Τα ιταλικά ΜΜΕ σχολιάζουν το ταξίδι των Ντράγκι – Μακρόν – Σολτς στο Κίεβο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Τα Ιταλικά ΜΜΕ σχολιάζουν την επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων ηγετών (Ντράγκι, Σολτς και Μακρόν) στο Κίεβο.

Η εφημερίδα Corriere della Sera υπογραμμίζει τη “μεγάλη συμβολική αξία” της ημέρας, η οποία “ίσως να μην φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα” αλλά που “σε κάθε περίπτωση θα έχει πολιτικές επιπτώσεις και απήχηση που θα σημαδέψουν την ιστορία αυτής της σύγκρουσης”.
“Η Γηραιά Ήπειρος, που έλαμψε με συνοχή σε ορισμένους φακέλους, λιγότερο σε άλλους” συνεχίζει η εφημερίδα “παρουσιάζεται για πρώτη φορά ενώπιον της Ουκρανικής Κυβέρνησης, μετά από περισσότερους από τρεισήμισι μήνες πολέμου, με τους τρεις σημαντικότερους ηγέτες της”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται επίσης για “μια όχι αμελητέα επιτυχία για την Ιταλία” εφόσον “για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται πλήρως σε αυτό που για τόσα χρόνια ήταν ένας άξονας των δύο (χωρών,  Γερμανίας και Γαλλίας)”, κάτι που μάλιστα είχε υπογραμμίσει και η εφημερίδα La Stampa όταν πρώτη στην Ιταλία μίλησε για τη δια κοινού επίσκεψη των τριών ηγετών στις 16 Ιουνίου.

Η εφημερίδα σχολιάζει πως “το κυβερνητικό τάντεμ της ΕΕ που σήμερα διευρύνεται και περιλαμβάνει τη Ρώμη είναι ένα γεγονός που τα θεσμικά (Ιταλικά) όργανα καταγράφουν με υπερηφάνεια”.

Σχετικά με τη θεματολογία, η Ιταλική εφημερίδα τονίζει πως θα συζητηθούν “περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια, πιθανές διαπραγματεύσεις για το σιτάρι, η υποψηφιότητα του Κιέβου για ένταξη στην ΕΕ, αλλά και την ανοικοδόμηση της χώρας, εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες μιας περιοχής που σε ορισμένες περιπτώσεις καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς”.

Η Corriere della Sera επικεντρώνει το ενδιαφέρον στο μείζον θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας, εφόσον “θα διερευνηθεί περαιτέρω η δυνατότητα να απεμπλακούν δια θαλάσσης οι διάδρομοι των σιτηρών και άλλων Ουκρανικών σπόρων που έχουν μπλοκαριστεί στην Οδησσό”, θέμα που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Επίσης, η εφημερίδα σημειώνει πως με τον Ζελένσκι “θα συζητηθεί και ο ρόλος που έχει διαδραματίσει μέχρι στιγμής η Τουρκία στην προσπάθεια πιθανής διαμεσολάβησης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου” με το ερώτημα εάν “θα πρέπει να επιμείνουμε στις διπλωματικές ικανότητες της Άγκυρας”.

Το Ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA επίσης τονίζει πως πρόκειται περί μιας αποστολής “φορτισμένη με πολιτική και συμβολική αξία” η οποία πραγματοποιείται “για να δείξει την Ευρωπαϊκή ενότητα” και “ίσως για να υποδείξει μια γραμμή που δεν είναι απαραίτητα ταυτόσημη με εκείνη των Αμερικανών”.

Σύμφωνα με την ANSA, το ταξίδι των τριών ηγετών στην Ουκρανία “λαμβάνει χώρα σε μια πολύ περίπλοκη φάση” εφόσον οι Ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στο Ντονμπάς, και τονίζει πως οι Ουκρανοί “αναμένουν πιο αποφασιστική υποστήριξη από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος