11η Σεπτεμβρίου 2001: Το χρονικό της ημέρας που άλλαξε τον κόσμο (Διαδραστικό Χρονολόγιο)

Πριν από 20 χρόνια, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ έγιναν στόχος μιας συντονισμένης και καλά προετοιμασμένης επίθεσης από τη τζιχαντιστική οργάνωση αλ Κάιντα, η οποία έπληξε τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (World Trade Center) στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον.

Δύο αεροπλάνα έπεσαν διαδοχικά πάνω στους Δίδυμους Πύργους, οι οποίοι κατέρρευσαν σε λιγότερο από δύο ώρες, και ένα τρίτο έπληξε το Πεντάγωνο. Το τέταρτο αεροπλάνο, το οποίο φέρεται να είχε στόχο το Καπιτώλιο – έδρα του Κογκρέσου – ή τον Λευκό Οίκο, κατέπεσε σε δασώδη περιοχή στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, αφού επιβάτες και πλήρωμα προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο από τους αεροπειρατές.

Ο τραγικός απολογισμός από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις πιο αιματηρές της Ιστορίας, ήταν 2.753 νεκροί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, 184 στο Πεντάγωνο και 40 στο Σάνκσβιλ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παλεύουν ακόμα και σήμερα με τα σωματικά και ψυχικά τραύματα που τους άφησε εκείνη η μέρα.

Ακολουθεί ένα διαδραστικό χρονολόγιο των γεγονότων της ημέρας, όπως εκτυλίχθηκαν. Σε αυτό μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο, να ακούσετε τα ηχητικά αποσπάσματα και να διαβάσετε το συνοδευτικό κείμενο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ/ΜΠΕ, History.com, New York Times, CNN, Norad, AP, Telegraph, NASA/FAA NASA Ames Research Center, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος