Π. Ιωακειμίδης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην ΕΡΤ: Σε νευρική αστάθεια ο Ερντογάν

Array

Για την πολιτική αναταραχή στην Τουρκία μετά την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου μίλησε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

«Νομίζω ότι ο στόχος του προέδρου Ερντογάν είναι κατά κάποιο τρόπο, να βγάλει από την πολιτική διαδικασία τον κ. Ιμάμογλου που ιδιαίτερα δημοφιλής στην Τουρκία, ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και επομένως αποτελεί έναν δυνητικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία στις επικείμενες εκλογές. Ως εκ τούτου θα ήθελε με κάθε τρόπο ο πρόεδρος Ερντογάν να τον κάνει να βγει εκτός κούρσας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωακειμίδης. Κατά κάποιο τρόπο, «ο Ερντογάν επιτυγχάνει το αντίθετο. Εκτοξεύει τη δημοφιλία του», πρόσθεσε.

Η Δικαιοσύνη ελέγχεται από τον Τούρκο πρόεδρο;

«Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι είναι ελεγχόμενο, διότι αυτή τη στιγμή όλοι οι δικαστικοί, αν όχι σε συνολικό βαθμό, ελέγχονται από τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά ο καθένας θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικός στο τι μπορεί να περιμένει. Αλλά πάρα ταύτα ας κρατήσουμε μία επιφύλαξη, διότι ενδεχομένως και ο πρόεδρος Ερντογάν να συνειδητοποιήσει ότι αυτό το οποίο επιχειρεί αυτή τη στιγμή, αυτή τη διαδικασία πολιτικής εξόντωσης του Ιμάμογλου, ενδεχομένως να μην του αποδώσει τα προσδοκώμενα, να του αποδώσει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα», υποστήριξε ο καθηγητής.

Προβλέπεται μικρός εμφύλιος στην Τουρκία;

«Είναι και αυτό ένα σενάριο αν κρίνουμε και από τις εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, ότι θα υπάρξει δηλαδή, αν όχι εμφύλιος εντός κι εκτός εισαγωγικών, μία ισχυρή αναταραχή που και αυτό ενδεχομένως να μην εξυπηρετεί τα προεκλογικά σχέδια του προέδρου».

Ο κ. Ιωακειμίδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Ο Ερντογάν έχει στρίψει απλώς το τιμόνι και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, είδαμε τι έλεγε πριν δύο – τρία εικοσιτετράωρα και πώς απειλούσε την Αθήνα. Πρέπει να τον “μετρήσουμε” ως ένα ηγέτη που φτάνει προς τη δύση του και το έχει χάσει τελείως ή ως έναν ηγέτη που θέλει με αυτό τον τρόπο να σφραγίσει την πολιτική του πορεία και διαδρομή με απολυταρχικό τρόπο».

Τέλος, ο καθηγητής επεσήμανε πως ο Ερντογάν «διαπιστώνει, καθώς διαπιστώνει ότι η δημοφιλία του δεν είναι αυτή που θα ήθελε, προκειμένου να έχει μία άνετη εκλογή. Αντίθετα με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να έχει την εκλογή ως Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκικής Δημοκρατίας για νέα θητεία ή είναι σε μία κατάσταση νευρικής αστάθειας κι επομένως επιχειρεί μία σειρά από διάφορες σπασμωδικές ενέργειες προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Ξέρετε, αυτό που συμβαίνει με τους αυταρχικούς ηγέτες, οι οποίοι δεν σέβονται τις θεσμικές αρχές, είναι να αποτυγχάνουν».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος