Η δήλωση Τζόνσον για την παραίτηση – Ξεκινά η κούρσα διαδοχής

Tην παραίτησή του από την ηγεσία των Συντηρητικών ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Στο διάγγελμά του που μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση το ertnews.gr ο Τζόνσον δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται νέος ηγέτης των Συντηρητικών και νέος πρωθυπουργός και αυτή η διαδικασία ξεκινά από τώρα», ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τόνισε ότι ουδείς είναι αναντικατάστατος. Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας πριν προβεί στην ανακοίνωση της παραίτησης, όρισε νέο υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο.

Ουδείς αναντικατάστατος 

«Eίναι πλέον ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού συντηρητικού κόμματος να υπάρξει νέος ηγέτης του κόμματος αυτού και συνεπώς νέος πρωθυπουργός» δήλωσε ξεκινώντας το διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον». Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τις αποχωρήσεις νεοδιορισθέντων υπουργών καθώς και περισσότερων από 50 μελών της κυβέρνησης, οι οποίες προκάλεσαν ουσιαστικά παράλυση στον κυβερνητικό μηχανισμό.

«Συμφώνησα με τον σερ Γκράχαμ Μπερέτιντ, πρόεδρο της Επιτροπής 1922, πως η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα» ανεφερε προσθέτοντας στην συνέχεια πως θα υπηρετήσει «έως ότου τοποθετηθεί νέος ηγέτης».

Ο Τζόνσον μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ ευχαρίστησε όσους ψήφισαν Συντηρητικούς στις τελευταίες εκλογές.

«Ο λόγος που αγωνίστηκα τόσο σκληρά τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να παραδίδω αυτή την εντολή αυτοπροσώπως δεν ήταν μόνο επειδή το ήθελα, αλλά επειδή ένιωθα ότι ήταν η δουλειά μου, το καθήκον μου, η υποχρέωσή μου απέναντί σας», πρόσθεσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Αναφορά έκανε και στις ευκαιρίες που έχουν πλέον οι Βρετανοί εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα του θα είναι η πιο εύπορη στην Ευρώπη. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι λάθος να αλλάζουν οι κυβερνήσεις ενώ φέρνουν αποτελέσματα, ενώ και στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του πάει καλά.

«Κανένας δεν είναι αμετακίνητος στην πολιτική. Θα υπάρχει επόμενος ηγέτης που θα οδηγήσει αυτή τη χώρα σε δύσκολους καιρούς και θα συνεχίσει την περικοπή των φόρων για να μπορεί να δημιουργεί εισόδημα στη Βρετανία. Και λέω στον επόμενο ηγέτη ότι θα δώσω όση περισσότερη υποστήριξη μπορώ».

«Κανένας δεν είναι αναντικατάστατος» δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μπόρις Τζόνσον. Μιλώντας για το νέο ηγέτη των Συντηρητικών δήλωσε ότι θα τον υποστηρίξει με κάθε τρόπο. Ο απερχόμενος αρχηγός των Τόρις δήλωσε επίσης «ιδιαίτερα θλιμμένος που αναγκάζεται να αφήσει την καλύτερη δουλειά του κόσμου», όπως είπε στις δηλώσεις μετά την παραίτηση ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την οικογένεια και στενούς συνεργάτες του.

Η δήλωση Τζόνσον για την παραίτηση – Ξεκινά η κούρσα διαδοχής
(AP Photo/Matt Dunham, File)

Ποιοί προκρίνονται

Σύμφωνα με βρετανικό ΜΜΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε ήδη με τη βασίλισσα Ελισάβετ ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης της παραίτησής του.

Ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι τον Οκτώβριο ενώ ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών θα προκύψει από το συνέδριο του κόμματος τον ίδιο μήνα.

Αρκετοί βουλευτές θέλουν ο Τζόνσον να φύγει άμεσα, οπότε θα πρέπει να οριστεί προσωρινός πρωθυπουργός. Στην περίπτωση που οι βουλευτές δεχτούν να παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η κούρσα διαδοχής, η οποία ενδεχομένως θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες ανάλογα με τον αριθμό των “δελφίνων” και τον Οκτώβριο στο συνέδριο του κόμματος θα εκλεγεί ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών (Τόρις).

Πρόκειται για “καλά νέα για τη χώρα”, αντέδρασε στην είδηση ότι αναμένεται η παραίτηση του Τζόνσον ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. “Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης”, σημείωσε ωστόσο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Εν αναμονή λοιπόν της ανακοίνωσης σήμερα το μεσημέρι οι κάμερες των καναλιών βρίσκονται έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην οδό Ντάουνινγκ Στριτ στη Μ. Βρετανία όπου πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα είναι ραγδαίες εφόσον παραιτηθεί.

Η πίεση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, που μετράει τρία χρόνια στην ηγεσία της χώρας ήταν τεράστια και μετά τις παραιτήσεις δεκάδων υψηλόβαθμων στελεχών του φαίνεται πως οδηγείται στην παραίτηση αρχικά από την ηγεσία των Συντηρητικών και πιθανώς και από την πρωθυπουργία.

Ο Τζόνσον μπορεί να είχε γλιτώσει παλαιότερη πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, ωστόσο μέχρι το πρωί της Πέμπτης (7/7) υποβλήθηκαν περισσότερες από 54 παραιτήσεις στελεχών, σε όλες τις βαθμίδες.

Ανταποκρίσεις – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου, Ευδοξία Λυμπέρη | ΕΡΤ

Δαιβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος