Άρματα μάχης στην Ουκρανία: Το Βερολίνο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αποστολή τους

Array

Στο μέτωπο της Ουκρανίας η αλλαγή στάσης του Βερολίνου, που άφησε παράθυρο για αποστολή των αρμάτων από τη Πολωνία στο Κίεβο δρομολογεί εξελίξεις. Στο μεταξύ ο Πολωνός πρωθυπουργός συγκροτεί συμμαχία κρατών που είναι έτοιμα να στείλουν άμεσα τα Leopard 2 στην Ουκρανία, ακόμη και χωρίς γερμανική άδεια. «Ο πόλεμος με τη Δύση δεν είναι πια υβριδικός, αλλά πραγματικός» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Για πρώτη φορά φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την αποστολή των αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία. Η Γερμανία δεν πρόκειται να εμποδίσει την Πολωνία αν θελήσει να προχωρήσει στην αποστολή τους.

«Προς το παρόν το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί αλλά εάν ερωτηθούμε, δεν θα σταθούμε εμπόδιο» δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπερμποκ.

«Η Γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει την αποστολή των αρμάτων μάχης Leopard. Απλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το κάνει» ανέφερε ο Στέφεν Χεμπέστραιτ.

Αν και προτίθεται να ζητήσει την άδεια των Γερμανών ο Πολωνός πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πως θα προχωρήσει στην αποστολή τους ακόμη και χωρίς την έγκρισή τους.

«Ακόμα και αν δεν μας δοθεί η έγκριση τελικά, στο πλαίσιο μιας μικρής συμμαχίας, εάν οι Γερμανοί δεν συμμετείχαν σε αυτήν, θα μπορούσαμε να στείλουμε άρματα μάχης μαζί με άλλους, στην Ουκρανία» τόνισε ο Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Γερμανία, ως κατασκευάστρια, έχει τον πρώτο λόγο για την μεταφορά των Leopard, ακόμη και αν τα εχει πουλήσει σε άλλες χώρες. Μέχρι τώρα ο Όλαφ Σολτς έδειχνε επιφυλακτικός στην αποστολή τους υπό το φόβο ότι θα οδηγούσε σε κλιμάκωση του πολέμου.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, θέλουν να σταλούν τα υπερσύγχρονα βαρέα άρματα μάχης για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αναχαιτίσει τη νέα μεγάλη επίθεση της Ρωσίας την Άνοιξη.

«Εάν δεν βοηθήσουμε την Ουκρανία με τα μέσα που χρειάζεται, τότε ο πόλεμος θα λήξει γρήγορα με νικήτρια τη Ρωσία» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν.

Η Μόσχα πάντως προειδοποίησε εκ νέου με συνέπειες και καταγγέλλει τη Δύση πως διεξάγει πραγματικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

«Οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα για όλη αυτή την ψευδο-στήριξη» τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι ένας πόλεμος, όχι υβριδικός, αλλά σχεδόν ένας πραγματικός πόλεμος, που η Δύση σχεδίαζε εναντίον της Ρωσίας εδώ και καιρό» επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λάβροφ.

Την ίδια ώρα, στη Νορβηγία κρατείται πρώην διοικητής της ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ. Διέφυγε εκεί και δηλώνει πρόθυμος να αποκαλύψει στις αρχές πληροφορίες για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία για να εξασφαλίσει άσυλο. Συνελήφθη μετά από παραβίαση του νόμου περί μετανάστευσης. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του φοβάται για τη ζωή του, ενώ για την ώρα αποκλείουν την πιθανότητα να απελαθεί.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος