Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις ΗΠΑ ο Ν. Τραμπ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ, σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό. Αυτό ενεργοποιεί τον “νόμο Στάνφορντ” που δίνει την δυνατότητα στον πρόεδρο να αποδεσμεύσει ομοσπονδιακά κονδύλια που μπορούν να φτάσουν τα 42 δις δολάρια. Τα χρήματα θα μπορούν να δοθούν στις Πολιτείες της χώρας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η Αμερική βρέθηκε αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα, καθώς οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι πια εμφανείς. Ευτυχώς, έστω και καθυστερημένα, μια μια οι πολιτείες αρχίζουν και κλείνουν και τα σχολεία μετά την κριτική που δέχθηκαν για έλλειψη αντανακλαστικών, ενώ ολοένα και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να εργαστούν από το σπίτι.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, προσπαθώντας να δείξει στους Αμερικανούς πολίτες ότι αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τον νέο κορονοϊό, αφού επί εβδομάδες έδειχνε να υποβαθμίζει την απειλή.

Παράλληλα ανακοίνωσε ομοσπονδιακή βοήθεια για σπουδαστικά δάνεια φοιτητών και πάγωμα των τόκων μέχρι νεωτέρας για όσα από αυτά τα δάνεια διακρατεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Είπε επίσης πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για να επιτύχει την παραγωγή διαγνωστικών τεστ ώστε να γίνουν ευρέως διαθέσιμα στους Αμερικανούς.

Το κλίμα που διαμορφώνεται στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι τελείως πρωτόγνωρο, διότι σε αυτή την πόλη όπου γίνονται καθημερινά αμέτρητες εκδηλώσεις, δεν προγραμματίζεται πια απολύτως τίποτα, τα πάντα έχουν ακυρωθεί.

Η δυσκολία των πολιτών να κάνουν το τεστ (παρά τα όσα λέει ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς), ο προβληματισμός για την έλλειψη επαρκών μονάδων εντατικής θεραπείας, η ασυγχώρητη δυστοκία που επιδεικνύουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και η απουσία σοβαρής στρατηγικής για τον περιορισμό της πανδημίας, δοκιμάζουν τις αντοχές μιας κοινωνίας που ζούσε με την βεβαιότητα ότι στα δύσκολα το σύστημα της αντέχει.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, με τον οποίο πέρασε πολλές ώρες ο Πρόεδρος Τραμπ το περασμένο Σαββατοκύριακο, είναι πιθανώς θετικός στον ιό. Ο Λευκός Οίκος χθες ανακοίνωσε πως ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας δεν παρουσίαζε συμπτώματα και δεν έχει εξεταστεί. Σήμερα είπε πως πολύ πιθανόν θα εξετασθεί “σύντομα” για τον νέο κορονοϊό.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Λ. Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος