Πρόσκληση Σολτς σε Ερντογάν – «Να προωθήσουμε με φρέσκια ορμή τα κοινά θέματά μας»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προσκάλεσε τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί τη Γερμανία. Σε μήνυμά του μέσω «τουίτερ» ο καγκελάριος συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νίκη του στις εκλογές.

«H Γερμανία και η Τουρκία είναι στενοί εταίροι και σύμμαχοι, επίσης κοινωνικά και οικονομικά είμαστε ισχυρά συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν για την επανεκλογή του. Τώρα θέλουμε να προωθήσουμε με φρέσκια ορμή τα κοινά θέματά μας», έγραψε ο Σολτς στο μήνυμά του.

Ετζντεμίρ: Χρειάζεται «αλλαγή εποχής» στην αντιμετώπιση του Ερντογάν

Ο τουρκικής καταγωγής «πράσινος» υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της κυβέρνησης Σολτς, Τζεμ Ετζντεμίρ, ζήτησε μία «αλλαγή εποχής» στην πολιτική της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας. «Είδαμε στην αντιμετώπιση του Πούτιν, πού οδηγεί η ωραιοποίηση μίας κατάστασης», είπε ο Ετζντεμίρ με το βλέμμα στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Την αλλαγή εποχής που επιτέλους έχουμε στην αντιμετώπιση του Πούτιν, χρειαζόμαστε τώρα στην αντιμετώπιση του τουρκικού υπερ-εθνικισμού, τη χρειαζόμαστε στην αντιμετώπιση του φονταμενταλισμού», τόνισε ο Ετζντεμίρ.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός και πρώην συμπρόεδρος των «Πρασίνων», Ετζντεμίρ, επέκρινε τις θριαμβολογίες οπαδών του Ερντογάν με αυτοκινητοπομπές σε γερμανικές πόλεις το βράδυ των εκλογών. Αυτοί που πανηγυρίζουν στη Γερμανία απολαμβάνουν τη δημοκρατία, τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου που δεν έχουν οι Τούρκοι στη χώρα τους, τόνισε ο «πράσινος» υπουργός. Προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους από την νέα γενιά ιμάμηδων που στέλνει η Άγκυρα στη Γερμανία, η οποία «θα είναι πιο εθνικιστική, και θρησκευτικά φονταμενταλιστική».

Το ποσοστό του Ερντογάν των Τούρκων που ψήφισαν στη Γερμανία έφτασε το 67%. Στα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στη Γερμανία προσήλθαν 770.000, περίπου οι μισοί από τα 1,5 εκατομμύρια των Τούρκων ψηφοφόρων που ζουν στη Γερμανία. Στο Βερολίνο, με πάνω από 100.000 Τούρκους – είναι η μεγαλύτερη τουρκική παροικία εκτός Τουρκίας – τα ποσοστά ήταν μοιρασμένοι, 50% υπέρ του Ερντογάν και 49% υπέρ της αντιπολίτευσης.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος