Π. Λιαργκόβας, Πρόεδρος ΚΕΠΕ στο ΕΡΤNews: Είμαστε πρωταθλητές στη διαφορά των επιτοκίων – Πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο

Σύνοψη
  • «Δεν λέει κανείς να μην υπάρχουν κέρδη. Πρέπει να υπάρχουν κέρδη. Χρειαζόμαστε ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν πρέπει να καταλήξουμε στο άλλο άκρο»

Ανάλυση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που δημοσιεύτηκε χτες, αναφέρει πως την τελευταία διετία παρατηρείται υπέρμετρη συσσώρευση κερδών στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες η οποία μπορεί και να ονομαστεί «πληθωρισμός της τραπεζικής απληστίας». Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, μίλησε στο «Prime» του ΕΡΤNews και στον Η. Σιακαντάρη για την υπέρμετρη συσσώρευση κερδών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Δεν λέει κανείς να μην υπάρχουν κέρδη. Πρέπει να υπάρχουν κέρδη. Χρειαζόμαστε ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν πρέπει να καταλήξουμε στο άλλο άκρο», τόνισε αρχικά ο κ. Λιαργκόβας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, από τον Αύγουστο του 2022, όταν άρχισαν να ανεβαίνουν τα επιτόκια του ευρώ, μέχρι σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια στα νέα δάνεια κατά 2,35% και στα υπάρχοντα κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Την ίδια περίοδο η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ήταν κάτω από μισή μονάδα και για νέα και για παλιά δάνεια.

Το περιθώριο κέρδους των τραπεζών σε ποσοστιαίες μονάδες που προκύπτει από τη διαφορά των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, φαίνεται ότι διευρύνεται δραματικά την τελευταία περίοδο, όταν άρχισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια. Πάνω από 5,5 εκατοστιαίες μονάδες για τα νέα δάνεια και σχεδόν 6 για τα υπάρχοντα.

Συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και το πόσο κοντά ή μακριά είμαστε στο μέσο όρο, ο κ. Λιαργκόβας είπε: «Είμαστε πρωταθλητές στη διαφορά των επιτοκίων» και τόνισε πως «είναι η μεγαλύτερη διαφορά στη Ευρωζώνη».

Εξήγησε πως: «Δεν είπε κανείς να μην υπάρχει κερδοφορία. Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με τη δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που είναι πολύ συγκεντρωτική. Σε τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουμε μια ολιγοπωλιακή δομή και όταν υπάρχει ολιγοπωλιακή δομή, λίγες δηλαδή τράπεζες, τότε δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και δεν υπάρχει πίεση να μειωθεί αυτή η ψαλίδα».

Όσο για το αν θεωρείται ανεκτό για κάποια περίοδο οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν περάσει τόσα στο παρελθόν, να έχουν ένα αυξημένο περιθώριο κέρδους μέχρι να ορθοποδήσουν, ο κ. Λιαργκόβας είπε πως: «Βεβαίως, αν δούμε πριν το ’22 είχαν ζημιές οι τράπεζες, οπότε είναι θετικό να έχουν κέρδη. Αλλά νομίζω ότι περάσαμε στο άλλο άκρο. Θα μπορούσε να ήταν μια πιο μετριοπαθής. Δηλαδή, είδαμε τα γρήγορα ανακλαστικά των ελληνικών τραπεζών να αυξήσουν το επιτόκιο όταν αυξήθηκε το επιτόκιο από την ΕΚΤ, ενώ η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ήταν πάρα πολύ ισχνή, σχεδόν ανεπαίσθητη. Αυτό, δημιουργεί προβλήματα στους δανειστές, δημιουργεί προβλήματα στους όσους συναλλάσσονται με τις τράπεζες και θα είναι εις βάρος μελλοντικά και των ίδιων των τραπεζών. Γιατί αν οι δανειολήπτες δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν εξαιτίας του μεγάλου κόστους του χρήματος, αυτά τα δάνεια, τότε θα την πληρώσουν πάλι οι τράπεζες».

«Πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο – Θέλουμε μια ισορροπία»

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, ο κ. Λιαργκόβας εξήγησε πως: «Νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη μείωση, να μην υπάρχει αυτό το μεγάλο περιθώριο των επιτοκίων. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη αυτά που βγάζουν οι τράπεζες, να βελτιώσουν τους δείκτες τους. Υπολείπονται οι τραπεζικοί δείκτες έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, στα εποπτικά κεφάλαια και σε άλλους πιο εξειδικευμένους δείκτες. Άρα, να γίνουν πιο εύρωστες οι τράπεζες, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντέξουν ενδεχόμενες μελλοντικές δύσκολες καταστάσεις, πιο δύσκολες απο ότι είναι σήμερα».

Έκλεισε λέγοντας πως, «θέλουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην προσέλκυση επενδυτών αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Αν διαρραγεί ένα από τα κομμάτια της κοινωνικής συνοχής, τότε θα το πληρώσουμε όλοι, όλα χρειάζονται, αλλά με μέτρο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος