Βραζιλία: Δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο των κυβερνητικών κτηρίων στα οποία εισέβαλλαν χιλιάδες μπολσοναριστές

Χιλιάδες οπαδοί του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου εισέβαλαν στο Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και μπήκαν στα κτήρια όπου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του αριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ύστερα από το πέρας 4 ωρών, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους τα εν λόγω κυβερνητικά κτήρια, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Globonews.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.

Με το διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Λούλα, του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι. Ο τελευταίος λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.

«Αυτή η παράλογη απόπειρα να επιβληθεί δια της βίας η βούλησή τους δεν θα περάσει» είχε γράψει στο Twitter στην αρχή της εισβολής ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβο Ντίνο. «Θα σταλούν ενισχύσεις», πρόσθεσε.

Τα εντυπωσιακά πλάνα που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την 6η Ιανουαρίου 2020, δείχνουν ένα πλήθος διαδηλωτών, ντυμένων με κιτρινοπράσινα μπλουζάκια, να καταλαμβάνει το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και διάφορα υπουργεία ενώ περικύκλωσαν το Προεδρικό Μέγαρο. Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο και θεάθηκαν να σπάνε έπιπλα. Βίντεο δείχνουν κατεστραμμένα γραφεία βουλευτών και διαδηλωτές όρθιους πάνω στα έδρανα της Γερουσίας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι στις ταραχές συμμετείχαν περίπου 3.000 άνθρωποι.

Βραζιλία: Δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο των κυβερνητικών κτηρίων στα οποία εισέβαλλαν χιλιάδες μπολσοναριστές
(AP Photo/Eraldo Peres)

Στο κτίριο του Κογκρέσου στεγάζονται η Βουλή και η Γερουσία της Βραζιλίας.

Ο Μπολσονάρου, που δεν συνεχάρη ποτέ τον Λούλα για την εκλογή του, έφυγε από τη χώρα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Οι μπολσοναριστές διαδήλωναν ήδη έξω από στρατόπεδα μετά την ήττα του Μπολσονάρου και ζητούσαν να παρέμβει ο στρατός για να μην επιστρέψει στην εξουσία ο Λούλα. Ορισμένοι είχαν μπλοκάρει οδικούς άξονες επί μία εβδομάδα μετά τις εκλογές

Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Λούλα δεν βρίσκεται στην Μπραζίλια αλλά στο Σάο Πάουλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος