Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες – Ειδικοί μιλούν για την κρίση σε Credit Suisse και SVB

Ο χρηματιστής Tάκης Ζαμάνης εκτιμά ότι δεν συνδέεται η κατάρρευση της τράπεζας SVB στις ΗΠΑ με την κρίση της μετοχής της Credit Suisse

Για την αναστάτωση που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley και την κρίση ρευστότητας που βιώνει η Credit Suisse μίλησε στην ΕΡΤ ο χρηματιστής Tάκης Ζαμάνης, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν συνδέονται αυτά τα δύο γεγονότα.

«Το κοινό πρόβλημα που έχουμε σ’ όλο τον κόσμο είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο χρηματιστής επισημαίνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες σ’ όλο τον κόσμο φοβούνται να μην αρχίσουν οι καταθέτες να τρέχουν φοβισμένοι στα καταστήματα των τραπεζών και να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Κοινός φόβος, όλων, είναι να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη σε τέτοιο σημείο ώστε να μην τρέχει ο καταθέτης από την μία τράπεζα στην άλλη.

Μιλώντας για τoν αντίκτυπο της κατάρρευσης της αμερικανικής SVB με την οποία συνεργαζόταν τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ήταν και εταιρείες κρυπτονομισμάτων, σημείωσε ότι αν ένας μεγάλος καταθέτης τραβήξει τα χρήματα του για οποιοδήποτε λόγο τότε άμεσα η τράπεζα έχει ανάγκη ρευστότητας. Γεγονός που οδήγησε και στα προβλήματα της αμερικανικής τράπεζας την οποία προσπαθεί να διασώσει η κύβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

«Η συγκυρία ήταν αυτή που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα» είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου.

Ο ίδιος τόνισε ότι γίνεται αποδέκτης ερωτημάτων από επενδυτές που αγωνιούν για τις καταθέσεις τους λέγοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν διατρέχουμε τέτοιο κίνδυνο.

Η Credit Suisse είχε ουσιώδεις αδυναμίες

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την Credit Suisse επισήμανε ότι η ελβετική τράπεζα, όταν έβγαλε τον ετήσιο ισολογισμό της ανέφερε ότι είχε ουσιώδεις αδυναμίες και ότι είχε πρόβλημα το εσωτερικό σύστημα ελέγχου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις «αμαρτίες» του παρελθόντος προκάλεσαν την ανησυχία των καταθετών και των επενδυτών.

Ωστόσο, όπως τόνισε «επειδή πραγματικά είναι μία σημαντική τράπεζα και για να μη νιώσει ο κόσμος αυτή την αδυναμία, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μπήκε με 54 περίπου δις δολάρια και στηρίζει το σύστημα αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο τα πράγματα θα ηρεμήσουν στις ευρωπαϊκές τραπεζικές και χρηματιστηριακές αγορές, παρά το γεγονός ότι μικροί καταθέτες σπέυδουν να αποσύρουν τα χρήματά τους και να τα μεταφέρουν σε μεγαλύτερους σε μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα.

Την άποψή της για τον τραπεζικό «σεισμό» που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες κατέθεσε στην εκπομπή και η δημοσιογράφος της Καθημερινής, Ρουμπίνα Σπαθή περιγράφοντας τα σημάδια κλονισμού στο τραπεζικό σύστημα λέγοντας ότι τα προβλήματα της Credit Suisse είναι διαφορετικά σε σχέση με αυτά της SVB στις ΗΠΑ.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος