Το σύνδρομο της Κίνας: Η χαλάρωση της πολιτικής μηδενικής COVID και οι συνέπειες της

Για ποιους λόγους το καθεστώς της Κίνας χαλάρωσε απότομα την πολιτική μηδενικής Covid από τις αρχές Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα την έκρηξη του νέου κύματος πανδημίας που πλήττει τη χώρα και ποιές συνέπειες που μπορεί να έχει η νέα υγειονομική κρίση για τη συνοχή της κοινωνίας της, την ισχύ του ΚΚΚ, το κύρος του Προέδρου Σι και τις διεθνείς σχέσεις ήταν τα ερωτήματα που επιχειρήθηκε να απαντηθούν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο». Καλεσμένος για τη εξέτασή τους ήταν ο Κωνσταντίνος Τσιμώνης, Επικ. Καθηγητής κινεζικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο King’s College του Λονδίνου.

Το σύνδρομο της Κίνας: Η χαλάρωση της πολιτικής μηδενικής COVID και οι συνέπειες της
KCL ECS Headshots Nov 2018 at the on the 05/11/2018. Photo: David Tett

H διασπορά της πανδημίας στην Κίνα ήταν τελικά το αναπόφευκτο αποτέλεσμα ενός απότομου ανοίγματος της κοινωνικής ζωής πριν μερικές εβδομάδες, μετά από σχεδόν 3 χρόνια πολιτικής μηδενικής Covid, με μικρή ανοσία του πληθυσμού και μεγάλα κενά στον εμβολιασμό. Ωστόσο, εξακολουθούν να αποτελούν θέμα προς διερεύνηση οι λόγοι που το καθεστώς Σι πήρε αυτή τη “βεβιασμένη” για τα κινεζικά  δεδομένα  απόφαση. Έπαιξε ρόλο  το εύρος των διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν, ο φόβος για τις επιπτώσεις στην οικονομία, το γεγονός πως το άνοιγμα είχε καθυστερήσει για λόγους πολιτικής ατζέντας, έως τη διοργάνωση του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΚ και την επανεκλογή Σι ως ΓΓ ;  Απ’ την άλλη, η πολιτική 0 Covid επικρίθηκε έντονα όλο το προηγούμενο διάστημα από μέσα, αλλά κυρίως από τη Δύση. Ωστόσο, με βάση και τα όσα συμβαίνουν τώρα με την ταχύτατη διασπορά της Covid χώρα είναι ένα ερώτημα αν με τα κινεζικά μεγέθη και δεδομένα θα μπορούσε να ακολουθηθεί διαφορετικός δρόμος

Οι κινεζικές αρχές εξακολουθούν να ανακοινώνουν μερικές χιλιάδες κρουσμάτων και λίγoυς θανάτους καθημερινά. Ωστόσο, δυτικά ερευνητικά κέντρα κάνουν τελείως διαφορετικές εκτιμήσεις, υπολογίζοντας πως τις προηγούμενες μέρες πέθαιναν περισσότεροι από 9.000-10.000 άνθρωποι το 24ωρο, ότι έχει προσβληθεί π.χ. το 70% του πληθυσμού της Σαγκάης και πως  τα ημερήσια κρούσματα τους επόμενους μήνες θα είναι πολλά εκατομμύρια και πολλές χιλιάδες οι θάνατοι. Από την άλλη σοκαριστικές ήταν οι εικόνες των αποτεφρώσεων σε χωράφια στην επαρχία ή και πάρκινγκ αυτοκινήτων στη Σαγκάη. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί μεγάλο πρόβλημα ότι η έλλειψη ακριβών στοιχείων για την πανδημία στην Κίνα συνεπάγεται και ανεπαρκείς πληροφορίες για την πορεία των μεταλλάξεων. Με τα δεδομένα αυτά και τη φύση του κινεζικού καθεστώτος, αλλά και τα μεγέθη της κινεζικής κοινωνίας θεωρείται δύσκολο να αποκτηθεί μια σαφέστερη εικόνα, καθώς και αξιόπιστα δεδομένα.  Το ζήτημα όμως είναι αν τα πανδημικά μεγέθη θα μπορούσαν να φτάσουν να γίνουν έως και απειλητικά για τη συνοχή της χώρας και του καθεστώτος.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η έξαρση της πανδημίας έχει ήδη πλήξει το αλάθητο του ΚΚΚ , αλλά και το κύρος προσωπικά του Σι, ελάχιστο διάστημα αφού επανεξελέγη ΓΓ του Κόμματος και πριν ακόμη οριστεί, επίσης, Πρόεδρος της χώρας από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση την Άνοιξη. Άλλωστε από τις πρώτες μέρες που είχαν ξεσπάσει επεισόδια και διαμαρτυρίες σε κινεζικές πόλεις, πριν την άρση των απαγορεύσεων, υπήρχε μια έντονη αντίθεση με τις εικόνες της επικράτησης και κυριαρχίας του Σι στο 20ο συνέδριο του Κόμματος. Και το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει η αμφισβήτηση του στάτους και της ηγεσίας στην Κίνα, αναλόγως και του εύρους της υγειονομικής κρίσης.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ένας από τους παράγοντες που φαίνεται να ώθησε την ηγεσία της Κίνας στην εγκατάλειψη της πολιτικής 0 Covid ήταν η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Για τον αντίστροφο τώρα λόγο, η έκρηξη των κρουσμάτων δημιουργεί νέους φόβους, όχι μόνον εντός  της χώρας αλλά και διεθνώς, για το τι μπορεί να σημάνει για την κινεζική ανάπτυξη. Ούτως ή άλλως, πριν τη νέα φάση της πανδημίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας υπολογιζόταν για το 2023 να περιοριστεί στο 4,4%,, μετά το χαμηλό 2,7% του 2022 (για πρώτη φορά κάτω από τον μέσο όρο της παγκόσμιας ανάπτυξης που ήταν 3,1% και μακριά από τους διψήφιους αριθμούς που σημειώθηκαν για τελευταία φορά το 2010). Στα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε τελικά και στην Κίνα η πανδημία πρέπει να προστεθούν κι εκείνα που προϋπήρχαν και ήταν η φούσκα των ακινήτων, το μεγάλο χρέος των τοπικών αρχών, η χαμηλή εγχώρια κατανάλωση, η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση  σταδιακά της παραγωγικότητας. Έτσι, ορισμένοι αναλυτές, εξετάζοντας την οικονομία της Κίνας συνολικά και λαμβάνοντας υπόψη, επίσης, τις εμπορικές αντιπαραθέσεις της με μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου, αρχίζουν μιλούν για φρενάρισμα του ασιατικού γίγαντα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την διεθνή οικονομία.

Τέλος, ένα ζήτημα που προκύπτει από την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα είναι και ο επηρεασμός των διεθνών σχέσεων της. Ήδη το Πεκίνο έχει αντιδράσει, αν και μέχρι στιγμής ήπια, στα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες της ΕΕ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει «αντικειμενικά και δίκαια» την επιδημιολογική κατάσταση στην Κίνα. Επίσης, από τα πρώτα 24ωρα που έγινε γνωστό το πρόβλημα η ΕΕ πρότεινε στην Κίνα να τη βοηθήσει να προμηθευτεί εμβόλια mRNA, κάτι που το Πεκίνο απέρριψε αμέσως, μη θέλοντας να θέσει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των δικών της εμβολίων Sinovac και Sinopharm. Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν το Πεκίνο να βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Pfizer για την παραγωγή γενόσημου φαρμάκου, που να αποτελεί μια εγχώρια έκδοση του αντιικού Paxlovid, το οποίο θεωρείται αποτελεσματικό και φαίνεται πως αποτελεί αντικείμενο λαθρεμπορίας στην Κίνα. Απ΄ ότι έγινε γνωστό οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ευοδώθηκαν. Γενικότερα η νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα μπορεί να επηρεάσει τις δυσμενώς τις διεθνείς σχέσεις της, αλλά και να τη δυσκολέψει να ελέγξει το πρόβλημα για όσο το κρατικό γόητρο θα τίθεται υπεράνω απαραίτητων διεθνών συνεργασιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος