Αντιδρούν Ουκρανία – ΝΑΤΟ στα δημοψηφίσματα σε περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους (video)

Array

Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα για προσάρτηση στη Ρωσία των κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από το Κίεβο και τη Δύση. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, στα αεροδρόμια και τα χερσαία σύνορα της Ρωσίας επικρατεί χάος, από πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, για να αποφύγουν την επιστράτευση.

Την ίδια στιγμή ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορωσικές δυνάμεις. Έως και την Τρίτη, οι επαρχίες του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια καλούνται να αποφασίσουν αν θα ενωθούν με τη Ρωσία ή όχι.

Η εκλογική επιτροπή διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί από πόρτα σε πόρτα, μπροστά στα σπίτια. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, στις 27 Σεπτεμβρίου. Η Ουκρανία μιλά για παρωδία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νμίτρι Κουλέμπα να αναφέρει πως: «Αυτά τα δημοψηφίσματα που είναι εικονικά δημοψηφίσματα, μία παρωδία, ένα νέο είδος χειραγώγησης, δεν έχουν καμία νομική αξία, ή αποτέλεσμα. Δεν θα τα αναγνωρίσουμε».

Την ίδια στιγμή, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ουκρανίας και της Δύσης.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία έχει γίνει ένα εντελώς ολοκληρωτικό κράτος που μοιάζει με ναζί, όπου καταπατούνται οι κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως επιχειρείται μια προσπάθεια διαστρέβλωσης, όπως και η καλλιέργεια ενός αφηγήματος βάσει του οποίου η Ρωσία είναι η πηγή του κακού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Αντιδρούν Ουκρανία – ΝΑΤΟ στα δημοψηφίσματα σε περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους (video)
EPA/STRINGER

Το ΝΑΤΟ για τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές

Το ΝΑΤΟ, με δήλωσή του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το σχέδιο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία των ουκρανικών περιοχών που ελέγχονται εν μέρει από τον ρωσικό στρατό.

«Οι Σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις περιοχές του Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας δεν έχουν νομιμότητα και θα αποτελέσουν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτησή τους. Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις κατάφωρες προσπάθειες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση», αναφέρει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στη δήλωσή του.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι ρωσικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης, αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση στον παράνομο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας».

Στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν αποφασισμένοι στην παροχή πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο. Στεκόμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής επικράτειας», καταλήγει η δήλωση.

«Ουκρανοί σαμποτέρ» συνελήφθησαν στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με τη ρωσική κατοχική διοίκηση

Μέλος της διορισθείσας από τη Ρωσία διοίκησης του υπό ρωσικό έλεγχο τμήματος της ουκρανικής επαρχίας Ζαπορίζια δήλωσε σήμερα πως δύο αυτοκίνητα με «Ουκρανούς σαμποτέρ» εισήλθαν στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η ομάδα εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Πολόχι και «αντιμετωπίστηκε», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο τον αξιωματούχο, τον Γεβγκένι Μπαλίτσκι.

Η περιφέρεια ενέτεινε τις συνοριακές περιπολίες και τους περιορισμούς εισόδου στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την ψηφοφορία σε ένα δημοψήφισμα με την υποστήριξη της Ρωσίας για το αν η περιοχή θα πρέπει να ενσωματωθεί στη Ρωσία.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα, Mαρία Αλεξάκη

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Σχετική είδηση: Ουκρανία: Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές – Ψηφοφορία από πόρτα σε πόρτα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος