Αλβανία: Τα στοιχεία του ΟΗΕ για την «Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

Σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΟΗΕ, η πανδημία του COVID-19 έχει επιδεινώσει την κατάσταση της ασφάλειας των γυναικών στα σπίτια τους και στους δημόσιους χώρους.

Η έκθεση που εκπονήθηκε από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, UN Women, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι 1 στις 2 γυναίκες παραδέχεται ότι αυτή ή μια γυναίκα που γνωρίζει έχει υποστεί βία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Αλβανία ήταν μία από τις 13 χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση UN Women. Το 29% είπε ότι αυτή ή μια γυναίκα που γνωρίζει έχει υποστεί βία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το 16% των γυναικών στην Αλβανία αισθάνονται λιγότερο  ασφαλές στο σπίτι, ενώ έχουν ενταθεί οι ενδοοικογενειακές έριδες.

Το 5% βίωσε σωματική βία ή γνωρίζει κάποιον που έχει υποστεί σωματική κακοποίηση από την έναρξη της πανδημίας. Το 10% εκατό βίωσε ή γνωρίζει κάποιον που βίωσε λεκτική βία. Το 8% βίωσε σεξουαλική παρενόχληση.

Ωστόσο, αν και αυτά τα στοιχεία είναι χαμηλότερα από αυτά τον ορισμένων άλλων χωρών, 53%  δήλωσαν ότι βίωσαν ή γνωρίζουν κάποιον που έχει βιώσει κάποια μορφή βίας γενικά.

Το 22% των γυναικών στην Αλβανία δηλώνουν ότι αισθάνονται λιγότερο ασφαλες όταν περπατούν μόνες τη νύχτα από την αρχή της πανδημίας. Το 45% αναφέρει ότι η ψυχική και συναισθηματική του υγεία έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης το 62% τον γυναικών στην Αλβανία δηλώνουν ότι αισθάνονται ανασφάλεια στο σπίτι τους και ταυτόχρονα έχουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Πηγή:Balkanweb

Επιμέλεια: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος