Άσελμπορν: Περιμένω «ναι» της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου περιμένει μετά την επανεκλογή του πράσινο φως από την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην πρόσκληση του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στον Ερντογάν να επισκεφθεί το Βερολίνο, ο Γιαν Άσελμπορν σημείωσε ότι ο Σολτς προσκάλεσε τον Ερντογάν «όχι για να του διαβάσει το κοράνι, αλλά για να του αποσαφηνίσει την δική μας, ευρωπαϊκή οπτική πρωτίστως για το κράτος δικαίου στην Τουρκία». Μετά τις εκλογές η Άγκυρα θα πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκτίμησε ο Άσελμπορν σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο «Ντόιτσλαντ-φουνκ».

Ταυτόχρονα, ο λουξεμβουργιανός υπουργός Εξωτερικών αντέκρουσε την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), Μάνφρεντ Βέμπερ, να διακόψει η ΕΕ επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Είναι εντελώς λάθος. Στην ΕΕ έχουμε ένα μέσο παρέμβασης. Στην Τουρκία ζουν περίπου 25 εκατομμύρια που δεν ψήφισαν τον Ερντογάν. Και οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να διαγράψουν την ελπίδα τους, ότι μία των ημερών η δημοκρατία στην Τουρκία θα αναπτυχθεί με ευρωπαϊκή επιρροή αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν πρέπει να γίνει αυτό το χατίρι στον Ερντογάν», τόνισε ο Άσελμπορν.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος