Γ. Μπαλτζώης (ΕΛΙΣΜΕ): Είμαστε σε πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία – Κ. Ιατρίδης: Να επεκτείνουμε την ΑΟΖ στα 12 μίλια (video)

Array

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν στο προσκήνιο μετά την οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε την Πέμπτη, εναντίον της χώρας μας, ο Τούρκος πρόεδρος. Οι στρατιωτικοί αναλυτές, Γιαννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α. και Κωνταντίνος Ιατρίδης πτέραρχος ε.α. μίλησαν στην ΕΡΤ για τις νέες εξελίξεις καθώς και το τι σηματοδοτεί η αλλαγή Τούρκου πρέσβη στην Ελλάδα.

«Η κατάσταση μάλλον ψυχιατρικά μπορεί να εξηγηθεί. Ο κύριος Πούτιν και ο κ. Ζελένσκι και δεν ανταλλάσσουν τέτοιες ύβρεις και προσβολές μεταξύ τους. Είναι μοναδικό (αυτό που συμβαίνει) στην παγκόσμια ιστορία. Αρχίζω και προβληματίζομαι. Η Τουρκία δεν είναι μια κανονική χώρα. Ο Ερντογάν δεν είναι ένας ορθολογικός ηγέτης» δήλωσε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Γιάννης Μπαλτζώης.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην διπλή ναυτική τραγωδία σε Λέσβο και Κύθηρα κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τους Τούρκους.

«Αυτοί έρχονται από την Τουρκία και τους σώζουμε εμείς. Έχει “οπλοποιήσει” τον ανθρώπινο παράγοντα και προσπαθεί να επιτύχει να δημιουργήσει ένα αφήγημα εναντίον της Ελλάδος, ώστε όταν του δοθεί η ευκαιρία να κάνει χρήση και αυτό που σχεδιάζει» δήλωσε ο κ. Μπαλτζώης εκφαίροντας την άποψη ότι «είμαστε σε πορεία σύγκρουσης».

Ειδικότερα τόνισε ότι «η Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια απειλεί, κάνει χρήση και επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και με τον φόβο τον οποίο προκαλεί έχει κερδίσει πολλά πράγματα».

Μιλώντας για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δήλωσε ότι θα πρέπει «να είμαστε σίγουροι και ασφαλείς και να έχουμε εμπιστοσύνη».

Σχολιάζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο επεσήμανε το προφανές ό,τι δηλαδή πάει να αμφισβητήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένουμε τη συνέχιση των εντάσεων.

Ο Ερντογάν ξεδίπλωσε όλη την αναθεωρητική του ατζέντα

Την ακραία ρητορική του Ερντογάν στην Πράγα σχολίασε στις «Συνδέσεις» και ο Κωνταντίνος Ιατρίδης δηλώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος ξεπέρασε τον εαυτό του. «Αυτή η απαράδεκτη στάση του Ερντογάν απέναντι στους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να εξηγηθεί. Πραγματικά δημιουργεί έναν προβληματισμό και μία ανησυχία. Θεωρώ ότι σήμερα ή έστω στη Σύνοδο Κορυφής, θα πρέπει να πάρει την απάντηση. Κάποια στιγμή και η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί διαφορετικά γιατί είδαμε έναν Ερντογάν να ξεδιπλώνει παρουσία των 27 ηγετών όλη την αναθεωρητική του ατζέντα» ανέφερε ο πτέραρχος εν αποστρατεία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ , με αυτή την στάση του πλέον ο κύριος Ερντογάν έπεισε και τους πλέον δύσπιστους για το ποια είναι η Τουρκία και τι επιδιώκει.

«Βρισκόμαστε σε μία ολομέτωπη αντιπαράθεση με την Τουρκία, η οποία όμως θεωρώ ότι δεν θα εξελιχθεί σε στρατιωτικό επίπεδο γιατί η Ελλάδα είναι έτοιμη και έχει στείλει το μήνυμα. Η Αμερική επίσης δεν θα τον αφήσει, διότι σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση που η Αμερική, αν θέλετε και η Δύση προσπαθεί διαμέσου της Ουκρανίας, να ταπεινώσει τον Πούτιν, δεν θα αφήσει τον Ερντογάν να διαλύσει το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Επιδιώκοντας να εξηγήσει σε τι αποσκοπεί με τις συνεχείς προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας ο Ερντογάν ο κ. Ιατρίδης υποστήριξε ότι «καίγεται για να κερδίσει τις εκλογές και αφετέρου στρέφεται προς την Αμερική για να πάρει τα F-16».

Αναλύοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι αν η Τουρκία έρθει στα δικά μας ύδατα, δηλαδή στη δική μας υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει και θα απαντήσει.

«Πλέον ήρθε ο καιρός να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, τουλάχιστον νότια, στα 12 μίλια» δήλωσε εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συζητηθεί για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και δυτικά με την με την Αίγυπτο.

Αναφορικά με τον νέο πρέσβη της Τουρκίας ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου επεσήμανε ότι είναι ένας ικανότατος διπλωμάτης και ότι ήταν, μέχρι πρότινος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ναυτιλίας, Αεροπορίας και Συνόρων στο υπουργείο Εξωτερικών και άμεσος συνεργάτης του Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Τσαγατάι Ερτζιγές εισήλθε στο Υπουργείο Εξωτερικών το 1988 στο Γραφείο Ελλάδας. Έγινε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας-Αεροπορίας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, με έδρα το Μόντρεαλ, την 1η Σεπτεμβρίου 2012, και Πρέσβης στη Βηρυτό το 2015.Υπηρέτησε ως μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο το 2004 και στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα για τα προβλήματα του Αιγαίου.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος