«Σε αντίθεση με τους δυτικούς και τους Ισραηλινούς τα «όπλα» για κυβερνοπόλεμο στη Ρωσία, συνήθως αναπτύσσονται από ιδιώτες που έχουν χαλαρή σχέση με τις υπηρεσίες ασφαλείας», δήλωσε ο διευθυντής πληροφορικής – ερευνητής στο ΜΙΤ Media Lab, Μιχάλης Μπλέτσας , εκτιμώντας ότι η παραπληροφόρηση και οι υποκλοπές προσωπικών δεδομένων είναι «χωρίς σύνορα και θα ενταθούν την επόμενη ημέρα του αληθινού πολέμου».
Οι χάκερ που έχουν κίνητρο το κέρδος, χρησιμοποιούνται από τους «Ρώσους μαέστρους των fake news», ενώ η αντιπαλότητα Πούτιν και Δύσης μέσω του κυβερνοπολέμου έφτασε σε παραπληροφόρηση που συνετέλεσε ακόμη και στην εκλογή Τραμπ αλλά και την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, τόνισε ο αναλυτής.
Ιός υπολογιστών που απαγορεύει την πρόσβαση σε αρχεία έναντι λύτρων, ξεκίνησε το 2017 από την Ουκρανία. Τα σύνορα αποδείχτηκαν ρευστά και ο ιός επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο με τεράστιες επιπτώσεις κυρίως στην Αγγλία και τη Δανία. Σίγουρα ήταν επίθεση με στόχο την Ουκρανία αλλά οι παράπλευρες απώλειες ήταν έναντι όλων, πρόσθεσε ο Μιχάλης Μπλέτσας, εκτιμώντας ότι η παραπληροφόρηση του κυβερνοπολέμου «θα ενταθεί μοιραία όσο περισσότερες δραστηριότητες περνάνε στο διαδίκτυο».
Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος