N. Συνοδινός, κάτοικος Χαβάης: Δεν έχει μείνει τίποτα παρά αποκαΐδια – Δύσκολο να ξέρεις πόσοι είναι οι αγνοούμενοι

Πώς βίωσε τις φονικές πυρκαγιές στοαρχιπέλαγος της Χαβάης περιέγραψε στην ΕΡΤ ο Νίκος Συνοδινός, Έλληνας της ξενιτιάς, ο οποίος πέρασε ώρες αγωνίας αναμένοντας νέα για τους φίλους του που ζούσαν στο νησί Μάουι το οποίο υπέστη καταστροφή βιβλικών διαστάσεων.

«Εγώ ζω στη Χονολουλού, που είναι περίπου 150 χλμ. από το νησί του Μάουι, στο οποίο έχω ζήσει στο παρελθόν για ένα χρόνο» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Συνοδινός για το ηφαιστειογενές νησί.

Περιγράφοντας το ανάγλυφο του τουριστικού νησιού που υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές από τις τεράστιες πυρκαγιές που κατέκαψαν μεγάλο τμήμα του και προκάλεσαν το θάνατο 99 ατόμων, μέχρι στιγμής, ο κ. Συνοδινός αναφέρθηκε στην ιστορική πόλη Λαχάινα η οποία «σβήστηκε» από τον χάρτη.

N. Συνοδινός, κάτοικος Χαβάης: Δεν έχει μείνει τίποτα παρά αποκαΐδια – Δύσκολο να ξέρεις πόσοι είναι οι αγνοούμενοι
(Photo by Yuki IWAMURA / AFP)

Κανένας Έλληνας ανάμεσα στα θύματα

«Ηταν ένα πανέμορφο μέρος. Η Λαχάινα ήταν μια πανέμορφη πόλη, ιστορική. Ήταν και πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χαβάης μεταξύ του 1820 και του 1845», ανέφερε. Μιλώντας για την πρωτεύουσα της Χαβάης στην οποία δεν έχει μείνει τίποτα παρά αποκαϊδια την περιέγραψε ως πολύ γραφική, ωραία, τουριστική, χωρίς τους μεγάλους μοντερνισμούς.

«Ο επίσημος αριθμός των νεκρών παραμένει στους 99» είπε λέγοντας ότι είναι δύσκολο να ξέρεις ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των αγνοούμενων.

«Δεν μπορείς να ξέρεις πόσοι είναι οι αγνοούμενοι καθώς έχουν πέσει οι τηλεπικοινωνίες» σημείωσε ο μόνιμος κάτοικος Χαβάης λέγοντας ότι ευτυχώς ανάμεσα στα 1.000 και πλέον άτομα που αναζητούν οι Αρχές δεν βρίσκεται κάποιος γνωστός του.

Δείγματα DNA δίνουν οι συγγενείς των 1.000 αγνοουμένων

Μιλώντας για τους κατοίκους και τους τουρίστες που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής μέρες μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς που ισοπέδωσε οικίες και τουριστικά καταλύματα, φτάνοντας μέχρι τον Ωκεανό, τόνισε ότι οι πληροφορίες για τους αγνοούμενους και τα θύματα που δεν μπορούν να αναγνωριστούν δυστυχώς ισχύουν.

«Έχουν έρθει και θα έρθουν ακόμα άλλα σκυλιά (διάσωσης) για να βοηθήσουν στις έρευνες. Είναι πάρα πολύ μικρός αριθμός από αυτούς που βρήκαν, που μπόρεσαν να τους ταυτοποιήσουν και έχουν ζητήσει και δείγματα DNA από συγγενικά πρόσωπα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και όπως τόνισε η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη λέγοντας ότι σε έκταση η περιοχή που κάηκε, μόνο στη Λαχάινα ήταν 2170 εκτάρια (21,7 km). «Η πόλη είχε περίπου 12.000 κατοίκους» ανέφερε ο κ. Συνοδινός λέγοντας ότι πλέον οι κάτοικοι του νησιού Μάουι αναζητούν στέγη για να μείνουν καθώς οι κατοικίες τους έχουν καταστραφεί,

Ερωτηθείς εάν υπήρχαν άλλοι Έλληνες στο νησί είπε ότι από όσο ξέρει κανείς δεν διέτρεξε κίνδυνο.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος