Αφγανιστάν: Παραμένει επί ποδός η διεθνής διπλωματία μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης-Ανησυχία στις ΗΠΑ

Μετά από καθυστέρηση αρκετών ημερών, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.

Στο κυβερνητικό  σχήμα δεν υπάρχουν γυναίκες, όπως ήταν αναμενόμενο. Ξεχωρίζει ως επικεφαλής ο Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ, που του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ, ως υπουργός Άμυνας, ο  Μουλά Γιακούμπ, γιος του Μουλά Ομάρ, και ο καταζητούμενος από το FBI Σιρατζουντίν Χακάνι, ως υπουργός Εσωτερικών.

Ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς στην Ντόχα θα είναι το νούμερο 2 στην νέα κυβέρνηση.

Ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν συνεχάρη τους Αφγανούς για την απελευθέρωση της χώρας από την ξένη κυριαρχία, στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε από τότε που το ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία της χώρας.

«Στο μέλλον, όλα τα ζητήματα διακυβέρνησης και ζωής στο Αφγανιστάν θα ρυθμίζονται από τους νόμους της Ιερής Σαρία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα αρχίσει να λειτουργεί «το συντομότερο ».

“Ανήσυχες” για τη σύνθεση της κυβέρνησης των Tαλιμπάν εμφανίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπαρτμεντ να δηλώνει πως “θα την κρίνουν για τις πράξεις τους.” Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε την «ανησυχία» της για τους διορισμούς ορισμένων υπουργών της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος  Μπάιντεν εμφανίστηκε  βέβαιος ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να καταλήξει σε κάποιου είδους διευθέτηση με τους Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Πεκίνο να χρηματοδοτήσει την οργάνωση, στην οποία επιβάλλονται αμερικανικές κυρώσεις, ο κ. Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι «η Κίνα έχει αληθινό πρόβλημα με τους Ταλιμπάν. Επομένως θα προσπαθήσει να καταλήξει σε κάποια διευθέτηση με τους Ταλιμπάν, είμαι σίγουρος. Όπως και το Πακιστάν, όπως και η Ρωσία, όπως και το Ιράν. Όλοι προσπαθούν να δουν τι θα κάνουν τώρα».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην G7 συμφώνησαν να συντονίσουν την αντίδρασή τους έναντι των Ταλιμπάν. Η Ουάσινγκτον εμποδίζει την πρόσβαση των ισλαμιστών στους πόρους του Αφγανιστάν, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διακρατείται από το παράρτημα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στη Νέα Υόρκη, ώστε να εξασφαλίσει πως θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να τηρούν το διεθνές δίκαιο και να σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών.

Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως η δυνατότητα της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν να επηρεάσει τις εξελίξεις θα μειωθεί αν δεν εκμηδενιστεί στην περίπτωση που η Κίνα, η Ρωσία ή και άλλες χώρες προσφέρουν κεφάλαια στους Ταλιμπάν.

Η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το καθεστώς των Ταλιμπάν. Ωστόσο ο  Ουάνγκ Γι ο υπουργός Εξωτερικών , υποδέχθηκε τον Ιούλιο τον μουλά Αμπντούλ Γανί Μπαράνταρ –που ονομάστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός– και εκτίμησε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει μάλλον να υποστηρίξει και να καθοδηγήσει το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της μετάβασής του σε νέα κυβέρνηση, παρά να κλιμακώσει την πίεση.

Η Ιταλία, που ασκεί την προεδρία της G20 –στην οποία συμμετέχουν η Κίνα και η Ρωσία– προσπαθεί να οργανώσει ψηφιακή σύνοδο για το Αφγανιστάν, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το πότε θα διεξαχθεί, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στη χώρα.

Οι Ταλιμπάν επέδειξαν «ρεαλισμό» και οι «ντε φάκτο ηγέτες» του Αφγανιστάν πρέπει να κριθούν για τις ενέργειές τους, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Λολουά αλ Χάτερ.

«Επέδειξαν αρκετό ρεαλισμό», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο  πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. «Είναι οι ντε φάκτο ηγέτες του Αφγανιστάν, δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού», πρόσθεσε η αλ Χάτερ που είναι και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να διαχειριστεί εποικοδομητικά την κρίση στο Αφγανιστάν.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάνα Φερεντίνου ο  πρόεδρος Ερντογάν  στις πρώτες δηλώσεις του για το Αφγανιστάν  εμφανίστηκε  θετικός αλλά επιφυλακτικός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη τύπου με τον Φέλιξ Τσισεκέντι, πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατία του Κονγκό.

«H Τουρκία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή προσωρινή κυβέρνηση. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε προσεκτικά αυτήν τη διαδικασία”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Όσον αφορά την λειτουργία του αεροδρομίου στην Καμπούλ, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια θετική εξ αρχής, στάση αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο.

«Από την αρχή τη διαδικασίας έχουμε υιοθετήσει μια θετική στάση σχετικά με την λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Αλλά στο σημείο που έχουμε φτάσει τώρα, δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις κατά την άποψη μας. Διατηρούμε την θετική μας προσέγγιση. Εάν συνεχιστεί μια διαδικασία που να είναι σύμφωνη με τις αρχές μας θα τηρήσουμε και εμείς μια θετική στάση.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος