Εικονολήπτης του Fox News σκοτώθηκε στην Ουκρανία (βίντεο & εικόνες)

Νεκρός στον πόλεμο της Ουκρανίας έπεσε ο εικονολήπτης του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Πιέρ Ζακρζέφσκι έπεσε νεκρός από πυρά που δέχτηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, κοντά στο Κίεβο.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα ένας δημοσιογράφος του Fox News τραυματίστηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Κυριακή ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε από σφαίρες στο Ιρπίν.

Ο Πιέρ Ζακρζέφσκι συνόδευε τον δημοσιογράφο Μπέντζαμιν Χολ, ο οποίος τραυματίστηκε όταν το όχημά τους δέχθηκε πυρά στη Χορένκα, κοντά στο Κίεβο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος του Fox News Media, Σούζαν Σκοτ. Με έδρα το Λονδίνο, βρισκόταν στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο, πρόσθεσε. Είχε καλύψει στο παρελθόν συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία για το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ήταν βαθιά αφοσιωμένος στο να αφηγηθεί την ιστορία και για τη γενναιότητα του. Ο επαγγελματι-σμός του και η εργασιακή του ηθική ήταν γνωστά μεταξύ των δημοσιογράφων σε κάθε μέσο ενημέρω-σης», ανέφερε η ανακοίνωση του Fox. «Ήταν εξαιρετικά δημοφιλής – όλοι στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης που έχουν καλύψει ένα ρεπορτάζ σε άλλη χώρα γνώριζαν και σεβόντουσαν τον Πιέρ».

Τον Δεκέμβριο, έλαβε το βραβείο «Unobtrusive Hero» του Fox News, ιδίως επειδή «διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην απομάκρυνση Αφγανών ελεύθερων επαγγελματιών και των οικογενειών τους μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν», υπογράμμισε η επικεφαλής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου.

Ο Μπέντζαμιν Χολ, Βρετανός υπήκοος και ανταποκριτής του Fox News στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραμέ-νει στο νοσοκομείο στην Ουκρανία, είπε. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες λεπτομέρειες για την κατάστασή του. Τραυματίστηκε στα πόδια από σκάγια και μεταφέρθηκε στην εντατική, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.
Ο Ζακρζέφσκι είναι ο τέταρτος δημοσιογράφος που σκοτώθηκε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Αμερικανός Μπρεντ Ρενόντ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου την Κυριακή, ο Ουκρανός δημοσιογράφος Γεβγκένι Σακούν βρήκε τον θάνατο στον βομβαρδισμό του τηλεοπτικού πύργου στο Κίεβο και ο Ουκρανός Βίκτορ Ντουντάρ έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μαχών κοντά στο Μικολάιφ (νότια), σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές που έχουν καταμετρήσει επίσης περισσότερους από 30 τραυματίες μεταξύ των εκπροσώπων των ΜΜΕ που καλύπτουν τον πόλεμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ στην Ουκρανία, γίνονται στόχος επιθέσεων και βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, ενώ, παράλληλα, δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης με ζήλο και παρρησία. Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της εξαφάνισης του Ουκρανού συναδέλφου Oleg Baturin και την χθεσινή είδηση για τον τραγικό θάνατο του αμερικανού ρεπόρτερ Brent Renaud, πληροφορούμαστε για τον τραυματισμό ακόμα ενός συναδέλφου στην εμπόλεμη ζώνη. Η ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οποία, στην ανακοίνωση που ακολουθεί, καλεί τη διεθνή κοινότητα να διερευνήσει τις συστηματικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία.

 «ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ  

Ουκρανία: Επίθεση σε δημοσιογράφο του Fox News κοντά στο Κίεβο

Ο δημοσιογράφος του Fox News, Benjamin Hall, δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε σοβαρά στις 14 Μαρτίου, ενώ έκανε ρεπορτάζ στα περίχωρα του Κιέβου. Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ και ΕΟΔ) καταδικάζουν τη συστηματική στοχοποίηση των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ στην Ουκρανία και καλούν τη διεθνή κοινότητα να διερευνήσει τις επιθέσεις αυτές.

Ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι το ειδησεογραφικό συνεργείο πιθανότατα «δέχθηκε πυρά όλμου ή πυροβολικού» από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς κατευθυνόταν προς την πόλη Irpin, η οποία βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Επιβεβαίωσε επίσης, μέσω της εφαρμογής Telegram, ότι ο Hall ήταν σε σοβαρή κατάσταση και δήλωσε ότι οι Αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη την τύχη ενός εικονολήπτη του Fox News και ενός παραγωγού, που επίσης τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Ο Hall είναι ανταποκριτής της Ουάσιγκτον και καλύπτει το ρεπορτάζ του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Fox News, όπου εργάζεται από το 2015. Tις τελευταίες εβδομάδες ανέλαβε την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Fox News Suzanne Scott, σε σημείωμά της προς τους υπαλλήλους δήλωσε: “Νωρίτερα σήμερα, ο ανταποκριτής μας Benjamin Hall τραυματίστηκε, ενώ συγκέντρωνε πληροφορίες στα περίχωρα του Κιέβου στην Ουκρανία. Γνωρίζουμε ελάχιστες λεπτομέρειες αυτήν τη στιγμή, αλλά ο Ben νοσηλεύεται και οι απεσταλμένοι μας εργάζονται για τη συλλογή πρόσθετων πληροφοριών, καθώς η κατάσταση ξετυλίγεται γρήγορα», πρόσθεσε.

Συστηματικές επιθέσεις δέχονται οι δημοσιογράφοι  που καλύπτουν τον πόλεμο

Η είδηση ​​της επίθεσης που δέχθηκε ο Hall ήρθε μόλις μια μέρα μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό που δέχθηκε ένας άλλος Αμερικανός δημοσιογράφοςο Brent Renaud, στην Ουκρανία. Άλλοι δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από την ίδια επίθεση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ειδησεογραφικό συνεργείο του βρετανικού Sky News, καθώς και ένας Ελβετός ανεξάρτητος δημοσιογράφος, δέχθηκαν, επίσης, επίθεση, από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ Anthony Bellanger δήλωσε: «Ο πόλεμος αυτός παρουσιάζει απίστευτες δυσκολίες για τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ, οι οποίοι καθημερινά δέχονται στοχευμένες επιθέσεις. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να διεξάγουν με ασφάλεια το ρεπορτάζ για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με αυτόν τον πόλεμο. Ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση να σταματήσουν να επιτίθενται στους δημοσιογράφους και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να διερευνήσει αυτές τις επιθέσεις, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν εγκλήματα πολέμου». 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος