Διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες: Προς νέες, βαρύτατες κυρώσεις της Ε.Ε κατά της Ρωσίας – Σε ετοιμότητα το ΝΑΤΟ

Στις Βρυξέλλες επικρατεί κυριολεκτικά διπλωματικός πυρετός ενόψει της βραδινής έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών. Μέσα σε 24 ώρες οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών συναντήθηκαν τρεις φορές, προκειμένου να καταλήξουν σε προσυμφωνία για την πρόταση του δεύτερου πακέτου κυρώσεων που θα επιβάλει άμεσα η ΕΕ κατά της Ρωσίας. Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ καταδικάζει τη ρωσική επίθεση και προαναγγέλλει βαρύτατες κυρώσεις.

Το Συμβούλιο Υπουργών με κοινή δήλωση των κρατών μελών καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Επίσης, καταδικάζει τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται επίσης ότι σήμερα αναμένεται να συμφωνηθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιφέρουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους διατλαντικούς εταίρους.

«Λυπούμαστε για την απώλεια ζωών και τον ανθρωπιστικό πόνο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να παράσχουν επειγόντως ανθρωπιστική απάντηση έκτακτης ανάγκης. Καλούμε τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία ένοπλους σχηματισμούς να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» αναφέρεται.

Το Συμβούλιο καταλήγει με την επισήμανση πως «η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτόν τον πόλεμο. Η ΕΕ θα παράσχει περαιτέρω πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Συντονίζουμε την απάντησή μας με τους γείτονές μας και τους διεθνείς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και του G7 των οποίων οι ηγέτες θα συναντηθούν σύντομα».

Η πρώτη αντίδραση, νωρίς σήμερα το πρωί, ήρθε από την κοινή εμφάνιση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν με το αντιπρόεδρο της Επιτροπής και ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της Ένωσης, Γιοζέπ Μπορέλ.

Το μήνυμα χωρίς περιστροφές: η ΕΕ καταδικάζει ως βάρβαρη τη ρωσική επίθεση και τα κυνικά επιχειρήματα για τη δικαιολόγησή της.

Είναι ο Πρόεδρος Πούτιν, που φέρνει τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη, είπε η κυρία Φον Ντερ Λάϊεν και μίλησε για “σκοτεινές ώρες”, καθώς εκτιμά ότι στόχος της Ρωσίας δεν είναι μόνο το Ντονμπάς, στόχος δεν είναι μόνο η Ουκρανία, στόχος είναι η σταθερότητα στην Ευρώπη και το σύνολο της διεθνούς ειρηνευτικής τάξης.

Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες ενημέρωσε ότι αργότερα σήμερα η Κομισιόν θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες για έγκριση ένα πακέτο τεράστιων και στοχευμένων κυρώσεων. Με αυτό το πακέτο, θα στοχεύονται στρατηγικοί τομείς της ρωσικής οικονομίας, εμποδίζοντας την πρόσβασή της σε τεχνολογίες και αγορές που είναι βασικές για τη Ρωσία.

Όπως και με το πρώτο πακέτο κυρώσεων, υπάρχει ευθυγράμμιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, αλλά και την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

“Ο Πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι πίσω στην εποχή της ρωσικής αυτοκρατορίας. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ρωσικού λαού”, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη βία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιοζέπ Μπορέλ, αναφέρθηκε στις πιο σκοτεινές ώρες για την Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη έχει επιτεθεί σε μια γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μπορεί να το σώσει.

Αυτή δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας”, ανέφερε ο Ύπατος εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους. Και αυτό αναμένουμε να συμβεί απόψε το βράδυ, καθώς οι ηγέτες θα συμφωνήσουν και θα παράσχουν πολιτική καθοδήγηση για να υιοθετηθεί το ισχυρότερο πακέτο, το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων που έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Δεν είναι θέμα παιχνιδιών διπλωματικής εξουσίας. Είναι θέμα ζωής και θανάτου. Πρόκειται για το μέλλον της παγκόσμιας κοινότητάς μας”, είπε χαρακτηριστικά ο Γιοζέπ Μπορέλ.

Η Δήλωση του ΝΑΤΟ

Διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες: Προς νέες, βαρύτατες κυρώσεις της Ε.Ε κατά της Ρωσίας – Σε ετοιμότητα το ΝΑΤΟ
(AP Photo/Virginia Mayo)

Σήμερα, το πρωί είχαμε επίσης συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ. Ο Γένς Στόλτενμπεργκ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα έχει άμεση εμπλοκή στο ουκρανικό έδαφος, αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει την ουκρανική άμυνα με εξοπλισμό.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ αναφέρει: “Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την τρομακτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είναι εντελώς αδικαιολόγητη και απρόκλητη. Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, και με τον λαό της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε επίσης τη Λευκορωσία που επέτρεψε αυτή την επίθεση.

Αυτή η ανανεωμένη επίθεση αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και είναι εντελώς αντίθετη με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι, τον Χάρτη του Παρισιού, το Μνημόνιο της Βουδαπέστης και την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Αποτελεί πράξη επίθεσης εναντίον μιας ανεξάρτητης ειρηνικής χώρας.

Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και του νόμιμου, δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησής της. Θα διατηρήσουμε πάντα την πλήρη υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων.

Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της μέσα και γύρω από την Ουκρανία, να σεβαστεί πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να επιτρέψει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.

Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Αυτό παραβιάζει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, τις οποίες έχει υπογράψει η Ρωσία. Οι Σύμμαχοι δεν θα δεχτούν ποτέ αυτή την παράνομη αναγνώριση.

Προτρέπουμε τη Ρωσία με τον πιο έντονο τρόπο να γυρίσει πίσω από το μονοπάτι της βίας και της επιθετικότητας που επέλεξε. Οι ηγέτες της Ρωσίας πρέπει να φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών τους. Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ βαρύ οικονομικό και πολιτικό τίμημα. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, το ΝΑΤΟ, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι μας κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να συνεχίσουν τη διπλωματία και τον διάλογο με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων επιπέδων, και έκαναν πολλές ουσιαστικές προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας όλων των εθνών στην ευρωατλαντική περιοχή. Έχουμε επανειλημμένα προσκαλέσει τη Ρωσία σε συνομιλίες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η Ρωσία δεν έχει ακόμη ανταποδώσει. Είναι η Ρωσία, και μόνο η Ρωσία, που επέλεξε την κλιμάκωση.

Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και θα έχουν γεωστρατηγικές συνέπειες. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. Αναπτύσσουμε επιπλέον αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετα θαλάσσια μέσα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας να ανταποκριθούν σε όλα τα ενδεχόμενα.

Σήμερα, πραγματοποιήσαμε διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Αποφασίσαμε, σύμφωνα με τον αμυντικό μας σχεδιασμό για την προστασία όλων των Συμμάχων, να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακούμενα.”

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για την Ευρώπη αυτή την ώρα, υπάρχουν τρεις μεγάλες ανησυχίες: η κυβερνοασφάλεια, τυχόν επεκτατική στρατηγική της Ρωσίας και πέραν της Ουκρανίας, η γενικότερη οικονομική αστάθεια που ξεκινά με αύξηση των τιμών στην ενέργεια και ενδέχεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών

Παράλληλα, γίνονται ήδη διπλωματικές συζητήσεις για το ζήτημα αντιμετώπισης τυχόν μεταναστευτικών ρευμάτων από την Ουκρανία προς την Ευρώπη.

Έκτακτη ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ουκρανία

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων με έκτακτη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων ανακοίνωσαν έκτακτη σύνοδο ολομέλειας για την ερχόμενη Τρίτη, 1η Μαρτίου και καταδίκασαν τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με τον πιο έντονο τρόπο.

“Η Ουκρανία είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος και η εδαφική της ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη. Η εισβολή είναι αδικαιολόγητη και παράνομη. Αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή και περιφερειακή σταθερότητα, καθώς και για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες. Η επίθεση στοχεύει το μοντέλο της δημοκρατικής κοινωνίας μας. Δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο”, αναφέρει η δήλωση της διάσκεψης των Προέδρων.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος