Σ. Σέρμπος: Έχει αλλάξει πολύ η μεγάλη εικόνα για την Τουρκία – Γ. Μπαλτζώης: Δεν είναι ορθολογιστική χώρα (video)

Array

Τα ελληνοτουρκικά και οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο των G20 ανέλυσαν στην ΕΡΤ ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α. πρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ.

«Στην αρχή ήταν ήπιος, μετριοπαθής, στη συνέχεια όμως, εφόσον ρωτήθηκε είπε αυτά που λέει πάντα: Η Τουρκία βάζει την Ελλάδα και τις σχέσεις της με την Ελλάδα σε μια συνολική διαπραγμάτευση με τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε στις «Συνδέσεις» ο Φάνης Παπαθανασίου.

Και όπως τόνισε, «είμαστε μέρος της διαπραγμάτευσης του παζαριού που κάνει ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν για το ζήτημα των F-16 και άλλα θέματα».

Ο Ερντογάν διατηρεί το προφίλ ενός σκληρού ηγέτη

Από την πλευρά του ο κ. Σέρμπος, σχολίαζοντας την επιθετική ρητορική του Τούρκου ηγέτη, δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει το προφίλ ενός σκληρού ηγέτη που διαπραγματεύεται ως ίσος προς ίσο με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής, «εγκλωβιζόμαστε πολύ στο τι λένε οι Τούρκοι και χάνουμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Περίπου τρία χρόνια συμπληρώνονται στην προεδρία Μπάϊντεν και ο Ερντογάν είχε εξασφαλίσει δύο συναντήσεις σε περιθώρια συνόδων, στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και τώρα στο G20 στο Μπαλί».

Ρήγμα εμπιστοσύνης στη Δύση για τον Ερντογάν

Ο ίδιος ανέφερε ότι πλέον στη δύση υπάρχει ρήγμα εμπιστοσύνης με τη Δύση και κυρίως με τους Αμερικανούς, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. «Όταν βάζει και τα ελληνοτουρκικά, δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη εκ μέρους εταίρων και συμμάχων, όπως η Γερμανία, να εκφράζονται πολύ πλέον διαφορετικά. Είναι κάτι που οχυρώνει πολύ περισσότερο την Ελλάδα και δημιουργεί αντίβαρα εξισορρόπησης».

Και όπως επισήμανε «το χαρτί εθνικισμός, συντηρητισμός, Ελλάδα ως εχθρός και πολιορκητικός κριός των Αμερικανών συσπειρώνει την εκλογική του βάση. Ίσως δεν του δίνει ακόμα κάτι το παραπάνω» εκτιμώντας στη συνέχεια ότι οι τουρκικές εκλογές θα διεξαχθούν με ανελεύθερο πλαίσιο.

Ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α. δήλωσε ότι θα πρέπει να στείλουμε μια επιστολή ευχαριστίας στον κ. Ερντογάν, διότι χωρίς ισχυρή διπλωματική προσπάθεια προωθεί τις ελληνικές αιτιάσεις περί της απειλής για την Τουρκία.

«Διότι όταν σε μια σύνοδο όπως την G20 λέει αυτά τα πράγματα και τα ακούν όλοι οι ηγέτες, αντιλαμβάνεστε ότι διευκολύνει το έργο της εθνικής διπλωματικής προσπάθειας. Και αυτό το βλέπουμε και από δημοσιεύματα στον αμερικανικό αμερικανικό Τύπο, οι οποίοι αρχίζουν όλο και συχνότερα να διερωτώνται τι γίνεται με τον κύριο Ερντογάν;» σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι συνεχείς απειλές των Τούρκων θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επίκλυση τους άρθρου 4 του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική κυριαρχία στον αέρα και τα F-16

«Αυτή την στιγμή αισθάνεται, και έτσι είναι, ότι η Ελληνική Αεροπορία είναι πραγματικά κυρίαρχη στους αιθέρες. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, αυτό το κενό ισχύος το οποίο διαθέτει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Το Αιγαίο είναι άλλο πεδίο επιχειρήσεων και η αεροπορία, όπως και το Ναυτικό θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο. Γι αυτό αντιλαμβάνεται αυτό το κενό» ανέφερε σχετικά με την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει τα αμερικανικά F-16. προς το παρόν δεν κάνει τίποτε.

«Δεν έχουν ενδοιασμούς και δεν έχουν αναστολές. Άρα λοιπόν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και για το πιο απίθανο πράγμα. Διότι επαναλαμβάνω, δεν είναι ορθολογιστική χώρα η Τουρκία» συμπλήρωσε ο κ. Μπαλτζώης. Από την πλευρά του ο κ. Σέρμπος δήλωσε ότι ο «Ερντογάν ενοχλείται από τις δηλώσεις των ΗΠΑ».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος