Στο μυαλό του Τούρκου προέδρου: Πώς εξηγεί ο διεθνολόγος Αλ. Δεσποτόπουλος τη ρητορική Ερντογάν στην Πράγα (video)

Array

Μία ημέρα μετά την λεκτική επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και την άμεση αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος επιχείρησε να ερμηνεύσει τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν το τελευταίο διάστημα αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στην διεθνοποίηση που είχε καταφέρει η Αθήνα, δηλαδή από την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και μετά, βλέπουμε έναν Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί όπου βρεθεί και όπου σταθεί είτε στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, ακόμα και στις διμερείς συναντήσεις να επιτίθεται στην Ελλάδα προσπαθώντας να δείξει ότι είναι ο θύτης και όχι το θύμα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Δεσποτόπουλος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την ελληνική εξωτερική πολιτική ως ενεργητική καθώς «η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μεμονωμένα κράτη μέλη στην Ευρώπη, σχεδόν όλα καταδικάζουν την πολιτική της τουρκικής προκλητικότητας».

Ερμηνεύοντας την προκλητική στάση του Ερντογάν εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται στο ότι προσπαθεί να καλύψει τη δική του επιθετική ρητορική: «Πρώτον, η Τουρκία διεκδικεί θαλάσσιες ζώνες και η Ελλάδα δεν τις παραχωρεί, γι’ αυτό και προσπαθεί να μας εκφοβίσει. Το δεύτερο είναι ότι προσπαθεί να περάσει τον κάβο των τουρκικών εκλογών».

Μέσω της έντασης με την Ελλάδα προσπαθεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των τουρκικών εκλογών

Αναφερόμενος στις τουρκικές εκλογές ο κ. Δεσποτόπουλος σχολίασε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στα τελευταία 20 χρόνια. «Αυτό είναι κάτι που τον δυσκολεύει και προσπαθεί πιθανά μέσω μιας έντασης με την Ελλάδα να ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εάν η Άγκυρα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα ο ίδιος απάντησε ότι ακόμη και αν αυτό συμβείν δεν πρέπει να μας φοβίζει.

«Αν η δική μας στάση ήταν διαφορετική, θα ανησυχούσαμε στα σοβαρά. Όχι μόνο δεν υποκύψαμε στις απειλές των Τούρκων γνωρίζοντας και την ιστορία, αλλά ενισχύουμε την άμυνα στα νησιά μας. Χρησιμοποιούμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες. Την ίδια στιγμή, ο ξένος παράγοντας έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος. Όλα αυτά δημιουργούν μια δύσκολη κατάσταση για τον Ερντογάν και ειδικά η ανάπτυξη της αποτρεπτικής μας δύναμης αποθαρρύνει την Τουρκία από το να ρισκάρει μια ολική αντιπαράθεση με την Ελλάδα, γιατί ξέρει ότι το αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον αβέβαιο και θα έχει επίσης μεγάλες απώλειες», τόνισε ο διεθνολόγος.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου σε τοπικό επίπεδο εκτίμησε ότι αυτό πιθανά να εξυπηρετεί τον Τούρκο πρόεδρο γιατί όπως είπε, «υπό την απειλή των όπλων ή υπό την απειλή μιας ευρύτερης σύρραξης, θα πίεζε εμάς και τη διεθνή κοινότητα να καθίσουμε σε ένα διάλογο».

Και όπως επισήμανε, «το πρόβλημα του Ερντογάν είναι ότι θέλει να επιβάλλει έναν διάλογο, μια ατζέντα που είναι απαράδεκτη για εμάς. Η Τουρκία παραλογίζεται και είμαστε σε σημείο που αναρωτιέμαι αν εμείς έχουμε να συζητήσουμε. Δηλαδή, το να συζητήσουμε μια υπαρκτή διαφορά, όπως η υφαλοκρηπίδα ή η ΑΟΖ και να προσφύγουμε σε ένα διεθνές δικαστήριο, για παράδειγμα, είναι κάτι που η Ελλάδα το προτείνει και το συζητάει. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και οι Τούρκοι δεν ακολούθησαν τελικά οπισθοχώρησαν. Η Ελλάδα είναι αυτή που πάντα επιδίωκε το διάλογο και επιδίωκε πράγματι να λύσουμε τα αληθινά προβλήματα, όχι γκρίζες ζώνες».

Διαβάστε επίσης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος