Ο Ε. Λέκκας στην ΕΡΤ για τον σεισμό στα Ψαχνά Ευβοίας: Δεν είναι πιθανή η ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος

Array

«Οι επόμενες ώρες είναι πολύ καθοριστικές», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, σχετικά με τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Ψαχνά Ευβοίας το απόγευμα της Τετάρτης.

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αν είναι ο κύριος σεισμός, αυτός που εκδηλώθηκε, δηλαδή ο σεισμός των 4,9 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η περιοχή έχει ένα πλούσιο ιστορικό σεισμικό ιστορικό με γεγονότα τα οποία υπερβαίνουν τα 5,5 Ρίχτερ. Συνεπώς, είμαστε επιφυλακτικοί για το αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Πρέπει να περιμένουμε οπωσδήποτε κάποιες ώρες, για κάποιες μέρες ακόμα, για να δούμε τα νέα δεδομένα τα οποία θα υπάρχουν και στη συνέχεια να εκτιμήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διευκρίνισε εάν αυτός ο σεισμός συνδέεται με το σεισμό που σημειώθηκε πριν από ένα μήνα, πάλι στην ευρύτερη περιοχή στην Εύβοια, λέγοντας: «Είμαστε κάθετοι ότι δεν υπάρχει διασύνδεση των δύο σεισμικών δραστηριοτήτων. Η σεισμική δραστηριότητα που είχε αρχίσει στις 29 Νοεμβρίου είναι τελείως διαφορετική από τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα. Οι εξωγενείς ζώνες έχουν τελείως διαφορετικά γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς δεν υπάρχει αυτό που ίσως ορισμένοι εκλαμβάνουν ως σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Άρα δεν υπάρχει τέτοιος διάχυτος κίνδυνος. Τα δύο γεγονότα, οι δύο σεισμικές ακολουθίες είναι ανεξάρτητες ακολουθίες με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Αναφορικά με την πιθανή ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι «Σαν επιτροπή το αποκλείουμε, δεδομένου ότι για να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα γειτονικό της περιοχής και κυρίως της Αταλάντης, γιατί η Αταλάντη είναι πολύ κοντά, θα έπρεπε να υπάρχει ένας σεισμός της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ και πάνω για να υπάρχει η διάχυση της δραστηριότητας».

«Ο σεισμός έγινε πιο αισθητός στα Ψαχνά και βεβαίως στη Χαλκίδα, αλλά και στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής. Δεδομένου ότι υπήρχε μια διάχυση της σεισμικής ενέργειας προς την Αττική, ίσως και μία κατευθυντικότητα προς τα εκεί. Εκείνο το οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε σαν κύριο μέλημα και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον «Εγκέλαδο 2», δηλαδή τα σχέδια με όλους τους φορείς εδώ (στα Ψαχνά)», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος