Διπλωματικό πόκερ για την Ουκρανία – Αισιοδοξία Τραμπ για τις συνομιλίες στην Τουρκία, αίνιγμα αν θα μεταβεί ο Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η πολυαναμενόμενη συνάντηση κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη. Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά μετά το 2019.

Ο Ζελένσκι, δήλωσε πάντως πρόθυμος να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη. «Περιμένουμε κατάπαυση του πυρός (από τη Δευτέρα), η πρόταση είναι στο τραπέζι. Πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός. Αρκετά μεγάλη σε διάρκεια, ώστε να παρέχει την απαραίτητη βάση για διπλωματία, που θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη πολύ πιο κοντά. Θα βρίσκομαι στην Τουρκία την Πέμπτη, 15 Μαΐου και θα περιμένω τον Πούτιν, αυτοπροσώπως», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Τα τελεσίγραφα στη Ρωσία είναι απαράδεκτα, δεν είναι σωστά. Δεν μπορεί κανείς να μιλά στη Ρωσία με αυτό τον τρόπο», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ για τα τλεσίγραφα των Ευρωπαίων, χωρίς να αναφερθεί σε κατάπαυση του πυρός.

Μέχρι τώρα ο Λευκός Οίκος δεν έχει πάρει επίσημη θέση, πέρα από κάποιες αναρτήσεις του Τραμπ, που καλεί τις δύο πλευρές να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στον Ουκρανό πρόεδρο να δεχτεί έτσι ώστε να φανεί ποιες είναι οι προθέσεις του Πούτιν. Εκφράζοντας πάντως τις αμφιβολίες του για ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Έχω αρχίσει να αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα προχωρήσει σε συμφωνία με τον Πούτιν, που είναι πολύ απασχολημένος με τους εορτασμούς της Νίκης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος δεν θα είχε κερδηθεί (ούτε καν!) χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ!!!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην τελευταία του τοποθέτηση ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί ο ίδιος στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει σε συνομιλίες που αναμένεται να διεξαχθούν την Πέμπτη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Τραμπ ξεκινά περιοδεία στη Μέση Ανατολή και θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

«Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα από τη συνάντηση της Πέμπτης στην Τουρκία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Σκεφτόμουν να πάω εκεί αεροπορικώς. Δεν ξέρω πού θα βρίσκομαι την Πέμπτη. Έχω τόσες πολλές συναντήσεις, αλλά σκεφτόμουν όντως να πάω εκεί. Υπάρχει μια πιθανότητα, υποθέτω, αν πιστεύω ότι μπορούν να συμβούν πράγματα, αλλά πρέπει να το τελειώσουμε αυτό», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Σε ανάρτηση που έκανε μετά την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ντόναλντ Τραμπ στις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα «αποφύγει τη συνάντηση».

«Όλοι μας στην Ουκρανία θα εκτιμούσαμε εάν ο πρόεδρος Τραμπ μπορούσε να είναι εκεί μαζί μας σε αυτή τη συνάντηση στην Τουρκία. Αυτή είναι μία καλή ιδέα. Μπορούμε να αλλάξουμε πολλά», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Χ.

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μπορεί πράγματι να φιλοξενήσει συνάντηση υψηλού επιπέδου».

Ερντογάν για συνομιλίες Πούτιν-Ζελένσκι: Θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε τη συνάντηση, δεν πρέπει να πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη (15/5) στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και προέτρεψε τις δύο πλευρές να επωφεληθούν από τις πρόσφατες επαφές για την επίτευξη συμφωνίας προς την κατεύθυνση της ειρήνης στην Ουκρανία.

«Ως χώρα που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των μερών, εκφράσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στις συνομιλίες και ότι θα χαρούμε να τις φιλοξενήσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας που αναμένεται να διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη.

«Ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει με τις πρόσφατες επαφές. Ελπίζουμε ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Χ, σημειώνοντας πως συζήτησαν τις λεπτομέρειες της συνάντησης στην Τουρκία.

«Μίλησα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουμε βασικές λεπτομέρειες της συνάντησης στην Τουρκία, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου. Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη και την προθυμία του να διευκολύνει τη διπλωματία στο υψηλότερο επίπεδο. Συμμεριζόμαστε κοινή άποψη για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός.

Είναι επίσης απαραίτητο οι εταίροι μας να διασφαλίσουν την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός. Είμαστε έτοιμοι για άμεσες συνομιλίες με τον Πούτιν. Είναι ζωτικής σημασίας εμείς στην Ευρώπη να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφάλειας. Θα παραμείνουμε σε συνεχή επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης».

Πάντως μέχρι αυτή την ώρα ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του ή την πρόθεσή του για κατάπαυση πυρός 30 ημερών που ζητούν Κίεβο, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.

Η διπλωματική κινητικότητα εντείνεται τόσο πολύ τις τελευταίες ώρες με τους πρωταγωνιστές να παίρνουν τη στρατηγική θέση γύρω από το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών. απευθείας συνομιλίες δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκην συνομιλίες ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ζελένσκι. Σημαίνουν απευθείας μεταξύ των δύο χωρών, έστω και δι’ αντιπροσώπων τους.

Είτε ο Πούτιν μεταβεί στη Κωνσταντινούπολη είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, σε μια από τις κρισιμότερες από την έναρξη του πολέμου.

Εάν τελικώς γίνει κάποιου είδους συνάντηση, θα είναι μια ευκαιρία να ζυγιστούν οι προθέσεις των δύο πλευρών, ιδίως εάν επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός, έστω και ολιγοήμερη. Πάντως δεδομένου ότι αυτό το διάστημα η Ρωσία φαίνεται να έχει το πλεονέκτημα στα πεδία των μαχών, θα είναι αρκετά δύσκολο να υποχωρήσει σημαντικά.

Στο βραδινό του βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως κατά τη συνομιλία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του για απευθείας συνομιλίες και για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Ουκρανία πάντα υποστηρίζει τη διπλωματία», προσέθεσε και δήλωσε εκ νέου έτοιμος να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για τις συνομιλίες.

«Δυστυχώς, ο κόσμος δεν έχει ακόμη λάβει σαφή απάντηση από τη Ρωσία στις πολυάριθμες προτάσεις για κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ακόμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις συνεχίζονται. Η Μόσχα παρέμεινε σιωπηλή όλη την ημέρα όσον αφορά την πρόταση για άμεση συνάντηση. Μια πολύ περίεργη σιωπή. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Ρωσία θα πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο – και όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί», συμπλήρωσε.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε πλήρη ετοιμότητα να φιλοξενήσει τη συνάντηση. Είναι σημαντικό ο πρόεδρος Τραμπ να υποστηρίξει πλήρως τη συνάντηση και θα θέλαμε να βρει μια ευκαιρία να έρθει στην Τουρκική Δημοκρατία», υπογράμμισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κομισιόν για συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν: Η Ρωσία πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα στην πρόταση για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες

Την περασμένη νύχτα η Ρωσία εξαπέλυσε δεκάδες drones προς την Ουκρανία, ενώ συνεχίστηκαν οι επιθέσεις και στο ανατολικό μέτωπο, παρά το τελεσίγραφο της Δύσης για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών. Η Ευρώπη πιέζει ασφυκτικά, δίνοντας μάλιστα διορία μέχρι το βράδυ στον Πούτιν, ειδάλλως θα επιβληθούν κυρώσεις.

«Είτε η Ρωσία, ο κύριος Πούτιν, μιλά σοβαρά και θέλει ειρήνη, είτε δεν μιλά σοβαρά και θα πρέπει να επιβληθούν ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Μόσχα δεν πρέπει να υποτιμήσει τη θέληση της Δύσης να ασκήσει σημαντική πίεση αυτή τη στιγμή», σχολίασε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών», Γιόχαν Βάντεπουλ.

«Χρειάζονται δύο για να γίνει ειρήνη. Και ένας για να γίνει πόλεμος. Και αυτό που βλέπουμε είναι πως η Ρωσία θέλει πόλεμο», ανέφερε από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι υποστηρίζουμε την πρόταση για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες από σήμερα. Ο πρόεδρος Ζελένσκι αποδέχθηκε την πρόταση χωρίς προϋποθέσεις, επιβεβαιώνοντας επίσης την επανειλημμένη προθυμία της Ουκρανίας να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανίτα Χίπερ.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου της Κομισιόν, κυριάρχησαν οι ερωτήσεις σχετικά με τη στάση της Ευρώπης στις εξελίξεις στο Ουκρανικό ζήτημα, αλλά και απέναντι στη Ρωσία. Η κυρία Χίπερ δήλωσε σχετικά ότι «η Ρωσία πρέπει να απαντήσει εξίσου ξεκάθαρα» αναφερόμενη στην κατάπαυση του πυρός, που όπως τόνισε «είναι επειγόντως απαραίτητη για να πραγματοποιηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες». «Αυτό που είδαμε είναι ότι ο Πούτιν συνέχισε να βομβαρδίζει την Ουκρανία, οπότε δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου.

Η ίδια απάντηση και στη στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν στους ηγέτες της δύσης που αψήφησαν την προειδοποίηση και βρέθηκαν στους εορτασμούς της Μόσχας, λέγοντας «μια σύντομη απάντηση είναι ότι κρίνεσαι από την παρέα που κάνεις. Μία πιο λεπτομερής απάντηση είναι ότι η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε τον εορτασμό του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για προπαγάνδα», «θα πρέπει πάντα να αποφεύγουμε να δίνουμε νομιμοποίηση στον Πούτιν», δήλωσε η κυρία Χίπερ.

Ανάλυση για τη επικείμενη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη

Την πολυαναμενόμενη συνάντηση Πούτιν Ζελένσκι σχολίασε στο αναλυτικό ΕΡΤΝews, η Άννα Παπασωτηρίου, αναφερόμενη αρχικά στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. «Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε δηλώσεις και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει, ότι ίσως προκύψει και κάτι καλό και δεν απέκλεισε μάλιστα και το ενδεχόμενο να συμμετέχει και ο ίδιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως είπε το γεγονός ότι θα βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, «κάνει πιο δύσκολο το να αντισταθεί στον πειρασμό να διεκδικήσει δημόσια και με φυσική παρουσία τα εύσημα για μία ιστορική συνάντηση».

«Για την ώρα πάντως ο μόνος που έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του είναι ο πρόεδρος Ζελένσκι και ότι εκκρεμεί η συμμετοχή, η απόφαση ουσιαστικά του ίδιου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Το μήλον της έριδος μέχρι στιγμής είναι αν θα προηγηθεί κατάπαυση του πυρός ή όχι και αν ναι, τι διάρκεια θα έχει. Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι πιέζουν τη Ρωσία να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός, μια εκεχειρία 30 ημερών για να ξεκινήσει ο διάλογος. Αλλά αυτό, αν θέλεις, δυσκολεύει τον πρόεδρο Πούτιν να το αποδεχθεί, γιατί πρωτίστως έχει τη μορφή του τελεσιγράφου και δευτερευόντως γιατί η Ρωσία στην παρούσα φάση έχει το πλεονέκτημα στο μέτωπο του πολέμου», προσέθεσε.

Ωστόσο όπως εξήγησε η Άννα Παπασωτηρίου «το κώλυμα θα μπορούσε να ξεπεραστεί το κώλυμα αν ο πρόεδρος Πούτιν αντιπροτείνει μία ολιγοήμερη εκεχειρία που θα μπορούσε να κρατήσει μέχρι την Παρασκευή πιθανότατα ή θα μπορούσε να συναινέσει σε εκεχειρία 30 ημερών. Αν οι Δυτικοί του εξασφαλίσουν να του δώσουν εγγυήσεις ότι θα σταματήσει ο εξοπλισμός του Κιέβου, όπως ζητά».

«Για αρχή νομίζω ότι αν μη τι άλλο, το ζητούμενο είναι να αναμετρηθούν οι δύο πλευρές με την πραγματικότητα. Αν υπάρχει δηλαδή μια προοπτική για να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος, να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος που μετράει ήδη τρία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε ένα ιστορικό σημείο καμπής προς όποια πλευρά κι αν γείρει η πλάστιγγα», προσέθεσε.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Λήδα Παπαδοπούλου Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Έλενα Αποστολίδου, Ανάλυση: Άννα Παπασωτηρίου, Με πληροφορίες από Reuters-AFP

Διαβάστε επίσης

Ο Τραμπ λέει ότι σκέφτεται να «πεταχτεί» στην Τουρκία για τις συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας την Πέμπτη

Κρεμλίνο: «Απαράδεκτο» το τελεσίγραφο που εξέδωσε στη Μόσχα το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του

Διπλωματικός «πυρετός» για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – Ανοιχτοί σε απευθείας διάλογο Πούτιν και Ζελένσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος