Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δεν πήγαμε στην Πράγα για να τσακωθούμε» – Το παρασκήνιο της αποχώρησης Ερντογάν από το δείπνο

Array

«Δεν πήγαμε στην Πράγα για να τσακωθούμε με κανέναν» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» το πρωί της Παρασκευής (7/10) σε ζωντανή σύνδεση από την Πράγα, αναφορικά με την στάση του Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη (6/10) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, απαντώντας στις νέες εμπρηστικές αναφορές του Τούρκου προέδρου από το δείπνο των ηγετών.

«Μόνο ο Ερντογάν αποχώρησε από το δείπνο των ηγετών»

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, ούτε μία λύση δύο κρατών στην Κύπρο», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε χθες στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο κ. Βαρβιτσιώτης – που βρίσκεται στην Πράγα συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό – επεσήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος στο δείπνο των ηγετών έδειξε με τον τρόπο του ότι δεν αισθάνεται αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού εγχειρήματος, που βασίζεται σε ευρωπαϊκές αξίες, και αποχώρησε εν μέσω του δείπνου, αμέσως μετά την τοποθέτησή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Το κύριο μενού του Ερντογάν ήταν η αντιπαράθεσή με την Ευρώπη» είπε και τόνισε ότι η Ελλάδα ζητάει υποστήριξη και αλληλεγγύη από την Ευρώπη.

Αποτιμώντας τις εργασίες της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι ήταν ένα «πετυχημένο πείραμα» και σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά είχε σειρά από διμερείς συναντήσεις με τους Πρωθυπουργούς της Ουκρανίας, της Αρμενίας, της Πορτογαλίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και την Πρόεδρο του Κοσόβου. Αναφερόμενος στα πρόσφατα ναυάγια στο Αιγαίο, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι παρά την αυξημένη επιτήρηση από την ελληνική πλευρά, που έχει μειώσει τις ροές σε ποσοστό περίπου 90%, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί με ευθύνη της τουρκικής πλευράς και επανέλαβε την ανάγκη πιστής τήρησης της Kοινής Δήλωσης Ευρώπης-Τουρκίας, όχι μόνο για τις επιστροφές αλλά και για τη φύλαξη των τουρκικών συνόρων.

Τέλος, όσον αφορά στον ενεργειακό, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις σήμερα στην Πράγα, αλλά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΕΡΤ, Συνδέσεις 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος