Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Συνεχίζεται το θρίλερ για τη Γερουσία – Τα βλέμματα σε Αριζόνα και Νεβάδα

Array

Στην Αριζόνα και τη Νεβάδα, είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα στις ΗΠΑ σήμερα (11/11) όπου εκατοντάδες χιλιάδες μη καταμετρημένες ψήφοι θα κρίνουν ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας, τρεις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αν νικήσουν και στις δύο πολιτείες. Αν ωστόσο κερδίσουν από μία πολιτεία, οι επαναληπτικές εκλογές της 6η Δεκεμβρίου στη Τζόρτζια θα είναι αυτές που θα κρίνουν τη μάχη.

Το αποτέλεσμα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα ίσως να μην γίνει γνωστό προτού περάσουν κάποιες ημέρες, καθώς αξιωματούχοι και στις δύο πολιτείες εκτιμούν ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα διαρκέσει ως την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ οι Ρεπουμπλικάνοι αργά αργά πλησιάζουν στο να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που θα τους δώσει το δικαίωμα να ασκούν βέτο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ακόμη και μια μικρή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα αυτό ενδέχεται να αναγκάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να κάνει υποχωρήσεις με αντάλλαγμα την υπερψήφιση σημαντικών θεμάτων, όπως την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διασφαλίσει τουλάχιστον 211 από τις 218 έδρες που απαιτούνται για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Edison Research αργά χθες, Πέμπτη (10/11), ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν συγκεντρώσει 197. Μένουν να κριθούν 27 έδρες, για κάποιες από τις οποίες η μάχη είναι στήθος με στήθος.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Συνεχίζεται το θρίλερ για τη Γερουσία – Τα βλέμματα σε Αριζόνα και Νεβάδα
cnn

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του σώματος, στην περίπτωση που το κόμμα του αποκτήσει την πλειοψηφία, κάτι που είχε χαρακτηρίσει “αναπόφευκτο” την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την, Πέμπτη (10/11), ότι συνομίλησε με τον Μακάρθι, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες του να κερδίσουν τελικά οι Δημοκρατικοί. «Είναι ακόμα ζωντανές» είπε αναφερόμενος στις ελπίδες του κόμματός του.

Τα ΜΜΕ του ομίλου Μέρντοκ στρέφονται εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Συνεχίζεται το θρίλερ για τη Γερουσία – Τα βλέμματα σε Αριζόνα και Νεβάδα
(AP Photo/Andrew Harnik)

Δεν υπήρξε ρεπουμπλικανικό κύμα στις ενδιάμεσες εκλογές και γι’ αυτό φταίει ο Ντόναλντ Τραμπ: οι τίτλοι των συντηρητικών μέσων ενημέρωσης της οικογένειας Μέρντοκ δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες πως ξεκίνησε νέο επεισόδιο σε μια σχέση που έχει βιώσει τα πάνω της και τα κάτω της.

«Ο Τραμπ είναι ο πιο μεγάλος χαμένος του ρεπουμπλικανικού κόμματος», ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου της Wall Street Journal, οικονομικής εφημερίδας που ανήκει στη News Corp, τον όμιλο του αυστραλοαμερικανού μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, 91 ετών.

Όσο για το περιεχόμενο, δεν ήταν πιο κολακευτικό. «Μετά την απρόσμενη νίκη του το 2016 απέναντι στην πολύ αντιδημοφιλή Χίλαρι Κλίντον, ο κ. Τραμπ έχει απολογισμό εκλογικών ηττών και μόνο».

«Οδήγησε τους ρεπουμπλικάνους από φιάσκο σε φιάσκο», κατά το ίδιο δηλητηριώδες σχόλιο της WSJ, που υπογράμμισε πως οι υποψήφιοι που υποστήριξε δημόσια «απέτυχαν στις κάλπες σε πολιτείες που ξεκάθαρα μπορούσε να κερδίσει» το GOP, όπως η Πενσιλβάνια ή το Νιου Χάμσιρ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσα ενημέρωσης της οικογένειας Μέρντοκ παίρνουν τις αποστάσεις τους από τον πρώην πρόεδρο και μεγιστάνα των ακινήτων. Είχε ήδη επικριθεί με σφοδρότητα από την Τζέρναλ έπειτα από την αιματηρή έφοδο οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον την 6η Ιανουαρίου 2021.

Όμως αυτή τη φορά, «είναι καιρός ο Τραμπ να εγκαταλείψει την πολιτική», πέταξε αρθρογράφος της New York Post, της ταμπλόιντ εφημερίδας της News Corp, η οποία αποπαίρνει τον Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν όσο και τους Δημοκρατικούς, τους οποίους σφυροκοπεί καθημερινά.

Το πρωτοσέλιδο της Post χθες Πέμπτη καταλάμβανε ολόκληρο καρικατούρα του κ. Τραμπ καθώς πάει να πέσει από τούβλινο τοίχο, αναφορά στο τείχος που υποσχόταν να υψώσει στα σύνορα με το Μεξικό για να σταματήσει την παράτυπη μετανάστευση, αλλά «δεν έχτισε».

Μια ημέρα νωρίτερα, η εφημερίδα έβαζε στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφία του κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις με μια κόρη του στην αγκαλιά και τίτλο «DeFUTURE». Προσφέροντας απροκάλυπτα υποστήριξη σε αυτόν που θεωρείται ο πιο ισχυρός δυνητικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Την ίδια αίσθηση, αν και κάπως πιο μετριασμένη, αποκόμιζε κανείς παρακολουθώντας το Fox News, συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο με τηλεθέαση που συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στις ΗΠΑ, επίσης ιδιοκτησία του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Για μια από τις πιο γνωστές μορφές του, τον Τάκερ Κάρλσον, «ο Τραμπ είχε πάντα τις καλές και τις κακές πλευρές του πολιτικά», πάντως σε αυτή την περίπτωση «ασφαλώς δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας» που το «κόκκινο κύμα» δεν ήρθε. Η Λιζ Πικ, άλλη παρουσιάστρια του καναλιού, προτίμησε να τοποθετηθεί, πολύ πιο καθαρά, υπέρ του κ. ΝτεΣάντις.

Τα μέσα ενημέρωσης της οικογένειας Μέρντοκ, όπως το Fox News, έχουν δεσπόζουσα θέση στην ενημέρωση του αμερικανικού συντηρητικού ακροατηρίου και δεν αποκλείεται να περιπλέξουν πολύ τον δρόμο του πρώην προέδρου προς την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2024.

Κοινά «συμφέροντα»

Παρά την ήττα του το 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ, που υπόσχεται πως θα κάνει «πολύ μεγάλη ανακοίνωση» την Τρίτη 15η Νοεμβρίου, παρέμεινε μορφή με τεράστια επιρροή στη βάση και στα στελέχη του κόμματος.

«Παρότι διάλεξα τόσους νικητές, αναγκάζομαι να υπομένω τα ‘fake news’ (σ.σ. τις ‘ψευδείς ειδήσεις’). Για μένα, το Fox News ήταν πάντοτε χαμένη υπόθεση», πολυβόλησε ο ενδιαφερόμενος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, τον Truth Social.

«Είναι όπως το 2015 και το 2016, όταν δεχόμουν επίθεση από τα μέσα ενημέρωσης (αθέμιτη σύμπραξη!), όταν το Fox News με πολεμούσε μέχρι το τέλος κι αφού νίκησα, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευγενικό και να με υποστηρίζει περισσότερο», πρόσθεσε, με εμφανή οργή, ο πρώην πρόεδρος.

Ο κ. Τραμπ κατηγόρησε ακόμη τη News Corp πως προφανώς πλέον επέλεξε να στηρίξει τον Ρον ΝτεΣάντις, τον οποίο αποκαλεί «Ron DeSanctimonious» (σ.σ. με το παρατσούκλι που έπλασε υπονοεί πως ο κ. ΝτεΣάντις συμπεριφέρεται σαν να είναι ηθικά ανώτερος από τους άλλους).

Για τον Μαρκ Φέλντστιν, καθηγητή δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, «οι σχέσεις ανάμεσα στον Τραμπ και τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, ιδίως αυτά της αυτοκρατορίας Μέρντοκ, έχουν γνωρίσει πολλά πάνω και κάτω».

Θύμισε ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε κηρύξει επανειλημμένα πολέμους εναντίον του τηλεοπτικού δικτύου, όπως το 2016, όταν οι παρουσιαστές του έκαναν στον κ. Τραμπ «επιθετικές ερωτήσεις στο πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων που μεταδόθηκε τηλεοπτικά», ή το 2020, όταν «το Fox News μετέδωσε, σωστά, πως ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε στην Αριζόνα».

Ωστόσο, «και στις δύο περιπτώσεις, τα δύο μέρη κατέληξαν να συμφιλιωθούν, διότι εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά την άποψή του, τα ποσοστά της τηλεθέασης και το κέρδος ζυγίζουν πολύ περισσότερο από την ιδεολογία για το τηλεοπτικό δίκτυο. Αν ο Ρον ΝτεΣάντις συναρπάζει τους τηλεθεατές του, το Fox News «θα τον προωθήσει όσο μπορεί», σε βάρος του «γηραιού αλόγου που έχει υπερεκτεθεί», του κ. Τραμπ, ο οποίος «επαναλαμβάνει τα παλιά του τετριμμένα κλισέ».

Παρ’ όλ’ αυτά, αν ο κ. Τραμπ επιστρέψει δριμύτερος, το Fox News «θ’ ανέβει ξανά στο τρένο», προειδοποίησε.

Πληροφορίες από Reuters, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος