Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν, όταν 29χρονος οδηγός φορτηγού έπεσε πάνω σε ποδηλάτες και πεζούς στο Μανχάταν. Μεταξύ των νεκρών, είναι πέντε φίλοι από την Αργεντινή που βρέθηκαν στην Νέα Υόρκη για να γιορτάσουν την 30ηεπέτειο από το τέλος των σπουδών τους, καθώς και μια υπήκοος του Βελγίου.
I am deeply saddened to announce a belgian victim in #Manhattan – I express my condolences to the family and friends 🇧🇪🇺🇸
— Didier Reynders (@dreynders) October 31, 2017
Ο δράστης της επίθεσης φώναζε “Αλλάχ ου Άκμπαρ” βγαίνοντας από το αυτοκίνητο, πριν τραυματιστεί από τα πυρά αστυνομικών ενώ πάνω του βρέθηκε σημείωμα που απέδιδε την επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους.
Here's a timeline of how the New York City truck attack unfolded https://t.co/sxfCaLYcha pic.twitter.com/bhUc3S4TYL
— CNN (@CNN) November 1, 2017
Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για τον Σαϊφούλο Χαμπιμπουλάεβιτς Σαΐποφ, από το Ουζμπεκιστάν, κάτοικο του Νιού Τζέρσεϊ, όπου είχε νοικιαστεί το φορτηγάκι. Διέθετε άδεια μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα», και δούλευε ως οδηγός για την Uber, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία διευκρίνισε πως ο άνδρας βρισκόταν ήδη «στο ραντάρ» της αστυνομίας.
Witness describes chaotic scene after eight killed in NYC terror attack: "Everything was happening so fast" https://t.co/ZYrdo55myF pic.twitter.com/xXNJo5D99H
— ABC News (@ABC) November 1, 2017
Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι ο άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρες ανδρών της στην κοιλιακή χώρα και εισήχθη σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ, χειρουργήθηκε το βράδυ και η πρόγνωση είναι ότι θα επιζήσει.
WATCH: Law enforcement officials say a man used a rented pickup truck to mow down several people walking or cycling in a bike path. pic.twitter.com/97KscpjpgK
— NBC News (@NBCNews) November 1, 2017
Ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα αεροβόλο και ένα όπλο από αυτά που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι του πέιντμπολ, ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης.
5 Argentines,1 Belgian were among those killed when a man plowed into pedestrians and cyclists on an NYC bike path https://t.co/8dhPTmgG0w pic.twitter.com/JDxV5o7uSo
— CBS News (@CBSNews) November 1, 2017
Το φορτηγάκι που οδηγούσε ο Σαϊποφ, αφού παρέσυρε πεζούς και ποδηλάτες, συγκρούστηκε με ένα σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντας δύο παιδιά και δύο ενήλικες που επέβαιναν. Η “δήλωση” που έκανε ο ύποπτος βγαίνοντας, αμέσως μετά, από το όχημά του “συνάδει” με τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.
Maps: The trail of terror in the Manhattan truck attack https://t.co/Zs9Rk7iYaD
— NYT Graphics (@nytgraphics) October 31, 2017
Για άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια μίλησε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ενώ από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια ευρύτερη συνωμοσία ή ένα ευρύτερο σχέδιο επίθεσης.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ΙΚ να εισέλθει στη χώρα μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας πολύ άρρωστο και ανισόρροπο τον δράστη της επίθεσης, ενώ διέταξε να γίνουν ακόμη αυστηρότεροι οι έλεγχοι στους ξένους που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα.
We must not allow ISIS to return, or enter, our country after defeating them in the Middle East and elsewhere. Enough!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 31, 2017
«Μόλις διέταξα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να ενισχύσει το ήδη πολύ αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων» των ξένων που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό!», συμπλήρωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
I have just ordered Homeland Security to step up our already Extreme Vetting Program. Being politically correct is fine, but not for this!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 1, 2017
Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκιουτέρες.
Our hearts go out to the people of our great host city; today all of us at UNHQ are New Yorkers.
— António Guterres (@antonioguterres) October 31, 2017
Αλληλεγγύη εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, για την τρομοκρατική ενέργεια, με ανάρτηση στο Twitter. «Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό του λαού των ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης του» αναφέρει στα αγγλικά το tweet του υπουργείου εξωτερικών.
Our thoughts go out to #NewYork terrorist attack victims &their families.We stand by the people of US & its govt @StateDept @USEmbassyAthens
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 1, 2017
«Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Αμερικής», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ την αλληλεγγύη του προς τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter.
Another sickening but futile attempt to terrorise the people of #NYC and the free world. Europe stands by America.
— António Costa (@eucopresident) October 31, 2017
«Εκφράζω τη συναισθηματική φόρτιση και την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τη Νέα Υόρκη και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Μακρόν.
J'exprime l'émotion et la solidarité de la France à New York et aux États-Unis. Notre combat pour la liberté nous unit plus que jamais.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) October 31, 2017
Την αλληλεγγύη της στις ΗΠΑ εξέφρασε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, όπου βρισκόταν πλήθος ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν ήδη μεταμφιέσεις για να γιορτάσουν το Χάλογουιν.
Στο μεταξύ, το Ουζμπεκιστάν δεσμεύθηκε σήμερα να συνεργαστεί «με όλα τα μέσα» που διαθέτει στην έρευνα για την επίθεση.
«Το Ουζμπεκιστάν είναι έτοιμο να παράσχει όλες του τις δυνάμεις και όλα τα μέσα για να συνδράμει την έρευνα για αυτή την τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο ουζμπέκος πρόεδρος Τσαβκάτ Μιρτζιόγεφ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η τραγωδία η οποία συνέβη επιβεβαιώνει εκ νέου την ανάγκη να ενωθούν οι προσπάθειες όλης της διεθνούς κοινότητας στον πόλεμο εναντίον αυτής της πρόκλησης της εποχής μας», πρόσθεσε ο Μιρτζιόγεφ, υποβάλλοντας τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο των ΗΠΑ και στις οικογένειες των θυμάτων.
Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος