Εκλογές ΗΠΑ: Βγήκαν τα μαχαίρια στους Ρεπουμπλικανούς – Μεγάλη πτώση Τραμπ

Array

Σε αναμονή παραμένει ο πολιτικός κόσμος στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές καθώς συνεχίζεται η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας. Οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι μείωσαν διαφορά στη Νεβάδα όπου το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη κριθεί. Ανοιχτή είναι η μάχη και για την Αριζόνα. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών πάντως έχουν βγει τα μαχαίρια, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των υποψηφίων τους οποίους υποστήριζε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η αμφίρροπη όπως εξελίσσεται αναμέτρηση των ενδιάμεσων εκλογών  έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών. Ο Ντόναλντ Τραμπ, βάλλει κατά πάντων. Νέος στόχος του, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, που φαντάζει ως ο μεγάλος του αντίπαλος στην κούρσα για το χρίσμα του 2024. Με ανακοίνωσή του, τον χαρακτηρίζει μέτριο πολιτικό και λέει πως στον ίδιο οφείλεται η πρώτη εκλογή του στη θέση του κυβερνήτη.

«Ο Ρον έχαιρε χαμηλής αποδοχής, είχε χαμηλά ποσοστά και καθόλου χρήματα και μου είπε πως αν τον στηρίξω, θα κέρδιζε. Τον στήριξα και ήταν, για να χρησιμοποιήσω έναν άσχημο όρο, σαν να εξερράγη πυρηνικό όπλο» δήλωσε σε ανακοίνωση του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η επανεκλογή του Ντε Σάντις στη Φλόριντα, φαίνεται πως του έχει δώσει ώθηση ενόψει του 2024 καθώς δείχνει να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερη στήριξη στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών. Ο Ντόναλντ Τραμπ αντίθετα δέχεται κριτική για τους χειρισμούς του, ενώ φαίνεται να χάνει και τη στήριξη των μέσων που ανήκουν στον Ρούπερτ Μέρντοκ. Χαρακτηριστικός ο τίτλος της New York Post. Μιλά για την μεγάλη πτώση του ανθρώπου που δεν έχτισε το τείχος και τον παρομοιάζει με χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων.

Βλέποντας κανείς τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών του 2022, είναι δύσκολο να δει ποιος είναι ο ρόλος που οι ψηφοφόροι θέλουν να έχει ο Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Με τη Γερουσία και τη Βουλή να μην έχουν κριθεί ακόμη οι Δημοκρατικοί πανηγυρίζουν. Ο Τζο Μπάιντεν λίγο πριν αναχωρήσει για την Αίγυπτο και την Διάσκεψη για το κλίμα δήλωσε πως το μήνυμά του πέρασε.

«Η Τρίτη ήταν μια καλή μέρα για την Αμερική. Μία καλή μέρα για τη Δημοκρατία. Και μια δυνατή νύχτα για τους Δημοκρατικούς» επισήμανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είναι ξεκάθαρο πως η προσπάθειά σας έστειλε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Η Δημοκρατία μας έμεινε ακέραιη» ανέφερε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δείχνουν πτώση του πληθωρισμού τον τελευταίο μήνα και έφεραν σημαντική άνοδο στο Χρηματιστήριο. Τα χαρακτήρισε θετικό σημάδι, τόνισε όμως ότι χρειάζεται χρόνος για να επιστρέψει ο πληθωρισμός σε κανονικά επίπεδα.

Οι ενδιάμεσες κάλπες και το εκλογικό «Θρίλερ» σε Νεβάδα και Αριζόνα

Οι ενδιάμεσες εκλογές «ανακάτεψαν» το πολιτικό σκηνικό ενόψει της προεδρικής μάχης του 2024, με αμφότερους τους Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ να κινούνται προς νέα υποψηφιότητα.

Με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων σε Νεβάδα και Αριζόνα, όπου το εκλογικό θρίλερ συνεχίζεται. Οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν την Γερουσία και οι Ρεπουμπλικάνοι την Βουλή όμως εδώ που βρισκόμαστε, όπως λένε αναλυτές, τα πάντα είναι πιθανά. Φαίνεται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την Γερουσία ενώ στην Βουλή ίσως χρειαστεί να περιμένουμε λίγο περισσότερο. Το ενδιαφέρον αυτή την στιγμή είναι στις διεργασίες που γίνονται στο ρεπουμπλικανικό κόμμα όπου όλοι αναμένουν να δουν αν ο Τραμπ πράγματι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του την Τρίτη, μια εξέλιξη που θα δυσχεράνει την εκλογική προσπάθεια των ρεπουμπολικανών στην Τζώρτζια. Η μεγάλη επίθεση δε που εξαπέλυσε εχθές εναντίον του Ντε Σαντις κάνει τους πάντες εδώ να μιλούν για ένα κόμμα που βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης κρίσης.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή / Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος