Η ημέρα που ο Ολυμπιακός νίκησε τον Πελέ

Το ημερολόγιο έγραφε 4 Ιουλίου 1961, όταν ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος να γράψει ιστορία μπροστά σε 25.000 φιλάθλους του, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, γνωστό ως «Απόστολος Νικολαΐδης». Ο αγώνας γίνεται στα πλαίσια της του ταξιδιού της Σάντος σε ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την διαφήμιση του λατινικού τρόπου παιχνιδιού του αθλήματος, μέσω φιλικών αγώνων.

Η Σάντος είναι ολοκληρωμένη, με μπροστάρη τον θρύλο του ποδοσφαίρου Πελέ, τότε 20 ετών, όμως με ήδη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στην κατοχή του και τον ίδιο σε δαιμονιώδη φόρμα. Έχουν προηγηθεί άλλοι δύο αγώνες σε ελληνικό έδαφος, ενάντια σε ΑΕΚ και ΠΑΟ,  με τις ελληνικές ομάδες να μην μπορούν να κερδίσουν την Σάντος και τον Πελέ.

Οι αγώνες της ΑΕΚ και του ΠΑΟ ενάντια στην Σάντος του Πελέ

Η ΑΕΚ είναι η πρώτη που προσπαθεί, στις 28 Ιουνίου, μέσα στην κατάμεστη Λεωφόρο, με τους Κώστα Νεστορίδη και Στέφανο Δεμίρη να χάνουν μεγάλες ευκαιρίες σε όλο το παιχνίδι να βάλουν γκολ. Τα όνειρα της καταστρέφονται μέσα σε 8 λεπτά με του τον Πελέ να ανοίγει το σκορ στο 36 και τον Κουτίνιο να «σκοτώνει» την ΑΕΚ στο 40 και στο 44. Το δεύτερο ημίχρονο είδε την Σάντος να κατεβάζει τον ρυθμό της, με το τελικό σκορ να είναι 0-3.

Δύο μέρες μετά, στις 30 Ιουνίου, έρχεται η σειρά του Παναθηναϊκού να αντιμετωπίσει την Σάντος στην κατάμεστη Λεωφόρο. Η αρχή του ΠΑΟ είναι καταστροφική, με την Σάντος να βρίσκεται με 3 γκολ διαφορά μέσα σε μόλις 18 λεπτά αγώνα. Μετά το 40 όμως και το γκολ του Βαγγέλη Πανάκη, η εικόνα του ματς αλλάζει τελείως με τον Παναθηναϊκό να είναι αυτός που έχει τον έλεγχο. Στο 70 ο Δημήτρης Θεοφάνης βάζει «φωτιά» στο παιχνίδι, πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ της ομάδας του. Στο 75 ο Τουμπέλης παρ’ ολίγον να γράψει το 3-3 ωστόσο η κεφαλιά του αποκρούστηκε σε κόρνερ από τον τερματοφύλακα της Σάντος. Το σκορ στο τέλος του αγώνα έγραφε 3-2 υπέρ της Σάντος, με τον Πελέ να λέει: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια πολύ συγκροτημένη ομάδα, που παίζει με ένα καλό σύστημα και με μεγάλη ταχύτητα».

Κι ακόμη σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ

Πίσω στις 4 Ιουλίου του 1961, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται λίγες ώρες πριν μία εκ των πιο χρυσών σελίδων στην ιστορία του συλλόγου. Η τιμή του πιο φθηνού εισιτηρίου του αγώνα έρχεται στις 30 δραχμές, τρεις φορές παραπάνω από αυτό ενός αγώνα πρωταθλήματος. Εκείνη την εποχή η είσοδος στους φιλικούς αγώνες ήταν δωρεάν, ωστόσο λόγω του ονόματος του Πελέ και της Σάντος, τοποθετήθηκε η τιμή αυτή -ενώ υπήρχαν και ακριβότερα εισιτήρια- για να μπορέσουν οι Έλληνες φίλαθλοι να παρακολουθήσουν από κοντά το μεγάλο αυτό αγώνα.

Ο Ολυμπιακός από την αρχή του αγώνα φαίνεται πως έχει ένα σχέδιο, να πιέσει την Σάντος όσο πιο πολύ γίνεται, κλείνοντας όλες τις ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει ο Πελέ στον αγωνιστικό χώρο. Οι «Ερυθρόλευκοι» έπαιξαν σε όλο το παιχνίδι τον Βραζιλιάνο σκληρά, κλείνοντας του τους χώρους που ήταν πολύ επικίνδυνος. Στο 10, ο Αντώνης Ποσειδών, ανοίγει το σκορ με τους πανηγυρισμούς να είναι έξαλλοι σε όλο το γήπεδο. Μετά το γκολ οι Σάντος αρχίζει και ανταποδίδει το σκληρό παιχνίδι του Ολυμπιακού, όμως κάνοντας πολλά λάθη παίζοντας με αυτό τον τρόπο. Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, στο 43, ο Τάσος Σουρούνης στέλνει την μπάλα στο «γάμα» γράφοντας το 2-0.

Η μόνη αντίδραση της Σάντος, ήρθε με τον γκολ του Ζίτο στο 50, το οποίο μπέρδεψε τον Σάββα Θεοδωρίδη, τερματοφύλακα εκείνου του Ολυμπιακού, καθώς κόντραρε πάνω σε παίκτες που βρισκόντουσαν μπροστά και άλλαξε την πορεία της μπάλας. Όταν ο αγώνας έληξε, το σκορ έγραφε 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού.

Πλήθος κόσμου γέμισε τους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, τραγουδώντας μέσα από την ψυχή του για τον θρίαμβο της ελληνικής ομάδας, που είχε νικήσει τον τεράστιο Πελέ.

Η χρυσή σελίδα αυτή θα μείνει πάντα στην μνήμη των οπαδών του Ολυμπιακού, ενώ ο ύμνος της ομάδας θα την «διδάσκει» στους νεαρότερους φιλάθλους της ομάδας, καθώς υπάρχει ο στίχος «Κι ακόμη σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ».

Ο άτυχος οπαδός 

Ο αγώνας ήταν ένας ο οποίος προκάλεσε πολλά συναισθήματα στους οπαδούς που τον παρακολούθησαν, ειδικά σε αυτούς που βρισκόντουσαν μέσα στο γήπεδο. Ένας από αυτούς ήταν και ο Νικόλαος Καλούδης, ο οποίος κατά την διάρκεια του αγώνα, μέσα στους ξέφρενους πανηγυρισμούς του ίδιου αλλά και όλων των οπαδών γύρω του, υπέστη καρδιακή προσβολή και έχασε την ζωή του μέσα στο γήπεδο.

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος