Αντικρουόμενα μηνύματα για την ουκρανική κρίση: Το ΝΑΤΟ βλέπει αύξηση ρωσικών δυνάμεων και όχι αποχώρηση (video)

Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, υποστηρίζει το State Department, με το ΝΑΤΟ να βλέπει και αύξηση των ρωσικών δυνάμεων, και όχι αποχώρηση, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, με την ουκρανική κρίση να μαίνεται.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσία Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε μάλιστα να ενημερωθεί από τα ξένα μέσα για τις ημερομηνίες για να κανονίσει τις διακοπές της. «Σήμερα, γιορτάζουμε ακόμη μία μέρα μη επίθεσης στην Ουκρανία και ακόμη μία μέρα που θα μας φέρει πιο κοντά στον πόλεμο που όλοι στη Δύση, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο μας υποσχέθηκαν» δήλωσε.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να βρουν ένα καλό γιατρό» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρεβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι. 

Την ίδια ώρα συνεχίζεται μέρος των ασκήσεων της Ρωσίας στη Λευκορωσία αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιμένει πως η εισβολή παραμένει πιθανή, με την Ουάσιγκτον να τονίζει πως όχι μόνο δεν αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα, αλλά ενισχύονται. Η δε Ουκρανία κάνει λόγο για 140.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορά της.

«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και αυτό που κάνει στην πράξη. Δεν έχουμε δει καμία αποχώρηση δυνάμεων. Παραμένουν συγκεντρωμένοι απειλητικά γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας» σημειώνει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως υπάρχουν και αποδείξεις ότι δεν αποχωρούν οι Ρώσοι. «Οι πληροφορίες που μοιραζόμαστε επιβεβαιώνονται και από όλες τις διαθέσιμες πηγές, με εικόνες ακόμη και εμπορικούς δορυφόρους» ανέφερε.

«Υπάρχει μια συγκεκριμένη αναπηρία στην εκτίμηση της κατάστασης από το ΝΑΤΟ. Και αυτό δεν αφήνει τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με ψυχραιμία» λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εσθονία: Η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει μια «περιορισμένης έκτασης» επίθεση στην Ουκρανία, αλλά όχι σε μεγάλες πόλεις

Το βράδυ της Τετάρτης έγινε ακόμα γνωστό, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον υποστηρίζει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Εσθονίας, ότι «η Ρωσία συνεχίζει να μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία και είναι πιθανόν να εξαπολύσει μια “περιορισμένης έκτασης” στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας αυτής.

Όπως επισημαίνεται, η επίθεση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει βομβαρδισμούς με πυραύλους και την κατοχή «σημαντικών» εδαφών στην Ουκρανία, βάσει όσων είπε ο γενικός διευθυντής της εσθονικής υπηρεσίας, Μικ Μάραν.

«Αυτή τη στιγμή, η εκτίμησή μας είναι ότι θα απέφευγαν (οι Ρώσοι) τις πόλεις με μεγάλο πληθυσμό, γιατί χρειάζονται πάρα πολλοί στρατιώτες για να ελέγξεις αυτές τις περιοχές. Αλλά δεν υπάρχει μια σαφής αντίληψη ποια οδό μπορεί να εκμεταλλευτούν τα ρωσικά στρατεύματα», είπε στους δημοσιογράφους ο Μάραν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει τον ετήσιο απολογισμό της υπηρεσίας.

Στην Ουκρανία, γιορτάστηκε η μέρα της ενότητας, με εκδηλώσεις στις οποίες πάντως δεν φάνηκε να υπάρχει πολύς κόσμος. Ομάδα στρατιωτών και πολιτών έκαναν πορεία κρατώντας μια τεράστια σημαία της χώρας ενώ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι επισκέφθηκε ουκρανικά στρατεύματα που συνεχίζουν ασκήσεις.

Η δυσπιστία της Δύσης στις κινήσεις Πούτιν με «φόντο» την Κριμαία

Η έλλειψη εμπιστοσύνης των δύο πλευρών είναι ένα από κλειδιά για την επίλυση ή όχι της κρίσης. Η Δύση δεν πιστεύει τα όσα υποστηρίζει η Ρωσία, όχι μόνο λόγω των πληροφοριών που λέει πως διαθέτει για ενίσχυση των στρατευμάτων.

Η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν ένα τρανό παράδειγμα των πολιτικών ελιγμών του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ειδικά για την Ουάσιγκτον που έχει σηκώσει τους τόνους θα ήταν πολύ δύσκολο να πάρει πίσω τους ισχυρισμούς της για εισβολή.

Από την άλλη, το Κρεμλίνο εκτιμά πως το ΝΑΤΟ ουσιαστικά έχει παραβιάσει τις συμφωνίες για μη εξάπλωσή του στα ανατολικά και μία ενδεχόμενη ένταξη και της Ουκρανίας, θα κατέρριπτε και το τελευταίο ανάχωμα ασφάλειας για τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τη Ρωσία

Δεν προκύπτει από πουθενά ότι η Μόσχα αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα, σύμφωνα με όσα λένε στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι αυτό που βλέπουν να συμβαίνει στο έδαφος είναι ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή μονάδες του ρωσικού στρατού αντί να απομακρύνονται, μετακινούνται πιο κοντά στην Ουκρανία και μάλιστα σε θέσεις επίθεσης.

Το State Department είπε ότι αυτή είναι η γνωστή στρατηγική Πούτιν, αλλά λέει και αλλά κάνει, δεν σκοπεύει να αποκλιμακώσει, έχει άλλες προθέσεις και ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ουάσιγκτον συνεχίζει να προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, δεν αποκλείει απολύτως τίποτα αλλά ταυτόχρονα δίνει χρόνο και στην διπλωματία.

Αναμένεται και η συνομιλία του Προέδρου Μπαιντεν με τον Γερμανό Καγκελάριο για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την συνάντηση Πούτιν – Σολτς.

Άσπονδοι «εχθροί»

Την στιγμή που η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ με φόντο την Ουκρανία «παίρνει μια ανάσα», όλα τα γεγονότα συνηγορούν πως οι δυο υπερδυνάμεις θα βρίσκεται η μια απέναντι στην άλλη σε όλα τα σημεία της γεωστρατηγικής σκακιέρας

Με συνέντευξη του στη «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» ο αναπληρωτής Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Μιχαήλ Ποπόφ υποστήριξε πως ο κύριος στόχος της στρατιωτικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού είναι να δημιουργήσει απειλή για την Κίνα, τη Ρωσία, και τη Βόρεια Κορέα, για αυτό όπως σημείωσε υπάρχουν περισσότερες από 200 αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, ενω δαπανώνται έως και 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Στο διπλωματικό θρίλερ της Ουκρανίας, με αμείωτη ένταση η Ρωσία τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που εδώ και έναν μήνα είχε ανακοινώσει ολοκληρώνει όλες της τις ασκήσεις, με τα στρατεύματα της να επιστρέφουν στις βάσεις τους και να δίνουν την σκυτάλη στη διπλωματία.

Εμπόλεμη ζώνη το Ντονμπάς

Μετά τη χθεσινή συνάντηση Πούτιν – Σολτς στην Μόσχα, επανέρχεται στο επίκεντρο το καθεστώς του Ντονμπάς της Ουκρανίας, που παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και 8 χρόνια.

Το State Department προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής από τη Ρωσία θα ισοδυναμούσε με παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας αυτό που συμβαίνει στο Ντονμπάς τώρα είναι γενοκτονία» λέει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το αίτημα της ρωσικής Δούμας προς τον Πούτιν για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ απειλεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ανάφλεξη.

«Για να είμαστε σαφείς: Έγκριση του Κρεμλίνου αυτού του ψηφίσματος θα ισοδυναμούσε με συνολική απόρριψη από τη Ρωσική κυβέρνηση των δεσμεύσεών της που απορρέουν από τις Συμφωνίες του Μινσκ» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του State Department Άντονι Μπλίνκεν.

«Μία αναγνώριση δε συνάδει με τις συμφωνίες του Μινσκ. Αυτό είναι αλήθεια. Ο πρόεδρος είπε ότι βασική επιδίωξη είναι η εφαρμογή των μέτρων των Συμφωνιών του Μινσκ» τονίζει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πάντως, στην πραγματικότητα το Κρεμλίνο διαρκώς επιμένει στην τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ. Όπως αυτές προέβλεπαν, οι περιοχές του Ντονμπάς θα αποκτούσαν αυτονομία με τοπικές κυβερνήσεις, ενώ όλες οι ένοπλες ομάδες θα αποσύρονταν.

Αναλυτές βλέπουν σκοπιμότητα πίσω από τη ρωσική επιμονή στις συμφωνίες του 2015. Ανησυχούν για λαϊκό ξεσηκωμό στην Ουκρανία σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ζελένσκι αναγκαστεί να νομοθετήσει οριστικά την αυτονομία της περιοχής.

Τι θα σήμαινε η αυτονόμηση του Ντονμπάς

Ο Ρώσος πρόεδρος μάχεται για να κρατήσει την Ουκρανία εντός της ρωσικής σφαίρας επιρροής και εκτός ΝΑΤΟ για πολλούς λόγους.

Επικαλείται κατ’ αρχάς τους ιστορικούς, πολιτισμικούς, θρησκευτικούς και εθνοτικούς δεσμούς των δύο χωρών υποστηρίζοντας ότι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ουσιαστικά ένα έθνος.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι η στρατηγική θέση της Ουκρανίας. Με την ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ, η Μόσχα συνορεύει ήδη με τρία μέλη του ΝΑΤΟ, την Εσθνονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να προσθέσει στη λίστα αυτή και την Ουκρανία, με την οποία έχει και πολύ μεγαλύτερα σύνορα.

Επιπλέον η Ουκρανία λειτουργεί ως ανάχωμα ανάμεσα στη Ρωσία και 4 ακόμη νατοϊκές χώρες: την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Στο μεταξύ, οι συμφωνίες του Μινσκ αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες από όλες τις πλευρές ως βάση για διπλωματική διέξοδο στην κρίση. Προβλέπουν αυτονομία, όχι ανεξαρτησία, για τις επαρχίες του Ντοντέτσκ και του Λουγκάνσκ και κάποιοι στη Δύση θεωρούν ότι μέσω αυτής της αυτονομίας μπορεί να εκτονωθεί η ένταση και ν’ αποτραπεί μια μεγαλύτερη σύρραξη.

Ελλοχεύει  ωστόσο ένας μεγάλος κίνδυνος, καθώς ενδεχόμενη αναγνώριση κάποιου είδους αυτονομίας ή «ανεξαρτησίας» του Ντονμπάς από το Κίεβο θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει μαζική εξέγερση στην Ουκρανία και πιθανόν αποσταθεροποίηση της χώρας. Και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι εκεί να αξιοποιήσει στρατηγικά αυτήν την αποσταθεροποίηση: Είτε ως πρόσχημα για να εισβάλει στο Ντονμπάς και να εγκαταστήσει μια φιλική προς τη Μόσχα τοπική κυβέρνηση, είτε προσεταιριζόμενος το Ντονμπάς σε ένα είδος ομοσπονδιοποίησης.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή – Μαρία Αλεξάκη – Λήδα Παπαδοπούλου – Λένα Αργύρη (ΗΠΑ) – Αχιλλέας Πατσούκας (Μόσχα) 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος