«Αυτός ο τύπος εκεί κάτω» – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξέχασε το όνομα του Αυστραλού πρωθυπουργού

Αυστραλία / Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ /Αλέκος Μάρκελλος

Από σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον έχει ένα καινούργιο παρατσούκλι: «αυτός ο τύπος εκεί κάτω», στα αγγλικά: «that fellow down under». Του το κόλλησε, μάλλον από γκάφα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την ώρα που ανακοίνωσε την ιστορική τριμερή συνεργασία ασφάλειας με τη Βρετανία και την Αυστραλία, που ονομάζεται AUKUS.

Οι ΗΠΑ θα μοιραστούν πυρηνική τεχνολογία, που θα βοηθήσει την Αυστραλία να δημιουργήσει έναν στόλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με πυρηνοκίνητα υποβρύχια, αλλά και πυραύλους Tomahawk. Στόχος η καλύτερη ασφάλεια στην περιοχή του Ινδo-ειρηνικού.

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής ανακοίνωσης, ο Μπάιντεν απευθύνθηκε και στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για αυτή τη νέα φάση συνεργασίας.

«Ευχαριστώ, Μπόρις», είπε. Στη συνέχεια, κοιτώντας προς μια οθόνη στην οποία εμφανιζόταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός, ο Μπάιντεν δίστασε για λίγο και είπε:

«Και θέλω να ευχαριστήσω αυτόν τον τύπο από εκεί κάτω. Ευχαριστώ πολύ φίλε », είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Σκοτ Μόρισον ύψωσε τον αντίχειρα αμήχανα.

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ τελικά αποκάλεσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό με το όνομα του, αλλά το παρατσούκλι είχε μεγαλύτερη πέραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ετικέτα #thatfelladownunder.

Από την πλευρά του ο Σκοτ Μόρισον είπε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια «συνεργασία για πάντα, μεταξύ των παλαιότερων και πιο έμπιστων φίλων».

«Μια παντοτινή συνεργασία που θα επιτρέψει στην Αυστραλία να προστατεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα ασφάλειας και να διατηρήσει τους Αυστραλούς ασφαλείς», είπε.

Η συμφωνία έχει προκαλέσει ωστόσο τις αντιδράσεις τις Γαλλίας, η οποία έχασε συμβόλαιο για υποβρύχια με την Αυστραλία ως αποτέλεσμα της AUKUS, της Νέας Ζηλανδίας που δεν επιτρέπει πυρηνοκίνητα στα χωρικά της ύδατα και της Κίνας η οποία διαφωνεί με την δημιουργία συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος