Πολιτική δοκιμασία για τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αμερική

Στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ο Πάπας Φραγκίσκος, καθώς μια εκλογή στο αμερικανικό συνέδριο καθολικών επισκόπων αναμένεται να προσδιορίσει τον φιλελεύθερο ή συντηρητικό χαρακτήρα της αμερικανικής εκκλησίας, με ξεκάθαρες συνέπειες για την κομματική της ευθυγράμμιση με το δημοκρατικό ή συντηρητικό κόμμα, αντίστοιχα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μπορεί να έχει κερδίσει την εκτίμηση και τον θαυμασμό πολλών πιστών και μη, όμως ο διάδοχος του Πάπα Βενέδικτου και του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ έχει απομακρυνθεί σαφώς από τις πολιτικές των προκατόχων του, με αποτέλεσμα να έχει έρθει σε αντίθεση με τις πιο συντηρητικές θέσεις της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και τους εκφραστές τους. Περισσότερο φιλελεύθερος από τους προηγούμενους ποντίφικες, ο Φραγκίσκος κατηγορείται ότι απομακρύνεται από το δόγμα της εκκλησίας, επιτρέποντας, για παράδειγμα, σε διαζευγμένους καθολικούς να μεταλαμβάνουν. Οι θέσεις του για την ομοφυλοφιλία, είναι επίσης ενδεικτικές των πολιτικών και πρωτοβουλιών που φαίνεται να τον έχουν θέσει σε τροχιά σύγκρουσης με μεγάλη μερίδα του καθολικού κλήρου. Μιλώντας στην Wall Street Journal, ένας επίσκοπος παρατήρησε ότι το συνέδριο των επισκόπων είναι κατακερματισμένο: Το ένα τρίτο υποστηρίζει τον Πάπα Φραγκίσκο, το ένα τρίτο τον Πάπα Βενέδικτο (πρώην υπεύθυνο Δόγματος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας), και ένα τρίτο, το οποίο παραμένει ουδέτερο.

Οι ισορροπίες αυτές θα δοκιμαστούν την επόμενη εβδομάδα με την εκλογή προέδρου της επιτροπής για «Δραστηριότητες Υπέρ της Ζωής», μιας επιτροπής που ασχολείται ως επί το πλείστον με ζητήματα που αφορούν στις αμβλώσεις και την δεδομένη αντίθεση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας σε αυτές. Δύο είναι οι υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν για τη θέση –ο καρδινάλιος Κιούπιτς από το Σικάγο, και ο αρχιεπίσκοπος Νόμαν από το Κάνσας. Και οι δύο αντιτίθενται στις αμβλώσεις, αλλά διαφέρουν ως προς την ερμηνεία του εύρους των δραστηριοτήτων της επιτροπής, το οποίο και καθορίζει την ταύτιση ή διαφωνία τους με τις πολιτικές του Πάπα Φραγκίσκου. Ο αρχιεπίσκοπος Κιούπιτς, ο οποίος βρίσκεται περισσότερο στη γραμμή των προκατόχων του Πάπα Φραγκίσκου, υποστηρίζει πως το βασικό μέλημα της επιτροπής θα πρέπει να είναι οι αμβλώσεις και η ευθανασία. Αντιθέτως, ακολουθώντας την πολιτική του ποντίφικα, ο καρδινάλιος Κιούπιτς υποστηρίζει πως η φροντίδα των φτωχών, των μεταναστών, η μέριμνα για την φτώχεια παγκοσμίως, και η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να βρεθούν ως αρμοδιότητες της επιτροπής δίπλα στο δικαίωμα στη ζωή.

Η αμερικανική ρωμαιοκαθολική εκκλησία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντίθεσης στις πολιτικές του Πάπα Φραγκίσκου, και το μέγεθος και η ισχύς της, οικονομική και πολιτική, την καθιστούν σημαντική ένδειξη της δύναμης του ποντίφικα για την προώθηση των αλλαγών που επιθυμεί. Η εκλογή προέδρου της επιτροπής θα είναι χαρακτηριστική των ισορροπιών στην αμερικανική εκκλησία, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η εκκλησία, σύμφωνα με ειδικούς, θα θέλει να αποφύγει την ταύτιση με το ρεπουμπλικανικό κόμμα, με το οποίο παραδοσιακά συμφωνούν οι συντηρητικότερες θέσεις της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος