Βραζιλία: Εκατοντάδες συλλήψεις και έκτακτα μέτρα από τον Λούλα την επομένη της εισβολής

Array

Ανησυχία και σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρου σε κυβερνητικά κτίρια. Οι εικόνες με τους φανατικούς οπαδούς να σκορπούν τον τρόμο και να ρημάζουν το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Προεδρικό Μέγαρο, έφεραν στη μνήμη την εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον πριν από δύο χρόνια. Για τις επιθέσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής 400 συλλήψεις. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για 1200 άτομα υπό κράτηση και για υποχρεωτική απομάκρυνση οπαδών του Μπολσονάρου από στρατόπεδο, έξω από την Μπραζίλια.

Χιλιάδες οπαδοί του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν στο Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και μπήκαν στα κτήρια όπου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του αριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ύστερα από το πέρας 4 ωρών, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους τα εν λόγω κυβερνητικά κτήρια, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Globonews.

Βραζιλία:  Εκατοντάδες συλλήψεις και έκτακτα μέτρα από τον Λούλα την επομένη της εισβολής
(AP Photo/Eraldo Peres)

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.

Με το διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Λούλα, του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι. Ο τελευταίος λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.

«Αυτή η παράλογη απόπειρα να επιβληθεί δια της βίας η βούλησή τους δεν θα περάσει» είχε γράψει στο Twitter στην αρχή της εισβολής ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβο Ντίνο. «Θα σταλούν ενισχύσεις», πρόσθεσε.

Τα εντυπωσιακά πλάνα που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την 6η Ιανουαρίου 2020, δείχνουν ένα πλήθος διαδηλωτών, ντυμένων με κιτρινοπράσινα μπλουζάκια, να καταλαμβάνει το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και διάφορα υπουργεία ενώ περικύκλωσαν το Προεδρικό Μέγαρο. Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο και θεάθηκαν να σπάνε έπιπλα. Βίντεο δείχνουν κατεστραμμένα γραφεία βουλευτών και διαδηλωτές όρθιους πάνω στα έδρανα της Γερουσίας.

Υπό τον έλεγχο του Λούλα τα κυβερνητικά κτίρια – Τι λέει ο Zαΐχ Μπολσονάρου

Υπό τον έλεγχο του προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα τέθηκαν ξανά το Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Globonews. Από την πλευρά του, ο Μπολσονάρου απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη» – όπως τις χαρακτήρισε – του διαδόχου του Λούλα.

Ο Πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στην πόλη Αρακουάρα επέστρεψε αργά το βράδυ της Κυριακής στην Μπραζίλια και έθεσε τις δυνάμεις ασφαλείας υπό την ομοσπονδιακή διοίκηση, ενώ καταδίκασε την εισβολή, λέγοντας ότι πρόκειται για βάνδαλους φασίστες που θα τιμωρηθούν όπως και εκείνοι που τους υποκίνησαν.

Το πλιάτσικο και τις εισβολές σε δημόσια κτίρια καταδίκασε πάντως και ο Ζαΐχ Μπολσονάρου που έκανε λόγο για κατηγορίες χωρίς αποδείξεις του αριστερού Προέδρου Λούλα.

Ο Λούλα καταδίκασε την εισβολή των «βανδάλων φασιστών» – όπως είπε – τονίζοντας ότι «θα τους βρούμε και θα τιμωρηθούν όλοι», ενώ επέστρεψε στη Μπραζίλια και μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μόλις μια εβδομάδα, είπε νωρίτερα σε ομιλία του στην πολιτεία Σαν Πάουλου ότι ο ακροδεξιός προκάτοχός του «ενεθάρρυνε» τους «φανατικούς φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών —εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής— στην Μπραζίλια.

Βραζιλία:  Εκατοντάδες συλλήψεις και έκτακτα μέτρα από τον Λούλα την επομένη της εισβολής
(AP Photo/Eraldo Peres)

Ο Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, Αλεσάντρ τζι Μοράις, αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής να παυθεί για 90 ημέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας, Ιμπανέις Ρόσα, εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την εισβολή στις έδρες των τριών εξουσιών —της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής— στην οποία προχώρησαν χθες οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ακόμη, διέταξε οι καταυλισμοί έξω από στρατιωτικές βάσεις που έχουν στήσει οπαδοί του κ. Μπολσονάρου, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, να έχουν διαλυθεί εντός 24 ωρών, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων.

Ο δικαστής Μοράις έδωσε εντολή οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Tik Tok να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία των λογαριασμών χρηστών που διασπείρουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.

Φιλελεύθερο Κόμμα: «Μια λυπηρή ημέρα για το βραζιλιάνικο έθνος»

Το Φιλελεύθερο Κόμμα (Partido Liberal, PL) του Ζαΐχ Μπολσονάρου καταδίκασε την έφοδο οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας στο Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Ο Βαλντεμάρ ντα Κόστα Νέτου έκρινε πως χθες ήταν «μια λυπηρή ημέρα για το βραζιλιάνικο έθνος», καθώς «τα γεγονότα στην Μπραζίλια (…) είναι ντροπή για όλους μας, δεν αντιπροσωπεύουν το κόμμα μας, δεν αντιπροσωπεύουν τον (πρώην πρόεδρο) Μπολσονάρου».

«Υποστηρίζουμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Οι σημερινές (χθεσινές) ενέργειες είναι ντροπή».

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε μέσω Twitter πως «το πλιάτσικο και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (…) αντίκεινται στον κανόνα» των «ειρηνικών διαδηλώσεων».

Σε άλλη ανάρτησή του στο ίδιο νήμα, ο κ. Μπολσονάρου, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη» του κεντροαριστερού διαδόχου του Λούλα, που κατήγγειλε ότι ο «λόγος» του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους «ενεθάρρυνε» τους «φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών.

Βραζιλία:  Εκατοντάδες συλλήψεις και έκτακτα μέτρα από τον Λούλα την επομένη της εισβολής
(AP Photo/Eraldo Peres)

Διεθνής καταδίκη

Το πλιάτσικο και τις εισβολές σε δημόσια κτίρια από τους οπαδούς του, καταδίκασε από τις ΗΠΑ, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Παράλληλα, και το Φιλελεύθερο Κόμμα του Μπολσονάρου, χαρακτήρισε «ντροπή» την επίθεση, των οπαδών, του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλία.

Την εισβολή καταδίκασαν, ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδάς και πολλές λατινο-αμερικανικές χώρες.

Την καταδίκη του για την εισβολή των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, στο προεδρικό μέγαρο και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών.


Την πλήρη αλληλεγγύη του στον Πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η Βραζιλία δεν μπορεί να οδηγηθεί στο χάος, σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι καταστροφές

Την Κυριακή (8/1) οπαδοί του πρώην προέδρου, εισέβαλαν στο Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια. Έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας, μπήκαν στα κτήρια και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Ζητούσαν την παρέμβαση του στρατού για να ρίξει τον νέο πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα.

Το κέντρο των τριών εξουσιών στην Μπραζίλια βυθίστηκε στο χάος.

Βραζιλία:  Εκατοντάδες συλλήψεις και έκτακτα μέτρα από τον Λούλα την επομένη της εισβολής
(AP Photo/Eraldo Peres)

Μολονότι η περιοχή ήταν αποκλεισμένη από τις αρχές, οι μπολσοναριστές κατάφεραν να διαπεράσουν τις ζώνες ασφαλείας.

Αστυνομικοί προσπαθούσαν, μάταια, να τους απωθήσουν με εκτενή χρήση δακρυγόνων. Βίντεο καταγράφει διαδηλωτές να ρίχνουν έφιππο αστυνομικό κάτω και να τον ξυλοκοπούν με ρόπαλα.

Τοπική ένωση δημοσιογράφων κατήγγειλε πως τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι υπέστησαν επιθέσεις. Ανάμεσά τους ήταν φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που υπέστη χτυπήματα από διαδηλωτές οι οποίοι του έκλεψαν το υλικό του.

Οι ζημιές είναι μεγάλες στα τρία τεράστια κτίρια, «κοσμήματα» της μοντέρνας αρχιτεκτονικής γεμάτα έργα τέχνης. Πίνακες ανυπολόγιστης αξίας υπέστησαν ζημιές.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη έπειτα από αυτές τις εκλογές απάτη», είπε η Σάρα Λίμα, 27χρονη πολιτική μηχανικός, οπαδός του κ. Μπολσονάρου, που πήγε στην πρωτεύουσα από την Γκοϊανέζια, 300 χιλιόμετρα μακριά.

Μπολσοναριστές διαδήλωναν έξω από στρατώνες, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν, μετά την ήττα του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους την 30ή Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας της Βραζιλίας, ο Χοντρίγκου Πατσέκο, καταδίκασε «τις αντιδημοκρατικές ενέργειες» που εκτυλίχθηκαν χθες, κρίνοντας πως πρέπει να τιμωρηθούν με «όλη την αυστηρότητα που προβλέπει ο νόμος».

Επιμέλεια: Φοίβη Πετροπούλου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος