Ε.Ε: Έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ με τη μορφή δανείων για την ενίσχυση της σταθερότητας στην Ουκρανία ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι « η  ΕΕ προχώρησε γρήγορα σε αυτή την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας. Οι επίμονες απειλές για την ασφάλεια έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική εκροή κεφαλαίων. Η Ουκρανία χάνει την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επιπτώσεών της στην οικονομική κατάσταση».

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε: “Η ΕΕ ενήργησε γρήγορα και αποφασιστικά για να βοηθήσει την Ουκρανία. Μέσα σε 21 ημέρες ολοκληρώσαμε τις απαραίτητες εργασίες, πράγμα που σημαίνει ότι η μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ μπορεί τώρα να φτάσει στην Ουκρανία.”

Η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα αποτελείται από δύο εκταμιεύσεις:

Η αποδέσμευση της πρώτης δόσης, υπό την προϋπόθεση της πολιτικής προϋπόθεσης και της ικανοποιητικής εφαρμογής του προγράμματος του ΔΝΤ, θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την έγκριση αυτής της πρότασης, με την έναρξη ισχύος του Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) για συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής και θα συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ονόματος της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα συνδεθεί με τη συνεχή ικανοποιητική εφαρμογή τόσο ενός προγράμματος του ΔΝΤ όσο και των μέτρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης, που στηρίζει αυτήν την επείγουσα επιχείρηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας, είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε περιορισμένο αριθμό εφικτών, βραχυπρόθεσμων ενεργειών πολιτικής, στους πιο επείγοντες τομείς προτεραιότητας, όπως η ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας και σταθερότητας, η διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου και η ενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος