ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Οι Ρεπουμπλικάνοι κοντά στον έλεγχο της Βουλής – Σκληρή αναμέτρηση για τη Γερουσία

Οι Ρεπουμπλικανοί πλησίαζαν την Τετάρτη σε μια οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ο έλεγχος της Γερουσίας εξαρτώνταν από μια σειρά αμφίρροπων μαχών σε μια ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση που διέψευσε τις προσδοκίες για σαρωτικές νίκες των συντηρητικών εξαιτίας της απογοήτευσης για τον πληθωρισμό και την ηγεσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Κάθε κόμμα θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία με νίκες τόσο στη Νεβάδα όσο και στην Αριζόνα – όπου οι αναμετρήσεις ήταν πολύ πρώιμες για να καθοριστούν. Υπήρχε όμως μεγάλη πιθανότητα, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, η πλειοψηφία της Γερουσίας να καταλήξει σε δεύτερο γύρο στη Τζόρτζια, καθώς οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Ραφαέλ Γουόρνοκ και Χέρσελ Γουόκερ δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να πάρουν την απόλυτη νίκη.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τις έδρες τους σε περιφέρειες από τη Βιρτζίνια έως το Κάνσας και το Ρόουντ Άιλαντ, ενώ πολλές έδρες σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια δεν είχαν καθοριστεί. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί σημείωσαν αρκετές σημαντικές νίκες στην προσπάθειά τους να φτάσουν τις 218 έδρες που απαιτούνται για να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε μια ιδιαίτερα συμβολική νίκη, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανέτρεψε τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Σον Πάτρικ Μαλόνι από τη Νέα Υόρκη.

Ο έλεγχος του Κογκρέσου θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για τον καθορισμό του μέλλοντος της ατζέντας του Μπάιντεν και θα χρησιμεύσει ως δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του, καθώς το έθνος υποφέρει από τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ και τις ανησυχίες για την κατεύθυνση της χώρας. Μια ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα προκαλέσει πιθανότατα μια σειρά ερευνών κατά του Μπάιντεν και της οικογένειάς του, ενώ μια κατάληψη της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους θα δυσχεράνει την ικανότητα του προέδρου να προβαίνει σε διορισμούς δικαστών.

Οι Δημοκρατικοί, ωστόσο, είδαν υποψηφίους που έθεσαν ως προτεραιότητα την προστασία των δικαιωμάτων στην άμβλωση, μετά την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου το καλοκαίρι που ανέτρεψε τη δικαστική απόφαση-ορόσημο Roe v. Wade, να σημειώνουν καλές επιδόσεις. Το κόμμα κέρδισε τις κούρσες των κυβερνητών στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια – πεδία μάχης κρίσιμα για τη νίκη του Μπάιντεν το 2020 έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά οι Ρεπουμπλιανοί κράτησαν τα κυβερνητικά μέγαρα σε Φλόριντα, Τέξας και Τζόρτζια, μια άλλη πολιτεία μάχης που ο Μπάιντεν κέρδισε οριακά πριν από δύο χρόνια.

Ακόμη και αν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίσει τελικά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν θα είναι με τόσο μεγάλη διαφορά όσο σε άλλους ενδιάμεσους κύκλους. Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν καθαρά 41 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τον Τραμπ το 2018, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είδε το GOP να κερδίζει 63 έδρες το 2010 και οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 54 έδρες το 1994, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον.

Μια μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποτελούσε μεγάλη πρόκληση για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ιδιαίτερα για τον βουλευτή της Καλιφόρνιας Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής και θα είχε ελάχιστα περιθώρια για λάθη στην προσπάθεια να κινηθεί σε μια αίθουσα με μέλη που είναι πρόθυμα να αξιοποιήσουν τις ψήφους τους για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα.

Οι Δημοκρατικοί αντιμετώπιζαν ιστορικές αντιξοότητες. Το κόμμα εξουσίας σχεδόν πάντα υφίσταται απώλειες στις πρώτες ενδιάμεσες εκλογές, αλλά οι Δημοκρατικοί στοιχημάτισαν ότι ο θυμός από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ευνουχίσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τους ψηφοφόρους τους και να αντιστραφούν οι ιστορικές τάσεις.

Στην Πενσυλβάνια, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την κυβέρνηση και τη Γερουσία στην πολιτεία-κλειδί της μάχης. Ο Τζον Φέτερμαν, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από πέντε μήνες, κέρδισε μια έδρα στη Γερουσία που ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικανούς, ξεπερνώντας τον υποστηριζόμενο από τον Τραμπ Ρεπουμπλικανό Δρ Μεχμέτ Οζ. Στην κούρσα του κυβερνήτη ο Δημοκρατικός Γενικός Εισαγγελέας Τζος Σαπίρο κέρδισε τον Ρεπουμπλικανό Νταγκ Μαστριάνο, έναν αρνητή των εκλογών, ο οποίος ορισμένοι φοβούνταν ότι δεν θα πιστοποιούσε νίκη των Δημοκρατικών για την προεδρία στην πολιτεία το 2024.

Η Τζόρτζια, εν τω μεταξύ, προοριζόταν για έναν ακόμη επαναληπτικό γύρο στις 6 Δεκεμβρίου. Το 2021, ο Γουόρνοκ χρησιμοποίησε έναν δεύτερο γύρο για να κερδίσει την έδρα του, όπως και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Όσοφ – γεγονός που έδωσε στους Δημοκρατικούς τον έλεγχο της Γερουσίας.

Τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί κάτοχοι εδρών διατήρησαν βασικές έδρες στη Γερουσία. Στο Ουισκόνσιν, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον επικράτησε του Δημοκρατικού Μαντέλα Μπαρνς, ενώ στο Νιου Χάμσαϊρ, η Δημοκρατική γερουσιαστής Μάγκι Χάσεν κέρδισε τον Ντον Μπόλντουκ, έναν απόστρατο στρατηγό που αρχικά είχε προωθήσει τα ψέματα του Τραμπ για τις εκλογές του 2020, αλλά προσπάθησε να απομακρυνθεί από τις απόψεις αυτές πιο κοντά στην ημέρα των εκλογών.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος