Ποια είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της Χαμάς – Ο Λ. Καμπουρίδης, αντιστράτηγος ε.α. αποκαλύπτει γιατί οι ισραηλινές επιθέσεις γίνονται τη νύχτα

Tην ανάλυσή του για το πώς θα ξεδιπλωθεί το στρατιωτικό σχέδιο του Ισραήλ για την χερσαία εισβολή στηΓάζα με στόχο της εξάλειψη της Χαμάς έκανε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Λάζαρος Καμπουρίδης εστιάζοντας στο ποιος ήταν ο απώτερος σκοπός της εξτρεμιστικής οργάνωσης πίσω από το αιματοκύλισμα της 7ης Οκτωβρίου.

«Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς δεν είχε στόχους στρατιωτικούς, αλλά είχε στόχους πολίτες. Αυτό έγινε εσκεμμένα από πλευράς Χαμάς, γιατί ήθελε να εκβιάσει μια άμεση απάντηση. Ένα τυφλό, παρορμητικό, χτύπημα από πλευράς Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Καμπουρίδης, τονίζοντας ότι η εξτρεμιστική οργάνωση του Ισραήλ στόχευε στο να παρασύρει τον ισραηλινό στρατό σε μία χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, η οποία θα επέφερε μεγάλο αριθμό θανάτων από αμάχους και θα συμπαρέσυρε την κοινή γνώμη υπέρ της.

Ποια είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της Χαμάς – Ο Λ. Καμπουρίδης, αντιστράτηγος ε.α. αποκαλύπτει γιατί οι ισραηλινές επιθέσεις γίνονται τη νύχτα
(Photo by JACK GUEZ / AFP)

Ο χρόνος λειτουργεί ενάντια στους σχεδιασμούς της Χαμάς

Ωστόσο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, το Ισραήλ δεν έπεσε στην παγίδα της Χαμάς. Αντίθετα. εξελίσσει σταδιακά τηνστρατιωτική του επιχείρηση με ρουκέτες και αεροπορικά χτυπήματα γνωρίζοντας ότι η Χαμάς μπορεί να παραμείνει κάτω από το έδαφος, στα τούνελ μήκους 490 χλμ, για 60 ημέρες.

«Ο χρόνος λειτουργεί ενάντια στους σχεδιασμούς της Χαμάς, μιας και το Ισραήλ βλέπουμε ότι δεν βιάζεται να κάνει χερσαία επιχείρηση και την κάνει αργά», συμπλήρωσε ο κ. Καμπουρίδης. Και όπως εξήγησε, όσο οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης παραμένουν στα τούνελ μειώνεται η μαχητική τους δυνατότητα και η επιχειρησιακή τους απόδοση καθώς λιγοστεύουν τα αποθέματά τους.

«Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μίλησε για το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης» είπε εξηγώντας ότι το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει αεροπορικά χτυπήματα και πυροβολικού ώστε να να προετοιμαστεί το έδαφος για τη χερσαία επιχείρηση.

Ποια είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της Χαμάς – Ο Λ. Καμπουρίδης, αντιστράτηγος ε.α. αποκαλύπτει γιατί οι ισραηλινές επιθέσεις γίνονται τη νύχτα
Δυνάμεις του ισραηλινού πυροβολικού έχουν πάρει θέσεις μάχης γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Πρόβλημα με τα όργανα νυκτερινής παρακολούθησης για τη Χαμάς

Μιλώντας για το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης του Ισραήλ, που αφορά την στόχευση σε θύλακες της Χαμάς και επιχειρήσεις σε τούνελ, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία δήλωσε ότι ξεδιπλώνεται με επιφυλακτικές κινήσεις, συνήθως τη νύχτα.

«Οι Ισραηλινοί έχουν εντοπίσει ότι (σ.σ. οι άνδρες της Χαμάς) έχουν πρόβλημα με τα θερμικά, τα παθητικά τους νυχτερινά όργανα νυκτερινής παρακολούθησης και σκόπευσης. Αυτό θα πάρει πολύ χρόνο. Ούτως ή άλλως το Ισραήλ αντιλαμβάνεται ότι λειτουργεί υπέρ τους ο χρόνος», υποστήριξε.

«Ο θάνατος των αμάχων κυρίως προέρχεται από τυφλά χτυπήματα, αεροπορικά και πυροβολικού. Όταν έχεις ανθρώπους μέσα στο πεδίο, μέσα στα χαλάσματα, οι στόχοι είναι πιο επιλεκτικοί» συμπλήρωσε ο κ. Καμπουρίδης.

Και όπως πρόσθεσε, «το Ισραήλ αν θέλει να κερδίσει και τη μάχη της εικόνας, θα πρέπει να αποφύγει τα μαζικά αεροπορικά χτυπήματα». Σχολιάζοντας τις μέχρι στιγμές εικόνες των ειδησεογραφικώ πρακτορείων που δείχνουν ισραηλινά άρματα και άνδρες των ειδικών δυνάμεων να επιχειρούν, εξήγησε ότι αυτές αφορούν μάχες στα προάστια της Γάζας και όχι μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Εκεί, όπως είπε, θα δούμε κυρίως δράση ειδικών δυνάμεων.

Πηγή: Συνδέσεις | EΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος