Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τη νέα αμυντική συμφωνία στον Ειρηνικό-Έντονη δυσαρέσκεια από Γαλλία και Κίνα (Video)

Τα πάνω κάτω, φέρνει  η νέα συμφωνία στον Ειρηνικό μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας  και της Αυστραλίας με  διεθνείς αντιδράσεις  από τη Γαλλία τη Ν. Ζηλανδία  και φυσικά την Κίνα την οποία, η επερχόμενη ανατροπή  αφορά περισσότερο,  όπως εκτιμάται από διεθνείς αναλυτές.

Αρχής γενομένης απο την Αυστραλία  όπου η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε πως είναι θετική στην απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με την επιφύλαξη να μην επεκταθεί η χρήση της πυρηνικής ενέργειας σε πολιτική χρήση, κάτι το οποίο κατηγορηματικά απέκλεισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκότ Μόρισον.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον αιτιολόγησε την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης με τη Γαλλία  ως «απόφαση  ανάγκης» και όχι «αλλαγή νοοτροπίας»  για την επιλογή της κατασκευής πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

Με τη σειρά της  η  Νέα Ζηλανδία  ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα, καθώς η Αυστραλία, στενός της σύμμαχος, αποφάσισε να αναπτύξει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

«Η θέση της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η Άρντερν σε ανακοίνωσή της.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Γαλλίας με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν να ζητάει περαιτέρω διευκρινίσεις κι εξηγήσεις από την Αυστραλία, κάνοντας λόγο για πισώπλατη μαχαιριά και στυγνή απόφαση, που θυμίζει διακυβέρνηση Τραμπ. Eίναι αυτό που λέμε “πισώπλατη μαχαιριά”.

Είχαμε εγκαθιδρύσει μία σχέση εμπιστοσύνης με την Αυστραλία. Αυτή η εμπιστοσύνη προδόθηκε, τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Μετά την ακύρωση  από την Αυστραλία του γιγαντιαίου συμβολαίου για την κατασκευή 12 συμβατικών υποβρυχίων Attack αξίας 31 δισ. ευρώ, το 2016  και σημερινής αξίας 90 δισ. ευρώ,  η Γαλλία  κάνει πλέον  λόγο  για “έλλειψη συνοχής” στην δομική συνεργασία με την Αυστραλία, σε μια στιμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή και καταδικάζει αυτήν την απόφαση. παράλληλα εκτοξεύει τις ίδιες κατηγορίες πρός τις ΗΠΑ.

H Φλοράνς Παρλί, η Γαλλίδα Υπ. Άμυνας, θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν σέβονται τους συμμάχους τους.

Επίσης τα γαλλικά ναυπηγεία εξέφρασαν την «μεγάλη απογοήτευση» τους και όλα δείχνουν  πως το όλο θέμα θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό για αποζημιώσεις.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει σε ανακοίνωση του ότι οι τρεις χώρες καταστρέφουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, αναφέρει ενώ έντονη ήταν και η προηγηθείσα αντίδραση της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκού είπε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».

Στην Βρετανία αντίθετα μόνο κλίμα οργής δεν επικρατεί και οι αναλύσεις  σήμερα κάνουν λόγο για την λέξη Κίνα που κανένας ηγέτης δεν ξεστόμισε χτες. Κανούν λογο για αντίπαλο δέος στον επεκτατισμό και την επιθετικότητα της Κίνας στη Νότια Θάλασσα και εναντίον της Ταϊβάν.

Ο υπουργός Άμυνας στις συνεντεύξεις του από νωρίς το πρωί απάντησε στις αντιδράσεις από την Κίνα και την Γαλλία. Για την μεν Κίνα είπε ότι ο όρος “Ψυχρός Πόλεμος” είναι πεπαλαιωμένος και για τη Γαλλία τόνισε οτι παραμένουν τα κοινά ενδιαφέρονται στην περιοχή.

Ο Μπεν Ουάλας, εκτίμησε μάλιστα ότι η κατασκευή πυρηνικού υποβρυχίου δεν φέρνει την Βρετανία σε στρατηγική αντιπαράθεση με την Γαλλία αν και έσπευσε να προσθέσει ότι κατανοεί την απογοήτευση της Γαλλίας.

Ανταποκρίσεις : Αλέκος Μάρκελος (Αυστραλία), Θωμαΐς Παπαιωάννου (Γαλλία),  Ευδοξία Λυμπέρη (Βρετανία)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος