Αυστραλία: «Διάβρωση» εμπιστοσύνης από τις μυστικές υπερεξουσίες του πρώην Αυστραλού πρωθυπουργού

Array

Αυστραλία, Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Ο μυστικός «αυτοδιορισμός» του πρώην Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ ​​Μόρισον σε πολλά υπουργεία κατά την διάρκεια της πανδημίας, ήταν «διαβρωτικός» για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, σύμφωνα με την έρευνα της πρώην δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αυστραλίας Βιρτζίνια Μπελ.

Η έρευνα της κας Μπέλ διαπίστωσε ότι ο Σκοτ Μόρισον υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση με τη μυστική αρπαγή εξουσίας και συνιστά 6 νομοθετικές αλλαγές για την αποτροπή μυστικών διορισμών σε υπουργεία και άλλους δημόσιους φορείς.

Ο κ.Μόρισον διορίστηκε κρυφά επικεφαλής πολλών υπουργείων καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και σε μια περίπτωση χρησιμοποίησε τις εξουσίες αυτές, για να ανατρέψει υπουργό σε θέμα που δεν σχετίζεται με την πανδημία. Η πρώην δικαστής επιβεβαίωσε ότι ο Σκοτ Μόρισον χρησιμοποίησε τις μυστικές του εξουσίες μόνο σε μία περίπτωση – για να παρακάμψει τον τότε υπουργό πόρων Keith Pitt ώστε να μπλοκάρει μια άδεια εξερεύνησης πετρελαίου, σε απόφαση που δεν σχετίζεται με τον COVID-19.

Η κα Bell διέψευσε προηγούμενους ισχυρισμούς του κ. Μόρισον ότι έδωσε στον εαυτό του τις εξουσίες ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19, λέγοντας ότι οι αυτοδιορισμοί στα υπουργεία Οικονομικών, εσωτερικών υποθέσεων και βιομηχανίας, την επιστήμη, την ενέργεια και το χαρτοφυλάκιο πόρων είχαν «λίγη έως καθόλου σύνδεση με την πανδημία”.

Η πρώην δικαστής διαπίστωσε ότι ορισμένοι ανώτεροι υπουργοί και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι ενημερώθηκαν για ορισμένους από τους αυτοδιορισμούς του κ. Μόρισον, ωστόσο η ανάληψη του χαρτοφυλακίου της υγείας δεν αποκαλύφθηκε στο Υπουργείο Υγείας και οι διορισμοί στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και των εσωτερικών υποθέσεων δεν γνωστοποιήθηκαν σε οποιονδήποτε εκτός από το γραφείο και το τμήμα του πρώην Αυστραλού πρωθυπουργού,  που συμμετείχαν στη διευθέτηση των ραντεβού.

Μέσω δικηγόρων, ο κ. Μόρισον ισχυρίστηκε  ότι δεν συμβούλεψε το τμήμα του να μην δημοσιεύει ειδοποιήσεις για τα ραντεβού και κατάλαβε ότι θα ίσχυε η «συνήθης πρακτική».

Η μυστική ανάληψη των υπέρ εξουσιών από τον πρώην Αυστραλό πρωθυπουργό, δεν γνωστοποιήθηκε σε πολλούς από τους αρμοδίους υπουργούς, παρά μόνο αφού δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση τον Αύγουστο του ‘22 και μετά την ήττα της κυβέρνησης συνασπισμού Φιλελεύθερων -Εθνικών στις Ομοσπονδιακές εκλογές.

Η αντιδράσεις ήταν άμεσες από μέλη του κοινοβουλίου και από το πρώην υπουργικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της πρώην υπουργού Εσωτερικών Κάρεν Άντριους, η οποία κάλεσε τον Κ. Μόρισον να παραιτηθεί από το κοινοβούλιο λόγω των αποκαλύψεων.

Ο σημερινός Αυστραλός πρωθυπουργός Antony Albanese έκανε λόγο για λανθασμένη και ασυγχώρητη κουλτούρα μυστικότητας εντός της πρώην κυβέρνησης.

«Οι πρωτοφανείς και ασυγχώρητες ενέργειες του πρώην πρωθυπουργού ήταν εμβληματικές της κουλτούρας της μυστικότητας μέσα στην οποία λειτουργούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ήταν λάθος».

Σύμπληρωσε ότι σκοπεύει  να δεχτεί όλες τις συστάσεις που έκανε η κα Μπελ στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου «για να αποκατασταθεί η πίστη του αυστραλιανού λαού στους δημοκρατικούς μας θεσμούς».

Όταν ρωτήθηκε εάν ο κ. Morrison πρέπει να παραιτηθεί από το κοινοβούλιο, ο κ. Albanese είπε ότι “πολλοί άνθρωποι πρέπει να δουν τη συμπεριφορά τους σε αυτό”.

“Πού είναι η συγγνώμη από τον αυστραλιανό λαό που ξεκάθαρα περιπλανήθηκε και δεν του είπαν για τη δομή της κυβέρνησής του; Σε αυτόν είμαστε υπόλογοι”, είπε ο κ. Albanese.

Ο Τζος Φράιντεμπεργκ, πρώην υπουργός Εθνικής  Οικονομίας και πρώην στενός συνεργάτης του Σκοτ ​​Μόρισον, είπε ότι τα «μυστικά υπουργεία» ήταν «ακραία υπέρβαση» και δεν έπρεπε να είχαν συμβεί.

(Πηγή : ABC)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος