Ε.Κ.: Ολιστική και ενιαία ευρωπαϊκή για άμεση πολιτική για αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης 

Οι κίνδυνοι που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά, τόνισε σήμερα μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αρμόδια επίτροπος Ελίσα Φερείρα. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για την δημιουργία προληπτικών υποδομών αλλά και μιας πιο πράσινης διαχείριση της γης, διαχείρισης πλημμυρικών πεδιάδων και του κινδύνου πυρκαγιάς για παράδειγμα, μειώνοντας τη στεγανοποίηση του εδάφους και τη σκυροδέτηση των πλημμυρικών πεδιάδων. Παράλληλα σύμφωνα με την επίτροπο θα απαιτηθούν επενδύσεις στη διαχείριση κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων διάσωσης, πυροσβεστικών οχημάτων, ελικοπτέρων και άλλα.

Επιπλέον θα πρέπει να διασφαλιστούν τα προγράμματα συνοχής σε κάθε χώρα, καθώς και άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου, του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία περιλαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για τον μετριασμό του κινδύνου φυσικών καταστροφών.

Στην παρέμβαση ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και Έλληνας ευρωβουλευτής Ευάγγελος Μεϊμαράκης απαιτείται «μία ολιστική και ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική πρόληψης για άμεση αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων που απειλούν την ασφάλεια και τη ζωή όλων». Οι φυσικές καταστροφές , τόνισε, οι οποίες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια πλήττουν ανεπανόρθωτα τους φυσικούς πνεύμονες οξυγόνου καταστρέφουν περιουσίες πολιτών, υποδομές και προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές σε νευραλγικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας που αποτελούν βασικό εργαλείο της οικονομικής δραστηριότητας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πατρίδα μου η Ελλάδα έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από πρωτοφανείς φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες και για να αντιληφθούμε το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής αρκεί να σας πω ότι μόνο από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου έγιναν στάχτη περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης, εκατοντάδες ζώα κάηκαν και χιλιάδες άνθρωποι είδαν το βιός τους να χάνεται».

Εξέφρασε σε αυτό το σημείο την τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη προς όλους οι οποίοι επλήγησαν σημειώνοντας πως είμαστε δίπλα τους. Διευκρίνισε πάντως πως το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών με την  Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη και με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Να επανασχεδιαστεί επειγόντως το Ταμείο Αλληλεγγύης, ζήτησε στην παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης ώστε να ανταποκρίνεται στο έργο του.  Τόνισε πως οι καταστροφές αυτές δεν είναι φυσικές, ούτε είναι πράξεις του Θεού. Είναι οι πράξεις, ή μάλλον η αδράνεια, των κυβερνήσεων να ακολουθήσουν την επιστήμη και να δράσουν για να προσαρμοστούν και να μετριάσουν τις επιπτώσεις.

«Το κλίμα δεν μπορεί πλέον να ονομαστεί ανωτέρα βία» είπε, σημειώνοντας πως θα πρέπει η κατάσταση να εκληφθεί ως ανυπόφορη δύναμη των πολιτικών και των κυβερνήσεων να εκτελέσουν το βασικό καθήκον τους για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι σημαδεύτηκε από φονικές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη αλλά και από δασικές πυρκαγιές στις χώρες της Μεσογείου. Στην Ελλάδα καταστράφηκαν τον Αύγουστο 9 φορές περισσότερες εκτάσεις σε σχέση με πέρυσι, ενω τα καμένα στρέμματα ξεπέρασαν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο. Ανέφερε παράλληλα πως ολόκληρη η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας είναι σε εγκατάλειψη και απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης με αναπτυξιακά έργα και ένα σύγχρονο οδικό άξονα για ευκολότερη πρόσβαση στην περιοχή.

Προέβλεψε επίσης πως λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα θα είναι χειρότερα και εντονότερα τα επόμενα χρόνια με τις καταστροφές να απειλούν σε μόνιμη βάση. Εκτίμησε από την άλλη ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας βοήθησε σημαντικά για την μείωση των συνεπειών, ενώ οι πυροσβέστες  κινητοποιήθηκαν από πολλές χώρες της Ευρώπης δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στην λέξη αλληλεγγύη που τόσο ανάγκη υπάρχει αυτή την εποχή.

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε περαιτέρω κινητοποίηση της ΕΕ και γιαυτό  όπως είπε, απαιτείται να προχωρήσει η άμεση παραγγελία για αγορά Καναντέρ, ώστε να ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής και να ενισχυθούν ουσιαστικά τα μέτρα σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, παράλληλα θα πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη με κονδύλια που υπάρχουν, ενώ πρότεινε την δημιουργία ενός ταμείου που θα είναι επιφορτισμένο με την αποκατάσταση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος υπογράμμισε ότι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα Rescue ανακυκλώνει τις ελλείψεις από χώρα σε χώρα και φτάνει συνήθως κατόπιν της τραγωδίας, ενώ απέδειξε ότι τα κρίσιμα 24ωρα στο πεδίο της μάχης βρέθηκε μόνο ο λαός που με αυτοθυσία υπερασπίστηκε την ιδιοκτησία και τον βιός του καθώς οι υποτιμημένες υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν, ενώ για το ταμείο αλληλεγγύης τόνισε πως δεν αποζημιώνει αποδεδειγμένο τα λαϊκά νοικοκυριά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος