«Δούρειος ‘Ιππος»: Η διεθνής επιχείρηση που εξάρθρωσε πλατφόρμα οργανωμένου εγκλήματος – Συλλήψεις σε 18 χώρες

“Δούρειος Ίππος”,  ονομάστηκε η μυστική επιχείρηση κατά την οποία το FBI και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας  (AFP), σε συνεργασία με την Europol και υπηρεσίες της Ασίας, παρακολουθούσαν σε “πραγματικό διαδικτυακό χρόνο” εγκληματίες σε όλο τον κόσμο να πωλούν ναρκωτικά και να σχεδιάζουν δολοφονίες, μέσα από την κρυπτογραφημένη υπηρεσία επικοινωνιών ANoM.

Σε όλο τον κόσμο, 9000 αστυνομικοί κατασκόπευαν το οργανωμένο έγκλημα και  συμμετείχαν σε συντονισμένες επιχειρήσεις που συνδέονται με τη διείσδυση στο AΝΟΜ.

Συλλήψεις έγιναν σε 18 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με γράφημα από την Europol «Δούρειος ‘Ιππος»: Η διεθνής επιχείρηση που εξάρθρωσε πλατφόρμα οργανωμένου εγκλήματος – Συλλήψεις σε 18 χώρες:

  • Οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 800
  • Έγιναν έρευνες σε 700 σπίτια
  • Κατασχέθηκαν 2 τόνοι αμφεταμίνης
  • 250 όπλα
  • 22 τόνοι κάνναβης
  • 48 εκατομμύρια σε διάφορα νομίσματα και κρυπτονμίσματα

Μόνο στην Αυστραλία συνελήφθησαν περισσότερα από 220 άτομα  με 526 κατηγορίες, ενώ 3,7 τόνοι ναρκωτικών, 104 όπλα και 45 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά κατασχέθηκαν κατά την επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 4000 αστυνομικοί.

«Δούρειος ‘Ιππος»: Η διεθνής επιχείρηση που εξάρθρωσε πλατφόρμα οργανωμένου εγκλήματος – Συλλήψεις σε 18 χώρεςΟρισμένοι από τους κατηγορουμένους συνδέονται με την ιταλική μαφία στην Αυστραλία, με παράνομες συμμορίες μοτοσικλετιστών, με συνδικάτα εγκλήματος από την Ασία ως την Αλβανία.

Ο Αυστραλός φυγόδικος Hakan Ayik, ο οποίος ζει στην Τουρκία, συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη και θεωρείται ιδρυτής του καρτέλ οργανωμένου εγκλήματος Ausie  που διακινούσε ναρκωτικά στην Ασυτραλία.

https://twitter.com/jsrailton/status/1402099865002336257?s=20

Σύμφωνα με το αυστραλιανό ενημερωτικό δίκτυο Couriermail.com, δύο Έλληνες της Αυστραλίας, ο Luke Andreou, και ο Εmmanuel Vamvoukakis, ανακρίνονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. Ο δεύτερος συνελήφθη μάλιστα σε κινηματογραφική επιδρομή κατά την οποία  αστυνομικοί ανατίναξαν την πόρτα του κρησφύγετού του.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον δήλωσε ότι η επιχείρηση, με την ονομασία Ironside, ήταν «βαρύ πλήγμα» ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.

Από το 2018, το FBI είχε τον μυστικό έλεγχο της ANoM, ενώ η αυστραλιανή αστυνομία ανέλαβε την αποκρυπτογράφηση των επικοινωνιών στην πλατφόρμα, με βάση τον νόμο TOLA που εισήγαγε η κυβέρνηση το 2018.

Επί 3 χρόνια 9.000 αστυνομικοί από 18 χώρες παρακολουθούσαν τους χρήστες

Η πλατφόρμα  ANoM “που πλέον δεν υπάρχει”, καυχιόταν για κρυπτογράφηση «στρατιωτικού επιπέδου»  καθώς και για  δυνατότητα «απολύμανσης» ή διαγραφής δεδομένων εάν μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας “βρεθεί σε λάθος χέρια”.

“Τα διαγραμμένα δεδομένα δεν μπορούν να ανακτηθούν ούτε μέσω ιατροδικαστικής εξέτασης”, αναφερόταν στον ιστότοπο.

Άγνωστο στους χρήστες της εφαρμογής, ότι το  FBI είχε πρόσβαση στην εφαρμογή και στις επικοινωνίες της.

Οι εγκληματίες ήταν τόσο ανυποψίαστοι που δεν χρησιμοποίησαν κωδικούς ή ψευδώνυμα στο ANoM,  με την ψευδαίσθηση ότι οι κρυπτογραφημένες συνομιλίες ήταν ασφαλείς.

Η εφαρμογή, η οποία εγκαταστάθηκε σε ειδικά τροποποιημένο τηλέφωνο Google Pixel, προωθήθηκε από μυστικούς αστυνομικούς με αποστολή να διαδοθεί η πλατφόρμα  στον υπόκοσμο και να αυξηθεί η βάση χρηστών της.

Υπήρχαν περίπου 12.500 χρήστες παγκοσμίως  και περίπου 1100 στην Αυστραλία.

Εφαρμογή ANoM: Προϊόν μαύρης αγοράς προσβάσιμο μόνο σε ειδικά προετοιμασμένα κινητά 

Η ANoM μπορούσε να βρεθεί μόνο σε τηλέφωνα που αγοράστηκαν μέσω της μαύρης αγοράς, και από τα οποία είχε αφαιρεθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσεων ή αποστολής email, σύμφωνα με το AFP.

Τα τηλέφωνα μπορούσαν να στέλνουν μηνύματα μόνο σε άλλη συσκευή που είχε την εφαρμογή ANoM και οι εγκληματίες χρειάζονταν συστάσεις από άλλο μέλος-χρήστη για να αποκτήσουν συσκευή.

Το  ANoM είναι το τρίτο ηλεκτρονικό αρχηγείο οργανωμένου εγκλήματος που παγιδεύεται και εξαρθρώνεται μετά το Ciphr και το Phantom Secure, το οποίο επίσης χρησιμοποίησε τροποποιημένα τηλέφωνα μέχρι το 2018.

Το 2020, έγιναν 800 συλλήψεις ανά την Ευρώπη, αφού τα μηνύματα σε μια άλλη κρυπτογραφημένη εφαρμογή, το EncroChat, αποκωδικοποιήθηκαν και ιχνηλατήθηκαν, σύμφωνα με το BBC.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος