Δοκιμασία για τον Ρίσι Σούνακ η υπόθεση Ζαχάουι

Array

Δοκιμασία για τον Ρίσι Σούνακ η ώρα του πρωθυπουργού για τις φορολογικές υποθέσεις του Nαντίμ Ζαχάουι, το πρόστιμο του πρωθυπουργού επειδή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας και ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του προέδρου του BBC στην εξασφάλιση δανείου για τον Μπόρις Τζόνσον.

Το Σαββατοκύριακο, επιβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος είχε διευθετήσει το φορολογικό ζήτημα με το HMRC.

Αν και οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι σαφείς, αναφέρθηκε ότι ήταν περίπου 4,8 εκατομμύρια λίρες και επιπλέον το πρόστιμο που υπολογίζεται στο 30%. Ο πρόεδρος του κόμματος των Τόρις βρίσκεται τώρα υπό έρευνα από τον Ανεξάρτητο Σύμβουλο του Ρίσι Σουνάκ για τα υπουργικά συμφέροντα ενώ ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δεν επιβεβαίωσε αν τελικά πίστευε ότι ο κ. Zαχάουι είχε πει την αλήθεια για τους φορολογικούς του λογαριασμούς.

Ωστόσο οι Εργατικοί υποστήριξαν ότι ο Σουνάκ θα πρέπει να ζητήσει την παραίτηση του. Χθες, η αντιπρόεδρος της αντιπολίτευσης επισήμανε στους βουλευτές: «Γιατί ο πρωθυπουργός χρειάζεται έναν σύμβουλο για να του πει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ανήθικη; Εάν αυτό δεν αποτελεί παραβίαση του Υπουργικού Κώδικα, σίγουρα ο ίδιος ο κώδικας είναι λάθος και είναι του πρωθυπουργού δουλειά να το διορθώσει».

Δάνειο Τζόνσον

Ωστόσο έρευνα θα διεξαχθεί για να ελεγχθεί αν τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί που διέπουν το BBC αφού διορίστηκε ο Ρίτσαρντ Σαρπ πρόεδρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ο οποίος υποστήριξε ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε στην έγκριση ενός δανείου για τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ήταν να συστήσει έναν παλιό φίλο που επιθυμούσε να βοηθήσει έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, στα τέλη του 2020. Δημοσίευμα όμως της εφημερίδας «Sunday Times» ανέφερε ότι ο Σαρπ βοήθησε τον τότε πρωθυπουργό να βρει εγγυητές προκειμένου να εξασφαλίσει ένα προσωπικό δάνειο ύψους 800.000 λιρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Τζόνσον πρότεινε τον Σαρπ για τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του BBC. Όμως παράλληλα την περιοδο που έκανε τις «συστάσεις» ο Σαρπ είχε ήδη θεσει την υποψηφιότητα του για την προεδρία του BBC .

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος