«Εγκλήματα πολέμου» οι ρωσικές θηριωδίες, λέει η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών

«Οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αθώων πολιτών πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου», λέει η Λιζ Τρας έπειτα από τις εικόνες φρίκης από το Ιρπίν και την Μπούτσα.

Η Βρετανίδα υπουργός εξωτερικών λέει ότι  «φρικτές ενέργειες από τις δυνάμεις εισβολής σε πόλεις όπως η Irpin και η Bucha» αποτελούν στοιχεία για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχαρακτηρίσει ότι μέχρι πρότινος συνιστούσε «μυστικές πληροφορίες» ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους αλλά και πιο άμεσα, μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπως κάνει το Υπουργείο ´Αμυνας. 

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να καλύψει τη συμμετοχή της σε αυτές τις φρικαλεότητες μέσω κυνικής παραπληροφόρησης και θα διασφαλίσουμε ότι η πραγματικότητα των ενεργειών της Ρωσίας θα φανεί στο φως» λέει η Λιζ Τρας.

 «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει πλήρως οποιεσδήποτε έρευνες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο ρόλο του ως το πρωταρχικό όργανο με εντολή να ερευνά και να διώκει εγκλήματα πολέμου».  

Το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε σε ανάθεση ομάδας νομικών την έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων για την υποστήριξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. 

Η προσπάθεια υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου να επισπεύσει και να υποστηρίξει μια έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα στην Ουκρανία ήταν η μεγαλύτερη κρατική παραπομπή στην ιστορία της, υποστηρίζει η Λιζ Τρας. 

 «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών διοικητών και ατόμων του καθεστώτος Πούτιν.

 «Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία την ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζεται τόσο πολύ, και να εντείνουμε τις κυρώσεις για να διακόψουμε τη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν στην πηγή», συμπληρώνει η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος