Δυο πύραυλοι χτύπησαν πολωνικό έδαφος – «Δεν ήταν δικοί μας» λέει η Μόσχα

Array

Επικίνδυνη εξέλιξη στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς δυο πύραυλοι χτύπησαν το πολωνικό χωριό Πρεζέβοντο στην επαρχία Λούμπλιν, στα ουκρανικά σύνορα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έχει συγκαλέσει επειγόντως συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και αμυντικών υποθέσεων. Σύμφωνα με αξιωματούχο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, επρόκειτο για ρωσικούς πυραύλους, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται από το Λευκό Οίκο, ενώ το αρνείται και η Μόσχα. Σημειώνεται ότι η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης είπε ότι ελέγχουμε αν χρειάζεται ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αυτό, τα μέλη μπορούν να θέτουν οποιοδήποτε ζήτημα που τους απασχολεί, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια μιας χώρας μέλους, στο τραπέζι των συζητήσεων στο πλαίσιο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου. Από τη δημιουργία της Συμμαχίας το 1949, έχει γίνει αρκετές φορές επίκληση του άρθρο 4.  Ακόμα είπε ότι αυξάνουμε την ετοιμότητα των στρατιωτικών μονάδων.

Η Μόσχα διαψεύδει τις αναφορές για ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία, καταγγέλλει «προβοκάτσια»

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Παντελή Γκόνο, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης καθημερινής του ενημέρωσης, ανέφερε ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν σε πολωνικό έδαφος. 

«Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές στον Τύπο που ισχυρίζονται ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία εντός της Πολωνίας ή στα σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ και πρόσθεσε ότι ««δεν έχουμε πληροφορίες αυτή τη στιγμή για να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε πυραυλική επίθεση». «Το Πεντάγωνο το εξετάζει περαιτέρω» σημείωσε.

Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε νωρίτερα, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Kατά το Reuters, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη στο Przewodów , ένα χωριό στην ανατολική Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσαν πυροσβέστες. «Οι πυροσβέστες βρίσκονται επί τόπου, δεν είναι σαφές τι έχει συνέβη», δήλωσε αξιωματικός υπηρεσίας σε κοντινό φυλάκιο των πυροσβεστών.

Δυο πύραυλοι χτύπησαν πολωνικό έδαφος – «Δεν ήταν δικοί μας» λέει η Μόσχα

Το πολωνικό ραδιόφωνο ZET μετέδωσε νωρίτερα ότι δύο «αδέσποτοι» πύραυλοι χτύπησαν το Przewodów, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Eπίσης, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στη Βαρσοβία.

Παγκόσμια ανησυχία

Τo υπουργείο Εξωτερικών της  Εσθονίας δηλώνει ότι οι ειδήσεις από την Πολωνία είναι πολύ ανησυχητικές και τονίζει ότι η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λετονίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του
στην Πολωνία με ένα tweet.  «Η Λετονία στέκεται πλήρως στο πλευρό των Πολωνών φίλων και καταδικάζει αυτό το έγκλημα» τονίζει.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα τόνισε απόψε πως «κάθε σπιθαμή εδάφους (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατευθεί». «Η Λιθουανία είναι σε στενή επαφή με την φίλη Πολωνία. Η Λιθουανία εκφράζει την ισχυρή αλληλεγγύη της προς την Πολωνία. Κάθε σπιθαμή εδάφους (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατευθεί», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα τόνισε πως εάν επιβεβαιωθεί ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, θα πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας. «Αν η Πολωνία επιβεβαιώσει ότι πύραυλοι έπληξαν το έδαφός της, αυτό θα συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση από τη Ρωσία», ανέφερε ο Φιάλα σε ανάρτησή του στο Twitter. «Υποστηρίζουμε σθεναρά τη σύμμαχό μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας «στον απόηχο του πυραύλου που έπληξε το έδαφος της Πολωνίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και κάλεσε τη Μόσχα να εξηγήσει τι συνέβη στην ανατολική Πολωνία. «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τους ρωσικούς πυραύλους στην Πολωνία. Η Ρωσία πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter και αναφερόμενος επίσης στις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, συμπλήρωσε: «Οι παράλογες επιθέσεις σε υποδομές πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η απερισκεψία της Ρωσίας ξεφεύγει από κάθε έλεγχο».

Από το Κίεβο ως το Ζίτομιρ και από το Λβιβ ως το Χάρκοβο, η Ρωσία εξαπέλυσε νέο μπαράζ επιθέσεων, την ώρα που σχεδόν σύσσωμοι οι ηγέτες του G20 από την Ινδονησία καταδίκαζαν τον πόλεμο. Στόχοι και πάλι ενεργειακές υποδομές, με αρκετές πόλεις να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, προκαλώντας την οργή του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος