Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ισπανία: Μικρή υποχώρηση των κεντροαριστερών κομμάτων – Η δεξιά για να κυβερνήσει θα χρειαστεί τη στήριξη της ακροδεξιάς

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Στις 28 Μαΐου 2023, διεξάγονται εκλογές σε 12 από τις 17 Αυτόνομες Κοινότητες της Ισπανίας απ’ όπου θα προκύψουν οι τοπικές κυβερνήσεις οι οποίες διαχειρίζονται τον δικό τους προϋπολογισμό με αρμοδιότητες στην Παιδεία, την Υγεία, τα δημόσια έργα κ.α.

Την ίδια ημέρα οι Ισπανοί πολίτες καλούνται επίσης να εκλέξουν όχι μόνο ποιο κόμμα θα κυβερνήσει στην Αυτονομία που ζουν αλλά και ποιος θα είναι ο δήμαρχος της πόλης τους. Πρόκειται για 8.000 δήμους. Οι διπλές αυτές εκλογές αποκτούν ευρύτερο πολιτικό νόημα, καθώς διεξάγονται λίγους μήνες πριν από την προκήρυξη γενικών εκλογών, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2023.

Από το σύνολο των δημοσκοπήσεων που διεξάγονται όλο αυτό το διάστημα προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα. Καταρχάς ότι η περίοδος των μεγάλων αυτοδυναμιών έχει παρέλθει προ πολλού στη χώρα και πρωταγωνιστούν αναγκαστικά κυβερνήσεις συνεργασίας και δεύτερον ότι παρότι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) προηγείται ελαφρά των Σοσιαλιστών (PSOE) εντούτοις θα χρειαστεί το ακροδεξιό κόμμα VOX για να κυβερνήσει ή να αναζητήσει περιφερειακούς σχηματισμούς. Το ΡΡ αναμένεται να προηγηθεί στις Αυτονομίες : Αραγονία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Καντάβρια, Κοινότητα της Βαλένθια και της Λα Ριόχα. Ομοίως, το PSOE θα χρειαζόταν επίσης συμφωνία με τους Unidas Podemos (Καστίγια-Λα Μάντσα, Εξτρεμαδούρα) ή να ανανεώσει τις πολυκομματικές φόρμουλες (Αστούριας, Αραγονία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Κανάρια Νησιά, Ναβάρα).

Οι δημοσκοπήσεις σε όλη την χώρα υποδεικνύουν μια υποχώρηση των κεντροαριστερών κομμάτων αν και το PP θα χρειαστεί να υπολογίζει στο ακροδεξιό Vox εάν θέλει να ανακτήσει τις περιφερειακές κυβερνήσεις, με εξαίρεση τη Μαδρίτη καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την απόλυτη πλειοψηφία της Isabel Díaz Ayuso (ΡΡ) στην Αυτόνομη Κοινότητα της Μαδρίτης.

Οι δημοσκοπήσεις προσφέρουν μια εκτίμηση της κατανομής των εδρών που θα επιτρέψουν το σχηματισμό κυβέρνησης. Τα πλησιέστερα αποτελέσματα παρατηρούνται στην Κοινότητα της Βαλένθια, τη Λα Ριόχα, τα Κανάρια Νησιά, την Εξτρεμαδούρα, τις Βαλεαρίδες Νήσους και την Καστίλλη-Λα Μάντσα. Στην Αστούριας και την Εξτρεμαδούρα, τα αριστερά κόμματα συνεχίζουν να έχουν πλειοψηφία, αλλά, και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμά τους θα ήταν λιγότερο ευνοϊκό από αυτό που επιτεύχθηκε το 2019. Αυτό το μοτίβο υποχώρησης για το αριστερό μπλοκ παρατηρείται σε όλες τις περιφέρειες όπου υπάρχουν μέχρι σήμερα στοιχεία. Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών και η εκπόνηση νέων δημοσκοπήσεων θα δώσει μια πληρέστερη εικόνα των δημογραφικών προβλέψεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος