ΕΚΤ: Επιχειρήσεις και τράπεζες θα επωφεληθούν από την έγκαιρη υιοθέτηση πράσινων πολιτικών δείχνει πανευρωπαϊκό στρες τεστ

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες εάν δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής θα επηρεαστούν σοβαρά, ενώ οι επενδύσεις σε τομείς και περιοχές που εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό σε κλιματικό κίνδυνο θα υποφέρουν περισσότερο αναφέρει σήμερα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού στρες τεστ στις κλιματικές αλλαγές.

Η Κεντρική Τράπεζα δοκίμασε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια επιχειρήσεις παγκοσμίως και 1.600 τράπεζες της ζώνης του ευρώ σύμφωνα με τρία διαφορετικά σενάρια πολιτικής για το κλίμα.

Οι φυσικές καταστροφές θα επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες επωφελούνται σαφώς από την έγκαιρη υιοθέτηση πράσινων πολιτικών για την προώθηση της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Η άσκηση αποκαλύπτει επίσης ότι ο αντίκτυπος του κλιματικού κινδύνου συγκεντρώνεται σε ορισμένες περιοχές και τομείς της ζώνης του ευρώ. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές που εκτίθενται περισσότερο σε φυσικό κίνδυνο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές και συχνές φυσικές καταστροφές, οι οποίες με τη σειρά τους θα επηρεάσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Ο κλιματικός κίνδυνος περιλαμβάνει τόσο τον κίνδυνο όσο και τον κίνδυνο μετάβασης. Ο φυσικός κίνδυνος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος μιας αναμενόμενης αύξησης της συχνότητας και του μεγέθους των φυσικών καταστροφών. Στην Ευρώπη, οι φυσικοί κίνδυνοι κατανέμονται άνισα, με τις βόρειες περιοχές να είναι πιο επιρρεπείς σε πλημμύρες και τις νότιες περιοχές πιο εκτεθειμένες σε θερμική καταπόνηση και πυρκαγιές.

«Χωρίς πολιτικές μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία, οι φυσικοί κίνδυνοι θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Θα αυξηθούν μη γραμμικά και λόγω της μη αναστρέψιμης φύσης της κλιματικής αλλαγής, αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί με την πάροδο του χρόνου. Είναι ουσιαστικό να μεταβαίνουμε νωρίς και σταδιακά, ώστε να μπορούμε να μετριάσουμε το κόστος τόσο της πράσινης μετάβασης όσο και των μελλοντικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών », δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκουιντος.

Χρυσή ευκαιρία η πράσινη μετάβαση

Η μετάβαση από την άλλη σε μια πιο πράσινη οικονομία θα μπορούσε να είναι επίσης μια χρυσή ευκαιρία. Το στρες τεστ έδειξε ότι τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης ανάληψης δράσης υπερτερούν του αρχικού κόστους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επίσης ως αποτέλεσμα της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και των φθηνότερων τιμών ενέργειας συνολικά.

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρει η έκθεση, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να επηρεαστούν σοβαρά σε ένα σενάριο όπου η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπιστεί. Οι αναμενόμενες ζημίες στα χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων φαίνεται να αυξάνονται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου φυσικού κινδύνου, με τη δυνατότητα να γίνουν κρίσιμα τα επόμενα 30 χρόνια.

Τα χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων

Επιπλέον το 2050, το μέσο χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων μιας τράπεζας της ζώνης του ευρώ είναι 8% πιο πιθανό να χρεοκοπήσει σύμφωνα με το σενάριο της υπερθέρμανσης παρά με μια ομαλή μετάβαση. Κατά τη διάκριση μεταξύ διαφορετικών χαρτοφυλακίων δανείων, οι κλιματικές επιπτώσεις γίνονται ακόμη πιο έντονες, και ιδιαίτερα με την πάροδο του χρόνου. Τα χαρτοφυλάκια που είναι πιο ευάλωτα στον κλιματικό κίνδυνο είναι 30% πιο πιθανό να χρεοκοπήσουν το 2050 σε σύγκριση με το 2020 σύμφωνα με το σενάριο. Αυτή η αύξηση είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από τη μέση αύξηση στο ίδιο σενάριο.

Τα τελικά αποτελέσματα του κλιματικού στρες τεστ είναι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο του 2021 και συμπληρώνουν αυτά τα ευρήματα συμπεριλαμβάνοντας αξιολογήσεις της ανθεκτικότητας των τραπεζών στους κλιματικούς κινδύνους μέσω δανείων, τίτλων και συμμετοχών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος