Το τελευταίο διάστημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες για την αυξανόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα για τη διεύρυνση της συνεργασίας της με το Ιράν, καθώς και τη βοήθεια που παρέχει στους Χούθι στην Υεμένη. Θεωρούν ότι ο απώτερος σκοπός της Μόσχας είναι να εκμεταλλευτεί τις εντάσεις και να προωθήσει τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή.
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η κυβέρνηση Πούτιν έχει υιοθετήσει μια κριτική στάση απέναντι στο Ισραήλ και μια πιο φιλική προς τη Χαμάς, η οποία εκδηλώνεται με τη διατήρηση των διπλωματικών δεσμών με την οργάνωση.
Δύο μόλις εβδομάδες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η Ρωσία είχε υποστηρίξει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καλούσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μια θέση που τότε είχαν αντιταχθεί οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Τον Μάρτιο, μαζί με την Κίνα, άσκησε βέτο σε ένα ψήφισμα του διεθνούς οργανισμού που είχε προταθεί από τις ΗΠΑ για μια συνολική κατάπαυση του πυρός, που περιλάμβανε και την απελευθέρωση των ομήρων, θεωρώντας ότι το κείμενο ήταν πολύ μονόπλευρο και ευνοούσε το Ισραήλ.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ), που επικαλείται πηγές της στην αμερικανική κυβέρνηση, η Ρωσία προσπάθησε να παραδώσει πυρομαχικά στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων για να επιτεθούν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Η απόπειρα όχι μόνο συνάντησε τη σφοδρή αντίθεση των ΗΠΑ, αλλά προκάλεσε επίσης σοβαρές ανησυχίες στη γειτονική Σαουδική Αραβία, η οποία έχει εμπλακεί ανοιχτά στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της χώρας στο πλευρό των αντιπάλων των Χούθι.
Πριν λίγες ημέρες, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Χανίγια, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, επισκέφθηκε την Τεχεράνη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι το Ιράν παρέδωσε στη Ρωσία ολόκληρη λίστα με αιτήματα για βοήθεια σχετικά με την αναβάθμιση του στρατιωτικού της εξοπλισμού, ιδίως της αεράμυνας, καθώς ανησυχεί ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να επιτεθεί σε στόχους εντός της χώρας, αν αποφασίσει να εξαπολύσει βαλλιστικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων ή αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Μέση Ανατολή.
Υπό αυτό το πρίσμα και μπροστά στο φάσμα της ενίσχυσης της ρωσο-ιρανικής συνεργασίας, δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ κρίνουν λανθασμένη την επιλογή του Τελ Αβίβ να υιοθετήσει μια πολιτική ουδετερότητας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Πηγές: WSJ, Haaretz
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος