Το σχέδιο της ΕΕ για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία – Ειδικοί μιλούν στην ΕΡΤ για τις εναλλακτικές λύσεις (video)

Πόσο σύντομα θα είναι εφικτή η ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο για την Ευρώπη; Η Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, καθηγήτρια Οικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιά και ο Δρ. Μιχάλης Μυριάνθης, ειδικός σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ μίλησαν στην ΕΡΤ για τις εξελίξεις όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις κυρώσεις της ΕΕ.

«Η πραγματικότητα είναι ότι πολλά κράτη εξαρτώνται ενεργειακά από την Ρωσία και γι’ αυτό εξ αρχής είχαμε το ζήτημα της μη διακοπής της παροχής φυσικού αερίου. Τώρα, στο 6ο πακέτο κυρώσεων, ετέθη για πρώτη φορά εμπάργκο στο πετρέλαιο. Δεν συζητάμε φυσικά για φυσικό αέριο», δήλωσε στις «Συνδέσεις» η κ. Κοτταρίδη.

Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα των οικονομικών κυρώσεων της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας, μετά τη εισβολή στην Ουκρανία, η καθηγήτρια Οικονομικών διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχει ενιαία στάση της Ευρώπης και αυτό γιατί υπάρχει αυτή η τεράστια εξάρτηση».

Σύμφωνα με την ίδια, το πρόβλημα στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία δεν μπορεί να λυθεί εύκολα. «Η μετάβαση σε άλλους προμηθευτές ακόμη και σε ανανεώσιμες πηγές, ακόμη και αν συζητείται, δεν είναι τόσο εύκολο. Χρειάζεται χρόνο και προφανώς έχει και μεγάλο κόστος».

Η ίδια αναφέρθηκε στην από κοινού στάση της Ευρώπης και τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι «το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως Ευρώπη των 27 μελών», γεγονός που όπως είπε δείχνει μία κίνηση προς την αλληλεγγύη.

«Δεν μπορούμε η κάθε χώρα να τα βγάζουμε πέρα μόνη της. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και προφανώς έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις νέες εξελίξεις, υποστήριξε ότι χρειάζεται μία άλλη στόχευση και μια άλλη πολιτική: «Το να πάμε σε μια από κοινού προμήθεια ενέργειας από την ΕΕ είναι ένα θετικό βήμα. Η ζήτηση, ωστόσο, και στους άλλους προμηθευτές ενέργειας είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Υπάρχει συνωστισμός και στους άλλους προμηθευτές. Οι τιμές, ούτως ή άλλως θα είναι υψηλές και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το υψηλό κόστος».

Όσον αφορά τη χώρα μας, πρόσθεσε, «ότι μπορούν να γίνουν κάποιες κινήσεις, που θα συγκρατήσουν λίγο τα τιμολόγια».

Δυσκολότερη η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Μυριάνθης, ειδικός σύμβουλος στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) δήλωσε πως η χώρα μας έχει δύο στόχους: «Ο πρώτος είναι η απεξάρτηση από το αργό πετρέλαιο μέσα σε έξι μήνες και μέσα σε ένα χρόνο από τα προϊόντα του, σύμφωνα με την χθεσινή εισήγηση της Φον Ντερ Λάιεν στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας. Ο δεύτερος στόχος είναι η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο που είναι και δυσκολότερος».

Μιλώντας για την Ελλάδα και την εξάρτηση από το φυσικό αέριο ο κ. Μυριάνθης αποκάλυψε ότι καταναλώνουμε 7 δισ. το χρόνο, που με την τάση που υπάρχει -λόγω της διείσδυσης του στα νοικοκυριά- θα πάει στα 10 δισ. το χρόνο.

Ποιος ο ρόλος του λιγνίτη και του LNG

«Έχουμε ένα σαφή στόχο να υποκαταστήσουμε άμεσα 3,5 δισ. φυσικού αερίου. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ο πρώτος είναι να ενεργοποιήσουμε ξανά τις λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες είναι σε εφεδρεία. Η δεύτερη συνιστώσα είναι να μετατρέψουμε ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε μονάδες diesel. O τρίτος, είναι η ένταση στην χρησιμοποίηση του LNG», ανέφερε ο ειδικός συμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, εστιάζοντας στις μονάδες αποθήκευσης που υπάρχουν σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη.

Kαι όπως τόνισε «όσο προχωράει η απεξάρτηση, τόσο θα μειώνεται και ο αντίστοιχος κίνδυνος αντιστάθμισης. Είναι βέβαιο ότι η όποια λύση θα κοστίσει περισσότερο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος