Τα 3 Παγκόσμια Κύπελλα που κατέκτησε ο Πελέ

O Πελέ έχει τις περισσότερες κατακτήσεις Μουντιάλ στην ιστορία, έχοντας 3 στην κατοχή του, αυτά του 1958, του 1962 και του 1970. Το 1966 ήταν το μόνο Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο αγωνίστηκε, αλλά δεν κατέκτησε. Ας δούμε όλες τις πορείες της Εθνικής Βραζιλίας και του Πελέ, στα 4 Παγκόσμια Κύπελλα αυτά.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1958 (Σουηδία)

Τα 3 Παγκόσμια Κύπελλα που κατέκτησε ο Πελέ
O 17 μόλις ετών Πελέ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958

Ο μόλις 17 χρονών τότε Πελέ, ήταν μέλος της αποστολής της Εθνικής Βραζιλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Όχι μόνο ήταν μέλος της, αλλά αποδείχθηκε πως έμελλε να ήταν και ένας εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της ομάδας, καθώς σκόραρε και στα τρία παιχνίδια που έδωσε η Βραζιλία στην νοκ-αουτ φάση, δηλαδή στα προημιτελικά, στα ημιτελικά αλλά και στον τελικό. Στην φάση των ομίλων δεν μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Το πρώτο του γκολ ήρθε ενάντια στην Ουαλία, στο 66, στα προημιτελικά. Ήταν το μοναδικό γκολ του αγώνα, αυτό που στην τελική έδωσε την πρόκριση στην Βραζιλία. Στα ημιτελικά πετυχαίνει χατ-τρικ ενάντια στην Γαλλία, ο νεαρότερος στην ιστορία που καταφέρνει κάτι τέτοιο σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε ηλικία 17 ετών. Στον τελικό πετυχαίνει άλλα δύο γκολ, οδηγώντας τους Βραζιλιάνους στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου ενάντια στην Σουηδία. Συνολικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1958 μέτρησε 6 γκολ.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1962 (Χιλή)

Το Παγκόσμιο Κύπελλο που κατέκτησε ο Πελέ, παίζοντας μόνο σε δύο αγώνες αυτού. Στον πρώτο του αγώνα, ενάντια στην Σοβιετική Ένωση, σκόραρε και έδωσε και ασίστ. Στον δεύτερο αγώνα ενάντια στην Τσεχοσλοβακία, σε σουτ από μακρινή απόσταση το οποίο επιχείρησε τραυματίστηκε στο πόδι και έμεινε εκτός συνέχειας. Η Βραζιλία οδηγούμενη από τον Γκαρίντσα και τον Βαβά έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου, ωστόσο ο Πελέ δεν πήρε μετάλλιο νικητή, λόγω του ότι δεν έπαιξε στον τελικό. Αυτός ο κανονισμός άλλαξε το 1978, για να παίρνουν όλοι οι νικητές από ένα μετάλλιο νικητή, όσοι βρίσκονται στην αποστολή της ομάδας. Το δικό του μετάλλιο το παρέλαβε το 2007, 45 ολόκληρα χρόνια μετά.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1966 (Αγγλία)

Τα 3 Παγκόσμια Κύπελλα που κατέκτησε ο Πελέ
O τραυματισμένος Πελέ στο έδαφος, στον αγώνα ενάντια στην Βουλγαρία

Το μόνο Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο αγωνίστηκε ο Πελέ, αλλά δεν το κατέκτησε. Οι αντίπαλοι παίκτες, παίζοντας ενάντια στον καλύτερο παίκτη της διοργάνωσης, έπαιζαν σκληρά, κάνοντας του συνεχώς πολύ σκληρά φάουλ.  Σκόραρε με εκτέλεση φάουλ στο 15 στον πρώτο αγώνα ενάντια στην Βουλγαρία, ενώ τα συνεχή σκληρά μαρκαρίσματα πάνω του τον τραυμάτισαν. Δεν έπαιξε στο δεύτερο παιχνίδι ενάντια στην Ουγγαρία, λόγω των ενοχλήσεων του, όπου η Βραζιλία ηττήθηκε με 3-1. Την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης, ο Πελέ επέστρεψε ενάντια στην Πορτογαλία, όμως τραυματίστηκε από ένα άκρως επικίνδυνο μαρκάρισμα του Ζόαο Μοραίς, όπου τον άφησε να κουτσαίνει μέχρι το τέλος του αγώνα, καθώς δεν επιτρεπόντουσαν οι αλλαγές τότε. Η Βραζιλία έχασε πάλι με 3-1, μένοντας εκτός συνέχειας της διογράνωσης.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1970 (Μεξικό)

Τα 3 Παγκόσμια Κύπελλα που κατέκτησε ο Πελέ
Ο Πελέ σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο, μετά το τέλος του τελικού Βραζιλια – Ιταλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο 1970

Το Μουντιάλ το 1970 ήταν το τελευταίο που αγωνίστηκε -και κατέκτησε- ο Βραζιλιάνος θρύλος Πελέ. Η Βραζιλία ήταν νίκησε σε όλα της τα παιχνίδια στην διοργάνωση. Στην φάση των ομίλων ο Πελέ σκόραρε 3 γκολ, 1 ενάντια στην Τσεχοσλοβακία και 2 ενάντια στην Ρουμανία, ενώ ενάντια στην Αγγλία δεν βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα. Στους προημιτελικούς ενάντια στο Περού δεν σκόραρε όμως η Βραζιλία νίκησε με 4-2, με πρωταγωνιστή τον Τοστάο που πέτυχε 2 γκολ. Στην νίκη της Βραζιλίας ενάντια στην Ουρουγουάη με 3-1 ο Πελέ δεν σκόραρε, αλλά είχε μία από τις διασημότερες στιγμές στην καριέρα του.

Δεν ακούμπησε την μπάλα σε μία κάθετη του Τοστάο και ντρίμπλαρε τον τερματοφύλακα της Ουρουγουάης, χωρίς στην πραγματικότητα να ακουμπήσει καν την μπάλα. Ωστόσο όμως μετά, έστειλε την μπάλα άουτ χάνοντας την ευκαιρία να πετύχει ίσως το πιο όμορφο γκολ στην ιστορία. Στον τελικό, όπου η Βραζιλία νίκησε την Ιταλία με 4-1, ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ και όταν το παιχνίδι έληξε, ήταν τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ο μόνος στην ιστορία που έχει σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο τόσες φορές.

Διαβάστε περισσότερα

Πελέ: Η ζωή ενός θρύλου

Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ – Παγκόσμια θλίψη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος