Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ – Η ζωή του και το όμορφο παιχνίδι

Array

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Πελέ, μετά από μάχη με τον καρκίνο προκαλώντας θλίψη σε όλον τον πλανήτη. Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν φήμες πως είχε αρχίσει να αποχαιρετάει τους φίλους και τους συγγενείς του από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν.

O Βραζιλιάνος βασιλιάς του ποδοσφαίρου που κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα και έγινε μια από τις πιο επιβλητικές αθλητικές φιγούρες του περασμένου αιώνα, πέθανε την Πέμπτη.

Ο σημαιοφόρος του «όμορφου παιχνιδιού» είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου από το 2021. Είχε νοσηλευτεί τον τελευταίο μήνα με πολλαπλές παθήσεις.

Ο ατζέντης του Τζο Φράγκα επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ – Η ζωή του και το όμορφο παιχνίδι
(AP Photo/Bill Kostroun, File)

Θεωρούμενος ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Πελέ πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες μαγεύοντας τους οπαδούς και θαμπώνοντας τους αντιπάλους ως ο πιο παραγωγικός σκόρερ του παιχνιδιού με τη βραζιλιάνικη ομάδα Σάντος και την εθνική ομάδα της Βραζιλίας.

Η χάρη, η αθλητικότητα και οι μαγευτικές κινήσεις του καθήλωναν παίκτες και οπαδούς. Μετέφερε τη Βραζιλία στα ύψη του ποδοσφαίρου και έγινε παγκόσμιος πρεσβευτής του αθλήματος σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε στους δρόμους της πολιτείας του Σάο Πάολο, όπου κλωτσούσε μια κάλτσα γεμισμένη με εφημερίδες ή κουρέλια.

Στη συζήτηση για τους σπουδαιότερους παίκτες του ποδοσφαίρου, δίπλα στον Πελέ αναφέρονται μόνο ο αείμνηστος Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο παίκτης που έμελλε να ονομαστεί «ο βασιλιάς» συστήθηκε στον κόσμο στα 17 του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στη Σουηδία, ο νεότερος παίκτης που συμμετείχε ποτέ στο τουρνουά. Τον μετέφεραν από τον αγωνιστικό χώρο στους ώμους των συμπαικτών του, αφού πέτυχε δύο γκολ στη νίκη της Βραζιλίας με 5-2 επί της διοργανώτριας χώρας στον τελικό.

Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ – Η ζωή του και το όμορφο παιχνίδι
(AP Photo/Richard Drew, File)

Ο τραυματισμός τον περιόρισε σε μόλις δύο παιχνίδια όταν η Βραζιλία διατήρησε τον παγκόσμιο τίτλο το 1962, αλλά ο Πελέ ήταν το έμβλημα του θριάμβου της χώρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό. Σκόραρε στον τελικό και έστρωσε στον Κάρλος Αλμπέρτο για το τελευταίο γκολ στη νίκη με 4-1 επί της Ιταλίας.

Η εικόνα του Πελέ με την κίτρινη φανέλα της Βραζιλίας, με τον αριθμό 10 σφραγισμένο στην πλάτη, παραμένει ζωντανή στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Όπως και το σήμα κατατεθέν του πανηγυρισμού του γκολ – ένα άλμα με τη δεξιά γροθιά ψηλά πάνω από το κεφάλι του.

Η φήμη του Πελέ ήταν τέτοια που το 1967 οι παρατάξεις ενός εμφυλίου πολέμου στη Νιγηρία συμφώνησαν σε μια σύντομη κατάπαυση του πυρός ώστε να μπορέσει να παίξει έναν αγώνα επίδειξης στη χώρα. Το 1997 η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας τον ανακήρυξε ιππότη. Όταν επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον για να βοηθήσει στη διάδοση του παιχνιδιού στη Βόρεια Αμερική, ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ που έτεινε πρώτος το χέρι του.

«Το όνομά μου είναι Ρόναλντ Ρέιγκαν, είμαι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», είπε ο οικοδεσπότης στον επισκέπτη του. «Αλλά δεν χρειάζεται να συστηθείς γιατί όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Πελέ».

Η ζωή του Πελέ μετά το ποδόσφαιρο πήρε πολλές μορφές. Υπήρξε πολιτικός – έκτακτος υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας – πλούσιος επιχειρηματίας και πρεσβευτής της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών.

Είχε ρόλους σε ταινίες, σαπουνόπερες και ακόμη συνέθεσε τραγούδια και ηχογράφησε CD με δημοφιλή βραζιλιάνικη μουσική.

Καθώς η υγεία του επιδεινωνόταν, τα ταξίδια και οι εμφανίσεις του γίνονταν λιγότερο συχνά. Συχνά τον έβλεπαν σε αναπηρικό καροτσάκι κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων του και δεν παρευρέθηκε σε μια τελετή για τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματός του που εκπροσωπούσε την ομάδα της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Ο Πελέ πέρασε τα 80ά γενέθλιά του απομονωμένος με λίγα μέλη της οικογένειάς του σε ένα σπίτι στην παραλία.

Γεννημένος ως Edson Arantes do Nascimento, στη μικρή πόλη Tres Coracoes στο εσωτερικό της πολιτείας Minas Gerais στις 23 Οκτωβρίου 1940, ο Πελέ μεγάλωσε γυαλίζοντας παπούτσια για να αγοράσει τον ποδοσφαιρικό του εξοπλισμό.

Το ταλέντο του Πελέ τράβηξε την προσοχή όταν ήταν 11 ετών και ένας τοπικός επαγγελματίας παίκτης τον έφερε στις ομάδες νέων της Σάντος. Δεν άργησε να φτάσει στην ομάδα των μεγαλύτερων.

Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ – Η ζωή του και το όμορφο παιχνίδι
(AP Photo/Nelson Antoine, File)

Έκανε ντεμπούτο με τον Σάντος στα 16 του το 1956 και ο σύλλογος απέκτησε γρήγορα παγκόσμια αναγνώριση.

Το όνομα Πελέ προήλθε από τον ίδιο που πρόφερε λάθος το όνομα ενός παίκτη που ονομαζόταν Μπιλέ.

Πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 ως αναπληρωματικός, αλλά έγινε βασικός παίκτης για την πρωταθλήτρια ομάδα της χώρας του. Το πρώτο του γκολ, στο οποίο πέρασε την μπάλα πάνω από το κεφάλι ενός αμυντικού και έτρεξε γύρω του για να την καρφώσει με βολέ στα δίχτυα, ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 στην Αγγλία – το οποίο κέρδισαν οι οικοδεσπότες – ήταν πικρό για τον Πελέ, ο οποίος μέχρι τότε θεωρούνταν ήδη ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο. Η Βραζιλία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων και ο Πελέ, θυμωμένος με την σκληρή μεταχείριση, ορκίστηκε ότι ήταν το τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο.

Άλλαξε γνώμη και αναγεννήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970.

Συνολικά, ο Πελέ έπαιξε σε 114 αγώνες με τη Βραζιλία, σημειώνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 95 γκολ, εκ των οποίων τα 77 σε επίσημους αγώνες.

Στον αγωνιστικό χώρο, η ενέργεια, το όραμα και η φαντασία του Πελέ καθοδήγησαν την ταλαντούχα εθνική ομάδα της Βραζιλίας με ένα γρήγορο, ρευστό στυλ παιχνιδιού που ενσάρκωνε το “O Jogo Bonito” – στα πορτογαλικά «Το όμορφο παιχνίδι». Η αυτοβιογραφία του 1977, «Η ζωή μου και το όμορφο παιχνίδι», έκανε τη φράση μέρος του λεξιλογίου του ποδοσφαίρου.

Ο Πελέ τερμάτισε την καριέρα του την 1η Οκτωβρίου 1977, σε μια επίδειξη μεταξύ της Cosmos και της Santos μπροστά σε περίπου 77.000 θεατές στο Νιου Τζέρσεϊ. Έπαιξε το μισό παιχνίδι με κάθε σύλλογο. Μεταξύ των επισήμων που παρευρέθηκαν ήταν ίσως ο μόνος άλλος αθλητής του οποίου η φήμη κάλυψε την υφήλιο – ο Μοχάμεντ Άλι.

Πηγές: Αssociated Press/Επιμέλεια: Η-Β Παπαϊωάννου, ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος