Εκλογές στην Αλβανία: Κυριαρχία Έντι Ράμα δείχνουν τα exit poll – Το ΕΡΤNews σε Τίρανα και Χειμάρρα

Έκλεισαν οι κάλπες στην Αλβανία με βασικούς διεκδικητές της πρωθυπουργίας, να είναι οι επί χρόνια πολιτικοί αντίπαλοι Έντι Ράμα και Σαλί Μπερίσα.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 20.00, ώρα Ελλάδας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τρίτη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής Ιλιρτζάν Τσελίμπασι.

Με επιστολική ψήφο άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα περίπου 245.000 ομογενείς ανά την υφήλιο, ανάμεσά τους και πολλοί Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα, ενώ ισχυρή εκπροσώπηση στο νέο κοινοβούλιο διεκδικεί η ελληνική μειονότητα.

Συνολικά υπάρχουν 53 κόμματα, ουσιαστικά 11, δεδομένου ότι έχουν συνασπιστεί. Οι έδρες είναι 140, ενώ οι υποψήφιοι βουλευτές 2046 οι οποίοι θέλουν να μπουν στην Βουλή και 3,713 χιλιάδες είναι οι ψηφοφόροι.

Οι δημοσκοπήσεις θεωρούν φαβορί τον επί δώδεκα χρόνια πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα, που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα με αέρα νικητή.

Ένα exit poll, του ειδησεογραφικού πόρταλ Albanian Post που εδρεύει στα Τίρανα και του τηλεοπτικού σταθμού Klan Kosova Tv, που εδρεύει στο Κόσοβο, δείχνει το PS να προηγείται με ποσοστό 51,8% και το PD του Μπερίσα να ακολουθεί με ποσοστό 38%. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, τα δύο κόμματα εκλέγουν αντίστοιχα 79 και 54 βουλευτές. Τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι αποφάσισαν να μην μεταδώσουν exit poll, επικαλούμενοι διαδικαστικά και νομικά ζητήματα.

Ο Ράμα ενδέχεται πάντως να χρειαστεί τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για να διατηρήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σε ποσοστό 58% εκτιμάται η αποχή, ενώ υπάρχουν και μικρά κόμματα που φαίνεται οτι θα έχουν μερίδιο στη νεα Αλβανική Βουλή.

“Αισθάνομαι πολύ καλά, πιστεύω ότι σήμερα οι Αλβανοί πολίτες θα αποφασίσουν να δώσουν μεγάλη ώθηση και να μας δώσουν τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να κάνουμε την Αλβανία το επόμενο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης” είπε ο Υποψήφιος Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα. Ο ίδιος έχει προτάξει ΑΕΠ και Ευρωπαϊκή Προοπτική ως βασικά ζητήματα προς επίλυση.

Σχηματίζοντας το σήμα της νίκης πάνω από την κάλπη, ψήφισε ο εκ νέου υποψήφιος για την πρωθυπουργία Σαλί Μπερίσα. 

“Ψηφίστε, ψηφίστε, ψηφίστε. Αυτό είναι το κάλεσμά μου. Και πιστεύω ότι θα είναι μια νέα καλοκαιρινή ημέρα για τους Αλβανούς” ανέφερε ο Υποψήφιος Πρωθυπουργός- Πρώην Πρωθυπουργός Αλβανίας Σάλι Μπερίσα. Ο ίδιος έχει προτάξει την αύξηση μισθών και συντάξεων ως μείζονα ζητήματα.

“Είμαι συγκινημένος γιατί στη μάχη μου δεν μπόρεσα να ψηφίσω λόγω της ιστορίας που όλοι ξέρετε, θεωρώ ότι δεν έχει μεγαλύτερη αδικία από το να μην μπορείς να ψηφίζεις και να μη γίνεται σεβαστή η βούληση των πολιτών και για πολλά χρόνια στην Αλβανία δυστυχώς η βούληση των πολιτών δεν έχει γίνει σεβαστή” ανέφερε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης, αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Την εκλογική διαδικασία επέβλεψαν τοποτηρητές του ΟΑΣΕ, ενώ στην κάμερα του ΕΡΤnews μίλησε αποκλειστικά ο Πρέσβης της ΕΕ Σίλβιο Γκονζάτο που επισκέφθηκε εκλογικά τμήματα των Τιράνων. 

“Αυτές είναι οι πρώτες εκλογές από τότε που η Αλβανία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και όπως ξέρετε ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις διερευνώντας πρώτα τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης” επισήμανε ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σίλβιο Γκονζάτο.

Αποστολή ΕΡΤNews – Τίρανα: Μάκης Νασιάδης | Χειμάρρα: Βασίλης Σιώμος | Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος